spot_img
spot_img
17.6 C
Vaslui
24-mai-2025

Vânzarea pachetului de acţiuni OMV Petrom va fi reluată, subscrierile au fost sub 80%

- Advertisement -

Oferta publică secundară de vânzare a 9,84% din acţiunile SC OMV PETROM SA, derulată de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie s-a încheiat, vineri, iar subscripţiile înregistrate au fost sub nivelul de 80 la sută, necesar pentru a închide oferta, potrivit unui comunicat al MECMA.

Conform sursei citate, Guvernul este hotărât să-şi respecte programul de privatizare asumat şi convenit cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană, urmând să monitorizeze evoluţia pieţelor şi să decidă ulterior momentul prielnic pentru reluarea procesului de vânzare a pachetului de 9,84% din OMV PETROM SA.

Vineri, tranzacţionarea acţiunilor OMV Petrom au fost suspendată la ora 15.18, ultimul preţ al unei acţiuni fiind de 0,3762 lei, în scădere cu 1,90%.

Faptul că gradul de subscriere la pachetul de acţiuni OMV PETROM SA nu a ajuns la nivelul dorit nu înseamnă că anumite ţinte nu au fost atinse, menţionează MECMA.

Ministerul Economiei va continua programul de privatizare a companiilor aflate în subordinea sa prin metode transparente, încurajând creşterea vizibilităţii pieţei bursiere din România.

Oferta publică secundară s-a derulat în perioada 11 – 22 iulie, iar preţul maxim stabilit este de 0,46 lei/acţiune.

Statul ar fi putut obţine maximum 2,56 miliarde lei (circa 610 milioane euro) iar oferta ar fi fost considerată încheiată cu succes dacă se cumpărau peste 80% din acţiunile scoase la vânzare.

Din cele 5,57 miliarde acţiuni, care au făcut obiectul ofertei, 85% au fost destinate investitorilor instituţionali, iar restul de 15% – micilor investitori. Subscrierea a fost realizată prin intermediul caselor de brokeraj BT Securities, EFG Eurobank Securities, Romcapital şi CEC Bank.

Grupul Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Marketing, Gaze Naturale şi Energie. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 6,6 miliarde de euro în ultimii şase ani.

OMV, una dintre cele mai mari companii industriale publice din Austria, deţine 51,01% din acţiunile Petrom, Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiuni, Fondul Proprietatea – 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare – 2,03%, iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

AGERPRES.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.