SCUMPIRI…În judet se anuntã o cresterere semnificativã a pretului la pâine, estimatã pânã la 30-40%. Dacã pânã acum, la Vaslui, o franzelã de 300 g costa 0,9 lei, se preconizeazã cã aceasta va ajunge pânã la 1,3 lei si nu se va opri aici. Deja în judetele vecine pretul pâinii a sãrit de mult de un leu, la Suceava ajungându-se la 1,4 lei/franzela de 300g. Totul pleacã de la pretul fãinei, care se scumpeste în ciuda faptului cã valoarea cotatiilor la grâu este în scãdere. Fermierii au primit mai putini bani pe kilogramul de grâu, din cauza productiilor record obtinute în România, dar la fãinã balanta s-a inversat. O altã cauzã a scumpirii pâinii e si cresterea haoticã a utilitãtilor. Cei mai importanti producãtori din Vaslui, Casa Tudora si Porumbelul Alb au o viziune diferitã când vine vorba de cresterea preturilor la pâine, dar amândoi considerã cã acesta trebuie sã fie de 4,5 lei/ kg.
Producãtorii din industria de panificatii din judet anuntã cã pretul pâinii va creste. Vinovat de aceastã situatie este costul fãinei care aproape s-a dublat de la ultima scumpire a pâinii, dar si pretul la gaz si energie electricã. Se stie cã ponderea utilitãtilor este destul de consistentã în valoarea unei pâini. “Suntem singurul judet din Moldova care mai vindem franzela de 300 g cu 0,9 lei sau chiar si cu 0,7 lei, acolo unde sunt comenzi mari si suntem nevoiti sã acordãm discount-uri. Toti cei din judetele învecitate au crescut preturile la 1,4 sau 1,6 lei si, credeti-mã cã, nici acesta nu e pretul real. Noi mergem cu acest pret demult, fiindcã în judetul nostru atâta este puterea de cumpãrare, dar pretul la fãinã aproape s-a dublat. Am fost informati de cãtre furnizorii nostri cã urmeazã o altã crestere la fãinã de 15%, iar pânã la sfârsitul anului de pânã la 30%. Nu mai vorbim de utilitãti care au luat-o razna sau de pretul la carburanti. O sã mã întrebati: ce treabã are pretul pâinii cu benzina? Dar probabil cã se stie cã tot noi, producãtorii, facem distributia, iar costurile sunt mari”, a declarat Vasile Munteanu, patronul fabricii de pâine Casa Tudora, din Vaslui.
Cârpeli, doar pentru a mentine pretul la pâine
Producãtorii de pâine gâfâie tare si cautã solutii pentru a amâna scumpirea. Unii au renuntat de tot la investitii în fabricã, ceea ce pe termen lung înseamnã sinucidere, altii cautã solutii inovatoare pentru a scãdea costurile utilitãtilor. Cel mai vechi producãtor de pâine din Vaslui, Florin Dobârceanu, care detine fabrica Porumbelul Alb, are o altã perspectivã. Îi este fricã sã scumpeascã pâinea si asteaptã ca altii sã o facã, urmând ca si el sã se alinieze ulterior. De aceea, pentru a rezista pe piatã, a înlocuit cuptoarele pe gaz sau energie elctricã cu cuptoarele pe lemne si si-a instalat panouri foto-voltaice pe fabricã. “Îmi este fricã sã scumpesc primul. Am mai fãcut-o în trecut si am pierdut o cotã semnificativã din piatã. Noi, la Vaslui, si mã refer la cei din bransa noastrã, nu suntem uniti ca în celelalte judete. Numai noi avem cel mai mic pret la pâine din Moldova, cã ne mâncãm între noi. În trecut am fãcut o întelegere sã scumpim toti si numai eu am fãcut-o. Am pierdut mult. Acum astept ca altii sã o facã. Eu mã chinui. Am înlocuit gazul cu lemne, la cuptoare, am pus panouri pe fabricã pentru energie solarã si tot asa. Nu mai vorbesc de investitii. Le-am sistat total. Asa nu merge. Trebuie scumpitã pâinea, cã o sã murim cu totii”, a spus acesta.
“Aducem bani de acasã, ca sã sustinem pretul de 0.9 lei pe franzelã”
Vasile Munteanu, care detine si o firmã de evaluãri si consultantã financiarã, spune cã acum aduce bani de acasã ca sã sustinã fabrica de pâine, dar nu va putea sã o facã la nesfârsit. “Noi acum mutãm banii de la firma care merge, aici la pâine, ca sã sustinem activitatea. Nu o sã putem face la nesfârsit lucrul acesta. Probabil cã acum, în aceastã crizã a pretului scãzut la pâine din judetul nostru, multi vor închide. Noi avem resurse si vom rezista. Vom scumpi negresit în scurt timp, chiar dacã o sã pierdem din piatã, dar cei care nu o vor face vor muri. Noi am intrat de curând în bransã, preluând un brand vechi în Vaslui si am investit aproape douã milioane de lei pânã acum si nu ne oprim. Dar e greu, fiindcã ne luptãm si cu evaziunea. Noi avem case de marcat mobile pe masinile de distributie. Dacã clientii nostri mici nu vor facturã, ca asa i-au obisnuit unii, noi oricum batem în casã. Nu se meritã sã facem evaziune, mai ales cã Guvernul ne-a redus TVA-ul la alimente, însã sunt patroni care se coboarã pânã acolo, în zona compromisurilor. Probabil le trebuie bani negri sã sustinã salariile. Fiindcã de o perioadã, în panificatie, nu se mai lucreazã cu salarii minime pe economie”, a avertizat proaspãtul “brutar”, care este unul dintre cei mai respectati evaluatori din Vaslui.