Vicepreşedintele PDL Sever Voinescu consideră că upgradarea ratingului de ţară al României de către agenţia Fitch arată că încrederea în evoluţia economiei româneşti a crescut pe pieţele financiare internaţionale, deşi contextul european este unul foarte dificil.
„Este un semnal extrem de important şi foarte puternic pentru mediul investiţional şi pentru pieţele financiare internaţionale, acolo unde încrederea în România a crescut”, a spus Voinescu despre ridicarea de către Fitch Ratings a României la nivelul „investment grade”.
Voinescu a afirmat că reevaluarea României este rezultatul politicilor de austeritate din 2010 promovate de către guvernul Boc. „Anul 2010 a fost un an extrem de greu în care guvernul coaliţiei conduse de către PDL a luat măsurile dure, dar care au salvat România de la faliment pentru că în iunie 2011 Fitch upgradează ratingul României. În mediul analiştilor economici, se aştepta ca upgradarea să aibă loc în decembrie. Tot ei apreciază că o reacţie asemănătoare va veni în perioada următoare şi de la Standard & Poor’s pentru că, într-un context economic european dificil, România a luat din timp măsurile economice necesare şi se află astăzi într-un moment economic bun”, a declarat democrat-liberalul.
Purtătorul de cuvânt al PDL susţine că schimbarea percepţiei privind economia românească a fost cauzată de amplificarea exporturilor, creşterea producţiei industriale şi menţinerea deficutului bugetar în limitele preconizate. „România este considerată pe pieţele internaţionale mai sigură decât Ungaria şi asta reflectă îmbunătăţirea sentimentului investitorilor faţă de România”, a conchis Voinescu.
Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a crescut luni ratingurile României pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală, de la „BB+” la „BBB-„, respectiv de la „BBB-” la „BBB”, cu perspectivă stabilă, potrivit datelor publicate pe site-ul agenţiei.
Plafonul de ţară şi ratingul datoriei pe termen scurt în valută au fost, de asemenea, ridicate de la „BBB” la „BBB+” , respectiv de la „B” la „F3”.
REALITATEA.net