spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
7.2 C
Vaslui
12-mai-2025

DNA: Prin ridicarea imunităţii lui Severin s-a deschis posibilitatea desfăşurării actelor procedurale de procurorii

- Advertisement -

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Livia Săplăcan, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că prin votul Parlamentului European de ridicarea a imunităţii în cazul lui Adrian Severin s-a deschis posibilitatea desfăşurării de către procurori a actelor procedurale pe care le presupune o anchetă referitoare la orice cetăţean care nu beneficiază de imunitate.

„În privinţa paşilor concreţi care vor urma aşteptăm o înştiinţare oficială din partea PE care să expliciteze din perspectivă juridică decizia luată „, a precizat Livia Săplăcan.

Parlamentul European a votat joi ridicarea imunităţii eurodeputatului Adrian Severin, implicat în cazul ”bani în schimbul amendamentelor” relatat de publicaţia The Sunday Times în 20 martie, după ce un raport în acest caz a trecut luni seară cu unanimitate în Comisia de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI).

Raportul elaborat de eurodeputatul italian Francesco Enrico Speroni (grupul Europa Libertăţii şi a Democraţiei, eurosceptic), care a recomandat ridicarea imunităţii eurodeputatului român pentru acest caz, a fost adoptat nu prin vot electronic, ci prin ridicare de mână.

Înainte de vot, raportorul a cerut să aibă o intervenţie. Speroni a precizat că ”este vorba despre un dosar complex”, iar raportul său îl vizează doar pe eurodeputatul Adrian Severin, nu şi pe cei care au declanşat acest scandal.

Documentul conţine o decizie a PE şi expunerea de motive a acesteia. ”Parlamentul European hotărăşte să ridice imunitatea lui Adrian Severin, excluzând restricţionarea libertăţii personale” şi ”încredinţează preşedintelui sarcina de a transmite imediat prezenta decizie, precum şi raportul comisiei competente, autorităţilor competente din România şi lui Adrian Severin”, se menţionează în decizia PE.

În expunerea de motive a documentului se menţionează că la data de 21 martie DNA a deschis o acţiune împotriva lui Adrian Severin pe baza informaţiilor că în perioada decembrie 2010 – martie 2011 eurodeputatul român ar fi acceptat oferta unei plăţi de 100.000 de euro, din partea reprezentanţilor unei aşa-zise societăţi de consultanţă care s-a prezentat sub denumirea „Taylor Jones Public Affairs”, pentru a susţine în PE un amendament la directiva 19/1994 privind sistemul de garantare a depozitelor, amendament referitor la termenul de rambursare al depunătorilor în caz de faliment bancar.

”Conform autorităţilor române, în urma verificărilor preliminare, incluzând declaraţia unui alt deputat în PE, copia facturii şi înregistrării audio oferite de mass-media, a rezultat că există motive serioase pentru a crede că, după ce a încheiat un acord cu reprezentanţii aşa-zisei societăţi de consultanţă, dl Severin a contactat atât personal, cât şi prin intermediul secretariatului său, cel puţin un deputat în Parlamentul European pentru a afla dacă a fost depus un anumit amendament pentru dezbatere în cadrul Comisiei de afaceri juridice, referitor la termenul de rambursare a depunătorilor în caz de faliment bancar. După ce a dat asigurări reprezentanţilor ‘societăţii de consultanţă’ că amendamentul care îi interesa a fost depus pentru dezbatere în Comisia de afaceri juridice de către un alt deputat român în PE, Sebastian Bodu, dl Severin le-a promis că va susţine acest amendament şi a cerut o primă tranşă de 12.000 de euro pentru serviciul adus, sumă pentru care a fost emisă o factură”, se arată în acelaşi document.

În aprilie, DNA a trimis ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, solicitarea de ridicare a imunităţii parlamentare în cauza referitoare la Adrian Severin, faţă de care există suspiciunea de săvârşire a infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă, în vederea transmiterii acestei solicitări preşedintelui PE, Jerzy Buzek, informa DNA, într-un comunicat.

„Solicitarea a fost făcută în baza art. 9 din capitolul III al Protocolului Uniunii privind privilegiile şi imunităţile Uniunii Europene şi articolelor 6 şi 7 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European, ridicarea imunităţii parlamentare fiind o condiţie prealabilă efectuării investigaţiei penale în cadrul procesual legal”, preciza marţi DNA.

În 21 martie, în urma unor materiale audio-video prezentate de publicaţia britanică The Sunday Times, procurorii DNA s-au sesizat din oficiu cu privire la posibile fapte de corupţie săvârşite de Adrian Severin, membru în PE.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.