spot_imgspot_img
14.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Basoreliefuri gãlãtene cu chipul lui A.I.Cuza, donate Primãriei Bârlad! (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -

O ALTFEL DE SÃRBÃTOARE… Cu ocazia împliniii în acest an a 200 de ani de la nasterea domnitorului A.I.Cuza, fiu al Bârladului, Asociatia „Forontiere Gãlãtene”, în parteneriat cu Asociatia „Tomis” – Filiala Galati a fãcut o donatie impresionantã. Sase basoreliefuri deosebite, cu chipul domnitorului A.I.Cuza, nãscut la Bârlad, au fost dãruite Primãriei Bârlad si altor institutii legate de numele celui mai iubit fiu al Bârladului: A.I.Cuza: Primãria (pentru Casa Memorialã a domnitorului A.I.Cuza), Politia Localã, CARP „Elena Cuza” Bârlad, UM 01458 Bârlad, Academia Bârlãdeanã si Liceul Tehnologic „A.I.Cuza”.

Luni, 24 august, la orele 11.00, Asociatia „Frontiera Gãlãteanã”, în parteneriat cu Asociatia Culturalã „Tomis” filiala Galati, a venit la Primãria Bârlad, pentru a marca si ei sãrbãtorirea bicentenarului nasterii lui Alexandru Ioan Cuza. Activitatea fusese initial programatã pe 20 martie, dar pe motive de pandemie s-a amânat. La eveniment, Asociatia Frontiera Gãlãteanã a donat municipalitãtii un numãr de 6 (sase) basoreliefuri care îl reprezintã pe Domnitorul Unirii Principatelor, nãscut la Bârlad, în urmã cu 200 de ani, iar Asociatia Culturalã „Tomis”- filiala Galati a avut doi reprezentanti în tinutã de epocã: un grãnicer de Dunãre si un sergent de artilerie din vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Au participat doar edilii orasului la eveniment (primarul Dumitru Boros si viceprimarul Roxana Miron Feraru), fãrã niciun consilier local, probabil fiind „speriati” – în special pesedistii, de „armele” de butaforie pe care le aveau asupra lor „grãnicerul” si „sergentul de artilerie” care reprezentau armata marelui domnitor, cel care este întemeietorul României moderne. Oricum, lectia de istorie oferitã de reprezentantii asociatiilor gãlãtene, a fost una care nu ar fi trebuit ratatã de nimeni!

„Vrem sã contribuim la cunoasterea istoriei si dezvoltarea sentimentelor patriotice pentru generatiile actuale si cele viitoare”

<<Cu multumirile de rigoare transmise Primãriei Bârlad, pentru sprijinul acordat, sper ca institutiile beneficiare ale donatiei noastre (Casa Memorialã Alexandru Ioan Cuza, Liceul Tehnologic Alexandru Ioan Cuza, Casa de Pensii <<Elena Cuza>>, Unitatea militarã din localitate, Politia Mun. Bârlad si Politia Localã Bârlad) sã contribuie mai departe la cunoasterea istoriei si dezvoltarea sentimentelor patriotice pentru generatiile actuale si cele viitoare. Precizez cã opera de bazã a fost conceputã de sculptorul Pavel Mercea, iar matrita, proprietate a Asociatiei Frontiera Gãlãteanã, dupã care membrii nostri au turnat basoreliefurile, a fost construitã de artistul plastic Mugur Vrînceanu, seful catedrei de arte din cadrul Liceului de artã „Dimitrie Cuclin” Galati. Multumesc pe aceastã cale tuturor celor implicati, în special membrilor asociatiei pe care am onoarea sã o conduc, precum si partenerilor care au înteles sã punã în valoare mãcar trecutul, dacã prezentul este nesigur si viitorul incert. Dacã mai era necesar, mentionez cã Asociatia Frontiera Gãlãteanã, organizatie apoliticã, non-guvernamentalã si non-profit, nu a primit niciodatã bani de la bugetul de stat, cotizatiile personale ale membrilor fiind sursa noastrã de finantare.>>, a precizat col. (r) Didel Bãdãrãu, presedintele Asociatiei „Frontiera Gãlãteanã”.

„A.I.Cuza a scris cea mai frumoasã paginã de istorie a poporului român si este bârlãdean!”

„Eu, în calitate de primar al municipiului Bârlad, vã multumesc pentru acest mod inedit de a onora institutiile noastre legate de domnitor si numele lui. Am ascultat cu plãcere frumoasa lectie de istorie oferitã de cei care au vorbit. Se va vorbi în continuare despre Cuza deoarece acest domnitor a scris cea mai frumoasã paginã de istorie a poporului român. Noi ne mândrim cã el s-a nãscut la Bârlad, acum sunt dovezi incontestabile cã el s-a nãscut la Bârlad. Sunt cel putin 5 (cinci) documente care atestã cã Bârladul este orasul lui natal. Domnitorul Cuza a pus bazele statului român modern si de acolo de sus ne priveste sã vadã oare cum pãstorim noi poporul român. Încã o datã, vã multumesc pentru ce ne-ati oferit”, a precizat primarul Dumitru Boros.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.