spot_imgspot_img
21.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Mai multe drepturi pentru românii cu alergii. Ce prevede o nouă lege promulgată de președinte

- Advertisement -

Persoanele din România diagnosticate sau suspectate de afecţiuni alergice sunt mai protejate de-acum. O lege promulgată de președintele Iohannis prevede combaterea discriminării pacienților care se confruntă cu astfel de afecțiuni. Printre cei care sunt vizați de această lege se numără pacienții cu astm bronșic, anafilaxie și alergie alimentară. Însă nu se aplică și celor diagnosticați cu intoleranță alimentară.

Adrian este unul dintre cei aproape 4 milioane de români care se confruntă cu o alergie. Are 59 de ani și de aproape 30 suferă de astm bronșic.

„Am făcut niște teste, mi s-a descoperit că sunt alergic la câțiva alergeni, acarieni, iarbă, polen din iarbă. Îmi era foarte rău. Boala avansase, nu știam de ce îmi este rău, aveam dificultăți de respirație grave”, a povestit Adrian Mocanu.

Pe Adrian, boala l-a afectat și din punct de vedere profesional.

„Acum câțiva ani am vrut să îmi schimb locul de muncă într-un loc în care condițiile mă dezavantajau din punctul de vedere al bolii. Inițial, nu mi-am dat seama. Erau diferențe mari de temperatură. Ieșeam vara la 40 de grade, după care intram într-o încăpere frigorifică unde erau 2 grade și am făcut șoc termic, nu am rezistat”, a povestit bărbatul.

El spune că în ultimii șapte ani s-a confruntat cu lipsa medicamentelor specifice bolii, iar registrul special care s-a înființat prin lege contribuie la posibilitatea de putea comanda medicamentele.

Analizele pentru diagnosticarea alergiilor vor fi decontate

Depistarea la timp a unei alergii este esențială. La fel de important este și sprijinul financiar pentru teste. Noua lege prevede decontarea analizelor necesare diagnosticării, iar un registru național urmează să țină evidența celor care au alergii.

„În țările dezvoltate există registre pentru toate bolile. Doar așa știm câți pacienți există cu anumite boli”, spune Poliana Leru, medic alergolog.

Ea confirmă că în prezent există un deficit de centre specializate, de posibilități de evaluare și tratament pentru pacienții cu forme severe și dificile în spital.  …https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/mai-multe-drepturi-pentru-romanii-cu-alergii-ce-prevede-o-noua-lege-promulgata-de-presedinte-1431419

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.