SĂRBĂTOARE… Astăzi creștinii ortodocși sărbătoresc pe Sf. Spiridon, mare făcător de minuni. O vasluiancă de 67 de ani a fost salvată de la moarte printr-o minune a Sfântului Spiridon, după rugăciunile fierbinți ale copiilor ei la racla sfântului din insula Corfu. Născut în insula Cipru, Sfântul Spiridon a trăit până la 78 de ani înconjurat de ape, fără a pleca pe continent, în timpul împăratului Constantin cel Mare. A murit la 12 decembrie 348, în tinerețe a fost păstor de oi și a rămas văduv de tânăr.
Una din legendele și minunile povestite ale Sfântului Spiridon spune că moaștele acestuia părăsesc racla pentru a-i ajuta pe credincioși și veșmintele sunt mereu prăfuite. Nu întâmplător Sf. Ierarh Spiridon este și patronul Spitalului de Urgență din Iași. Una dintre cele mai cunoscute astfel de povești din jurul Sfântului Spiridon este faptul că acesta și-ar părăsi în dese rânduri racla pentru a pleca în lume să îi ajute pe credincioșii care se roagă și îi cer ajutor. Preoții spun că moaștele acestuia, aflate la catedrala din Corfu, Grecia, par a dispărea din când în când din racla lor, iar atunci când reapar ele sunt pline de praf, iar încălțările sfântului, făcute din mătase, sunt mereu tocite, cu pământ și fire de iarbă prin ele. De aceea, adesea în chip simbolic, în fiecare an pe 12 decembrie, atunci când este prăznuit sfântul, are loc o ceremonie în care acestuia i se înnoiesc veșmintele, iar cele vechi sunt dăruite mănăstirilor din întreaga lume ca relicve și obiecte sfinte, unde sunt expuse apoi pentru închinare.
Vasluiancă salvată de Sf.Spiridon
Copiii unei femei de 67 de ani din Vaslui, ne-au povestit o întâmplare miraculoasă, petrecută în urmă cu câțiva ani, când mama lor era grav bolnavă. Diagnosticată cu cancer la coloană și pregătită de medicii de la Spitalul de Neurochirurgie „Nicolae Oblu” din Iași, femeia se ruga fierbinte să fie salvată. Copii au plecat în Grecia, unde în Insula Corfu, în Catedrală, se află racla Sf. Spiridon, care se deschide o singură dată pe an, de ziua Sfântului. Copiii s-au rugat pentru o minune, să le fi ajutată mama, să fie salvată, „În acea zi, racla sfântului s-a deschis de două ori, deși doar o dată trebuia să se deschidă. A fost o minune a Sfântului Spiridon! Când ne-am întors acasă, mama a fost operată și medicul care a efectuat operația și-a făcut crunce! Când a deschis-o, mama era vindecată, nu mai era urmă de cancer în ea! Se cunoștea cum cancerul a ros osul, dar acesta era curat! Nu a avut nici o explicație medicul, când a văzut că mama era vindecată! A spus doar atât: <<Dumnzeu există!>> și s-a închinat”, ne- a spus nora femeii.
Tradiții și obiceiuri de Sf. Spiridon
Pentru că sfântul călător este totodată și patronul cizmarilor, al cojocarilor și al oierilor, aceștia îl cinstesc cu petreceri și voie bună, însă nu au voie să facă exces de băutură, altfel se spune că acesta se va supăra. Pentru ca familia să fie sănătoasă, iar casa să fie bogată, de ziua sfântului Spiridon nu se fac niciun fel de munci în gospodărie, femeile nu au voie să spele rufe, să coasă, să facă curățenie. De asemenea, bărbaților le este interzis cu desăvârșire să înjuge vitele pentru că altfel este rău de pagubă iar cel care a pus mâna pe jug va fi schimonosit pentru tot restul vieții. Sărbătoarea se ține și pentru ca oamenii să fie feriți de înec. Pentru a fi sănătoase și ferite de boli, în aceste zile animalele trebuie să mănânce fân din mâna stăpânilor. Sărbătoarea se ține și pentru că e rău de lovituri și izbituri, înec și pentru cădere din pomi, dar și pentru a-i feri pe oameni de fiarele sălbatice în timpul călătoriilor. Tot în această zi, familia în care există o femeie însărcinată trebuie să se roage sfântului să alunge boala ca atunci când îi va veni sorocul să nască aceasta să nu aducă pe lume copii cu două capete sau alte malformații.