Filmul „Viaţa peştilor” în regia lui Matias Bize, distins cu Premiul „Goya” pentru Cel mai bun film hispano-american, în 2010, rulează duminică seară, pe marele ecran din Piaţa Unirii, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj. Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, recomandă cinefililor creaţia regizorului chilian Matias Bize ca fiind „cu siguranţă cel mai romantic şi mai emoţionant film al TIFF-ului”.
În „Viaţa peştilor”, Andres trăieşte de zece ani în Germania. Se întoarce în Chile pentru a-şi încheia socotelile cu trecutul înainte de a se stabili pentru totdeauna la Berlin. În timpul vizitei, ajunge la aniversarea unui prieten unde redescoperă lumea pe care a lăsat-o în urmă, inclusiv pe femeia pe care o iubeşte de atâta vreme, Beatriz. Regăsirea i-ar putea schimba viaţa pentru totdeauna.
Două filme de mare succes sunt proiectate la Cinematograful „Florin Piersic” – documentarul „Peştera viselor uitate” în regia lui Werner Herzog, în sistem 3D, cu imagini unice ale desenelor şi picturilor rupestre vechi de 30.000 de ani din peştera Chauvet din sudul Franţei, şi „Misterele Lisabonei”, în regia lui Raoul Ruiz, despre care Mihai Chirilov spune că este „capodopera TIFF-ului din acest an”. Regizorului Raoul Ruiz i-a fost conferit, în 1997, „Ursul de Aur” pentru întreaga creaţie la Festivalul de film de la Berlin.
„Misterele Lisabonei” a obţinut Scoica de Argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de la San Sebastian (2010) şi Premiul criticilor pentru Cel mai bun film la Festivalul de la Sao Paulo (2010). Lungmetrajul a fost turnat în Portugalia, în 2010, şi prezintă intrigile, iubirile şi geloziile unei serii întregi de personaje legate de tânărul Pedro da Silva, un orfan care învaţă într-un colegiu religios din Lisabona. Vârtejul de aventuri şi coincidenţe îi poartă pe spectatori din Portugalia în Franţa şi apoi în Brazilia.
La „Odeon Cineplex” rulează celebrul film „Unde curge lapte şi miere” (Pays De Cocagne) în regia Pierre Etaix, în secţiunea „100% Pierre Etaix” a festivalului. Genialul Pierre Étaix – Premiul Oscar în 1963 pentru Cel mai bun film de scurt metraj, „Heureux anniversaire”(Aniversare fericită) – îi descoperă, satiric, în „Pays De Cocagne”, pe francezi în vacanţă. El îi surprinde în scene live, pe care le montează apoi în studio, iar rezultatul este primul documentar cu o construcţie tipică burlescului, amintind de un tablou celebru de Pieter Bruegel cel Bătrân, din 1567, intitulat chiar „Pays De Cocagne”, cu trei personaje – un cleric, un cavaler şi un ţăran – ce dorm profund şi caricatural, sub un copac, în abundenţa şi liniştea din jur.
La acelaşi cinematograf rulează „Copacabana” – regia Marc Fitoussi, „Mame” – regia Milcho Manchevskiec, „Baladă tristă de trompeta”, în regia lui Alex de la Iglesia, toate în secţiunea „Supernova” şi „Lacrimi în Gaza” a regizorului Vibeke Lokkeberg, în secţiunea „Focus Norvegia”.
Clujeni pot viziona în această seară, la Mănăştur Open Air, filmul „Muntele roşu”, regizat de Nikola Lezaic, în care acţiunea se petrece în oraşul Bor din Serbia, pe vremuri cea mai mare mină de cupru din Europa, acum un loc neprietenos şi plin de rănile exploatării masive din trecut.
AGERPRES.ro