spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Nelu Tãtãru: „Au fost descoperite deficiente majore la nivelul Serviciului de Ambulantã Judetean Vaslui”

- Advertisement -

PRIMELE CONCLUZII… Ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtãru, aflat într-o vizitã politicã în judetul Vaslui, a declarat cã expertii Corpului de Control au descoperit „deficiente majore” atât la Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui, cât si la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. În timpul controalelor a fost urmãrit si modul cum SAJ Vaslui a angajat ambulantieri pe perioada stãrilor de urgentã, respectiv alertã. Surse din sistem ne-au declarat cã în ultimele sase luni au fost angajati ca soferi pe salvãri persoane care nu îndeplineau niciuna dintre cele douã conditii obligatorii: categoria C pe permisul auto si o experientã de minim sase ani ca sofer profesionist. De altfel, despre angajãrile „pe genunchi” fãcute la Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui a vorbit si liderul de sindicat Leonte Condurache. Acesta ne-a declarat cã, desi Codul Muncii si Contractul Colectiv de Muncã stipuleazã clar cã în momentul angajãrilor vor fi consultati si membrii sindicatului, acest lucru nu s-a întâmplat si astfel în sistem au putut intra tot felul de persoane fãrã nicio pregãtire în domeniu.

Sofer profesionist cu o vechime de 15 de ani fãrã accidente, A. S. s-a gândit, la cei peste 45 de ani pe care îi are, sã devinã sofer de ambulantã, cu program de lucru convenabil, în ture si cu zile libere, plus venituri ce pot ajunge chiar si la 5.000-6000 lei. În aprilie, când a aflat cã SAJ Vaslui a scos la concurs mai multe posturi de sofer pe autosanitarã, s-a înscris cu optimism, mai ales cã fãcuse si voluntariat pe una dintre salvãrile SMURD. Comisia de examinare a dosarelor l-a „scos în decor” desi singurele conditii pe care trebuia sã le îndeplineascã au fost sã detinã permis de conducere categoria B si C si sã aibã cel putin sase ani experientã ca sofer profesionist. Desi la dosar nu a avut nicio problemã, vasluianul nu a mai fost sunat de cei responsabili cu angajãrile. Acestia au înlãturat toate dosarele valabile pentru a-si avantaja favoritii. Asa au intrat în sistem persoane care nu au nici mãcar o zi de sofer profesionist. De cursuri de ambulantier sau de voluntariat, nici nu poate fi vorba! „Ambulanta este o castã închisã, unde intri doar dacã esti rudã cu cineva de acolo”, s-a convins bãrbatul, dupã mai multe încercãri de a se angaja la SAJ Vaslui.

„Pe noi nu ne-a întrebat nimeni, nimic”

Despre modul cum s-au fãcut angajãri în aceastã perioadã la SAJ Vaslui ne-a vorbit si Leonte Condurache, liderul de sindicat al Ambulantei Vaslui. „Noi nu stim nimic despre aceste angajãri pentru cã nu ne-a consultat nimeni! Conform Codului Muncii, conform contractului colectiv de muncã, trebuia consultat si sindicatul, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Nimeni nu a stiut nimic. Nu a fost consultat nici directorul tehnic, nici seful de garaj. Trebuia formatã o comisie, trebuiau stabilite niste criterii pentru cã au fost zeci de soferi care au vrut sã se angajeze. Nimeni nu stie pe ce criterii au fost selectati doar unii dintre ei. Numai eu stiu vreo 10 persoane care au vrut sã se angajeze si care si-au depus dosarul. Li s-a dat numãr de înregistrare, dar nu au fost sunati niciodatã. Vorbim de persoane care încearcã sã se angajeze ca ambulantieri de doi-trei ani, înainte de a fi declaratã starea de urgentã. Acele persoane au învãtat, au dat un examen, au luat note de trecere, dar nu au avut loc” ne-a declarat liderul de sindicat de la SAJ Vaslui.

Deficiente si la SAJ si la SJU Vaslui

Nelu Tãtaru a fãcut publice primele concluzii ale verificãrilor pe care Corpul de Control al Ministerului Sãnãtãtii le-a fãcut sãptãmâna trecutã la Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui, dar si la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui. „Din interiorul acestui raport stiu cã au fost descoperite deficiente majore la Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui, deficiente la nivelul Spitalului Judetean, motiv pentru care vom trimite si niste recomandãri Consiliului Judetean Vaslui, în a cãrui subordine se aflã unitatea sanitarã. La Serviciul de Ambulantã asteptãm concluziile acestui raport si vom lua deciziile ce se impun”, a declarat ministrul Sãnãtãtii, Nelu Tãtaru. Reamintim cã aceste controale au fost fãcute ca urmare a gestului unui ambulantier din cadrul SAJ Vaslui, care a plecat cu salvarea pe litoral pentru a-si aduce acasã fiica bolnavã de coronavirus.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.