spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Primarul de la Osesti: “Eu as desfiinta Consiliul Judetean!”

- Advertisement -

SPERIATI… Discutiile despre formarea unor noi regiuni si desfiintarea judetului Vaslui a produs vâlvã în rândul primarilor din comunele din împrejurimile Negrestiului. Majoritatea primarilor, grijulii când vine vorba de cetãtenii pe care îi reprezintã, cred cã desfiintarea judetului Vaslui, comasarea unor comune si realizarea unui centru judetean la Iasi sau Suceava ar crea disconfort si neplãceri oamenilor care ar trebui sã se deplaseze câteva zeci sau sute de kilometri pentru a-si rezolva o problemã. Acestora le surâde ideea primirii unor sume importante de bani de la Uniunea Europeanã, bani care vor fi investiti în infrastructurã si vor ajuta la dezvoltarea zonei, asa cum se asteaptã sã se întâmple. Primarii de la Todiresti, Rafaila sau Vulturesti sunt neîncrezãtori cã se va schimba ceva, în cazul regionalizãrii, pe motiv cã “aceia care sunt sãraci tot sãraci vor rãmâne”, argumentând cã sefii de la noile judete care vor împãrti banii vor avea grijã de zonele lor, înainte de toate, si apoi de celelalte mai îndepãrtate. Cel mai vehement se dovedeste a fi primarul de la Osesti, care spune cã ar desfiinta Consiliul Judetean si ar trimite functionarii de acolo la comune, sã vadã cum se munceste în teritoriu!

Primãria Todiresti deserveste o populatie de 3.557 de locuitori, formatã din nouã sate, printre care Valea Popii, Drãgesti, Sofronesti, Cotic, Viisoara, Huc, Plopoasa, Silistea si Todiresti. La primãrie muncesc 16 persoane. Din anul 1968 si pânã în anul 2004, de comuna Todiresti a apartinut si localitatea Rafaila care, dupã organizarea unui referendum în anul 2004, a devenit comunã. “Dacã s-ar lipi iar comuna Rafaila de Todiresti nu cred cã ne-ar deranja, doar cã va fi mai multã muncã, populatia deservitã fiind aproape dublã. Pânã în anul 2004, când a devenit comunã, pentru a fi scutiti oamenii sã se deplaseze la Todiresti, mergeam noi la Rafaila o datã pe sãptãmânã pentru a se primi în audientã. Cred cã le va veni greu oamenilor, dacã se va reveni la vechea formã. Totusi, dacã ne referim la absorbtia banilor europeni, cred cã regionalizarea ar fi beneficã”, spune Neculai Istrate, primarul comunei Todiresti. De cealaltã parte, primarul de la Rafaila pare deja împãcat cu ideea regionalizãrii, vãzând în aceastã reorganizare teritorialã un lucru benefic pentru dezvoltarea infrastructurii zonei. Iar dacã se va pune problema comasãrii comunelor, cu sigurantã Rafaila se va lipi de comuna Todiresti, iar cei 2.200 de locuitori vor trebui sã suporte consecintele noii schimbãri. “Pentru oameni, cred cã va fi dificil sã se deplaseze iar la Todiresti, când vor avea vreo problemã de rezolvat, dar vom face ce se dicteazã de sus. Noi suntem mici. Dar, dacã vrem sã ne dezvoltãm, trebuie sã acceptãm regionalizarea”, spune Constantin Fânariu.

“Eu as desfiinta mai bine Consiliile Judetene si angajatii i-as duce la comune!”

La Osesti, primarul Grigore Lefter vede mai multe dezavantaje decât avantaje în reorganizarea teritorialã pe regiuni, legându-se în special de distanta mare pe care vor trebui sã o parcurgã cei 3.268 de cetãteni ai comunei pentru a ajunge din sudul judetului Vaslui pânã la Iasi sau Suceava, unde se preconizeazã cã va fi noua capitalã a judetului Moldova Nord. “Va fi o mare pierdere de timp, de combustibil si de bani în cazul regionalizãrii. Chiar dacã se va face o nouã împãrtire teritorialã, banii se vor duce cãtre regiunile mai mari, iar noi tot sãraci vom rãmâne. Eu as desfiinta Consiliile Judetene, iar angajatii i-as duce la comune, cã acolo este munca cea mai multã, unde se slujesc cu adevãrat oamenii”, a declarat Grigore Lefter.

“Nu cumva ce luãm pe mere dãm pe pere?”

Edilul comunei Vulturesti, Constantin Anton, crede cã noua regionalizare, desfiintarea judetului Vaslui si posibila comasare a comunei cu orasul Negresti va produce nemultumiri celor 2.200 de cetãteni pe care îi deserveste, populatia fiind nevoitã sã suporte anumite cheltuieli odatã cu noua schimbare. “Cred cã va fi dificil pentru oameni dacã se va realiza proiectul regionalizãrii. Nu cred cã vor fi nici prea multe beneficii. Din punct de vedere financiar, nu cumva ce luãm pe mere dãm pe pere? Vor sã aplice o strategie financiarã pentru a reduce cheltuielile si una politicã, pentru cã ei se bazeazã pe anumiti oameni. Noi vom face analiza dupã ce se va realiza schimbarea”, a declarat primarul Anton.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

31 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.