Eurodeputatul PDL Cristian Preda spune că BPN al formaţiunii trebuie să iasă din starea de „congelare” şi să îşi precizeze poziţia privind rezultatele de la bacalaureat, sau măcar să discute problema şi să nu se comporte ca şi cum n-ar exista.
Într-un interviu acordat RFI, Cristian Preda se arată „surprins” de lipsa de reacţie a BPN-ului PDL pe tema Bacalaureatului. „Mă surprinde faptul că BPN-ul recent ales nu se pronunţă. E ca şi cum problema n-ar exista. Pare să fie un BPN pus la congelator. Ar trebui în primul rând să discute problema. (…) Repet, BPN trebuie să iasă din starea de congelare şi să ne spună care este poziţia lui, fără să încerce o dispută politică. Este o mare problema de societate şi nu trebuie s-o reducem la invective care angajează foşti miniştri ai Educaţiei şi responsabili actuali. Cred că avem şansa, pe care am ratat-o în ultimii 20 de ani, de a construi solid, pornind de la un diagnostic foarte clar: nu stăm bine în sistemul de educaţie, asta-i clar!”, explică euro-parlamentarul PDL.
El spune că „seriozitatea organizării Bacalaureatului este un punct foarte bun” pentru Daniel Funeriu, dar acest lucru nu îi scuză gafele recente, inclusiv cele gramaticale. „Acum sigur că există o nefericită suprapunere de situaţii, în care gafe făcute de ministru săptămâna trecută, gafe legate chiar de exprimarea în limba română au fost urmate de un control foarte sever asupra procesului la BAC. Cele două nu trebuie confundate, eu cred că seriozitatea organizării Bacalaureatului este un punct foarte bun pentru ministrul Funeriu. Asta sigur că nu-l scuză pentru erorile de limbă pe care le face”, a adăugat eurodeputatul.
Cristian Preda l-a ironizat şi pe Marian Vanghelie, spunând că acesta nu e în măsură să vorbească despre acest examen. „Cât despre responsabilităţi, discuţia ar trebui să angajeze în mod serios toţi actorii sistemului, de la profesori, la asociaţii de părinţi, la responsabilii ministerului şi responsabilii săi din teritoriu. Ar fi bine ca atunci când vocile partidelor sunt exprimate, să se evite vocile care n-au nici un fel de credibilitate, pentru că atunci când Marian Vanghelie vorbeşte despre BAC, vorbeşte de fapt problema, nu vorbeşte cineva care să aibă o soluţie”, a mai arătat el.
Preda a deplâns din nou subfinanţarea educaţiei din România şi crede că partidele ar trebui să se aşeze la masa negocierilor şi să agreeze un plan de finanţare coerent. Preda se declară însă pesimist în legătură cu şansele unei asemenea iniţiative. „E vorba de o subfinanţare masivă a acestui sistem. Noi suntem încă într-o situaţie mai mult decât precară la scară europeană. Principala concluzie politică pe care ar trebui s-o tragă în primul rând Guvernul din această experienţă e legată de finanţare. Raţional ar fi în acest moment ca un plan de finanţare a acestui domeniu pentru următorii 15-20 de ani să fie pus pe masă şi negociat cu toate forţele politice. Din păcate, noi n-am reuşit să ne ţinem nici măcar de Pactul pentru Educaţie, pe care cu chiu cu vai l-au semnat partidele”, a maui explict deputatul european.
REALITATEA.net