Mici, cârnăciori proaspeţi din carne de berbecuţ, purcel la grătar, sărmăluţe cu păsat şi pâine la ţest sunt doar câteva dintre bunătăţile cu care sunt ispitiţi bucureştenii, sâmbătă şi duminică, dacă vor vizita Târgul naţional de produse ecologice, tradiţionale şi naturale, organizat în Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu Şişeşti’.
Atelierul gastronomic invită lumea la gogoşi moldoveneşti, dar şi la mămăliguţa şi sărmăluţele cu varză acră ca în Maramureş.
Pentru prima dată în acest an, maramureşenii aduc afine, pentru afinată sau prăjituri, iar oltenii din Scărişoara aduc lubeniţe, pepene galben, prune şi multe legume din grădina proprie.
Mama Floarea, olteanca harnică din Scărişoara, Olt, vă aşteaptă să gustaţi colacul pregătit din făina primei recolte a acestui an.
,,Vom vedea cum e grâul: dacă pâinea e neagră înseamnă că grâul a avut o mălură, dacă e albă nu a avut plante care cresc prin grâu. Sperăm să fie măcar ca recolta din 2010. Să ne bucurăm de sănătate şi bucureştenii să aleagă produsele din acest târg’, spune mama Floarea.
‘Armindeniul, acea ramură verde sau un pom curăţat de crengi până aproape de vârf şi împodobit cu flori şi spice de grâu, simbolizând un vechi zeu al vegetaţiei, care proteja recoltele şi animalele, a fost adus de producătorii din Scărişoara înainte de 1 mai. Aţi fost cu noi la ediţia numărul 46 şi, aşa cum v-am spus, vom folosi această ramură pentru a face pâinea la ţest, când va se va realiza noua recoltă de grâu în Scărişoara, judeţul Olt. Astfel, primul colac la ţest va fi împărţit la ediţia a 57-a, în Parcul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, aşa cum spune tradiţia populară’, a precizat Daniela Popa, manager Media Link Business.
Vinurile de Dealu Mare – Merlot, Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Burgund Mare, Riesling, Muscat Ot, Fetească Albă – vor completa oferta pentru un weekend vesel.
Producătorii din Comuna Folteşti, judeţul Galaţi, cei care au adunat reţetele vechi ale zonei pentru a le recrea la SC DRU AGRO SRL, pe lângă bunătăţile împachetate cu mirodenii şi vin şi coapte la jar, aşteaptă vizitatorii la preparate pentru grătar sub sigla ‘Bun gustos’ – cârnăciori proaspeţi din carne de berbecuţ, din carne de porc dar şi mici pentru grătar. Costiţă ţărănească afumată tradiţional, Pastramă ciobănească de oaie afumată, Piept de curcan afumat,
Din comuna Lăpuşel, judeţ Maramureş, firma SC Toto SRL va aduce produse tradiţionale şi o parte şi ecologice din carne de porc si vită, deja cunoscute bucureştenilor – cârnaţi, jambon, pogăcele cu jumări, tobă.
Producătorii din Tulcea de la SC Miadmar HDP SRL îi aşteaptă pe bucureşteni cu salată icre de crap şi de ştiucă, icre proapspete de ştiucă şi crap, batog afumat de somn, pastramă marinată de somn, scumbie marinată, scrumbie afumată vrac.
Din Palanca, Mihai şi Ionela Păliştan aduc, la ASAS, de peste 40 ediţii păstrăv din păstrăvăria proprie. Bucureştenii îl pot cumpăra prăjit şi afumat, cu mujdei de usturoi şi pâine pe vatră. Tot de la familia Păliştan, bucureştenii vor cumpăra marinată de păstrăv, pâine făcută pe vatră.
Sucurile naturale de mere de la ‘Biofruct’, un produs din Miercurea Ciuc, dar şi braga gălăţenilor vor stinge setea celor care se ţin deoparte de sortimentele de bere.
O gamă largă de sortimente de brânză vor aduce, şi de această dată, Ion Poponeci din Şirnia, Dorin Trişcă, Vasile Muşetescu, Cristian Spârchez şi Nicolae Arieşanu toţi din Bran, judeţul Braşov.
Galeria Dulceţurilor 2011 începe să prindă contur la ASAS – dulceaţa de nuci verzi, de cireşe amare, de căpşuni, de ceapă roşie sau chiar de piper alb.
Iubitorii de plante vor avea posibilitatea să aleagă dintr-o gamă diversă – floare de colţ, primula orhidee, ,,Lanterna chinezească’, ‘Lampadar japonez’, ‘Iarba elefantului’ – cea mai înaltă iarbă terestră de pe pământ, ,,Coada de fazan’, begonii şi fuchsii, muşchi scoţian – înlocuitor de gazon, clopoţel chinezesc- alb, roz şi albastru, căpşuni curgători, ardei iute decorativi- mai multe varietăţi inclusiv ‘Perla neagră’ roşii cherry curgătoare la ghiveci, mac islandez – alb, roz, roşu, portocaliu, galbene, bicolore – originar din Islanda şi nordul europei, dar şi condimente – busuioc grecesc, rozmarin, tarhon, mentă indiană, lămâiţă, cimbru peren.
AGERPRES.ro