spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
30-apr.-2024

A murit fondatorul companiilor Pescom și Fanion din Vaslui. Vestea a căzut ca un trăsnet peste lumea oamenilor de afaceri

- Advertisement -
Ștefan Carp

TRIST… Doliu în lumea oamenilor de afaceri din Vaslui. Unul dintre cei mai vechi antreprenori din oraș, Ștefan Carp s-a dus la cele veșnice, la vârsta de 70 de ani. Acesta a făcut parte din prima generație a oamenilor de afaceri, care imediat după Revoluție a avut curajul să se privatizeze. În 1990, a fost primul om din IAMC (Intreprinderea de Aparate de Măsură și Control), care a decis să lase locul călduț din fabrică, unde era șef de secție și să aleagă calea complicată a afacerilor. A început cu un magazin, pe care l-a deschis împreună cu un asociat, iar  în 1992 a decis să meargă singur, înființând firma Polyr, care administra, la acea vreme, o rețea de magazine cu profil alimentar din Vaslui. Și de atunci această  funcționează continuu, fără întrerupere și fără datorii la bugetele de stat sau bănci, trecând prin toate etapele unei economii de piață instabile, cu suișuri  și coborâșuri. Un exemplu, pentru mediul de afaceri din Vaslui, prin continuitate, seriozitate, dar mai ales prin corectitudine. În 1994, își deschide o fabrică de pâine, Fanion, fiind prima secție de panificație privată din oraș. Nu s-a lăsat până nu a închis circuitul, de la cultura grâului, până la produsul finit, pâinea. În câțiva ani această afacere avea în patrimoniu, o fermă de vaci, terenuri agricole, o moară, o fabrică de pâine o patiserie și o serie de magazine. În 1997, înființează Pescom-ul, care alături de Fanion aveau să fie brand-urile locale de succes, de care toți vasluienii auziseră. Salata de icre, peștele afumat sau marinat, marca Pescom, pâinea și produsele de patiserie de la Fanion  sunt în continuare pe piață, fiindcă chiar dacă în ultimii ani, Ștefan Carp s-a retras din acționariatul firmelor, activitatea continuă.

Ștefan Carp un vasluian care a iubit orașul mai mult ca oricine, deși s-a născut în județul vecin

Deși nu a fost un vasluian get-beget, acesta văzând lumina zile la Adjudul Vechi, în Vrancea, avea să devină unul dintre cei mai loiali locuitori ai județului, dăruind din priceperea sa, comunității în care a trăit. În anii 1991 se implică în deschiderea Banc Post-ului la Vaslui, fiind o vreme admistratorul băncii. După ce o pune pe picioare, alături de echipa manageriale, acesta se retrage, multumit că a reușit să aducă la Vaslui această  bancă. În județ, a ajuns în anul 1981, avea 31 de ani. Venise prin transfer de la Slobozia, de la o fabrică de mobilă, unde era șef de secție și a ajuns la IAMC, la cea mai titrată fabrică din Vaslui. Aici a lucrat într-un colectiv frumos, unde a fost foarte apreciat, însă spiritul de întreprinzător nu i-a dat pace și s-a privatizat, luându-și adio de la meseria de tehnolog. Avea să revină șapte ani mai târziu, tot ca tehnolog, dar de data aceasta într-o fabrică de produse alimentare, unde a început să construiască propriul brand, Pescom. Astăzi, compania este una solidă, continuând tradiția județului în prelucrea peștelului. A deținut ani buni și acumularea de la Solești unde a făcut acvacultură și piscicultură, reușind astfel să închidă circuitul și în acest sector. Însă spre final, boala l-a doborât, fiind nevoit, mai întâi să renunțe la Fanion, apoi, acum doi ani și la Pescom. Însă marea sa mulțumire este că aceste două companii funcționează și astăzi având o piață de desfacere consacrată.

Anunțul dispariției omului de afaceri a fost făcut de familia îndurerată

Familia îndoliată a anunțat că trupul neînsuflețit al lui Ștefan Carp va fi depus duminică în capela Bisericii ”Sființii Apostoli Petru și Pavel”, iar înmormântarea va avea loc, marți. “Dragul nostru cumnat s-a dus la cele veșnice. După o viață de muncă, obosit și sleit de puteri a ales să ne lase singuri, într-o zi înnourată de februarie, în care fulgii de nea au căzut generos peste oraș. În urma sa a lăsat o soție îndurerată, sufletul său pereche, un fiu care s-a trezit orfan și doi nepoți ca brazii care au de ce să fie mândri. Bunicul lor a fost un om destoinic, gospodar, care și-a pus toată priceperea în slujba oamenilor, punându-le pe masă pâine cea de toate zilele și mâncare regilor, peștele. Îmi vine greu să anunț moartea lui Fănuț, prietenul și cumnatul meu și de ce nu, fratele cel mai mare din familia noastră. Pe cei care vor să-și ia rămas bun de la el, îi anunț că trupul neînsuflețit va fi depus în capela Bisericii ”Sființii Apostoli Petru și Pavel”, duminică, după Sfânta Liturghie, iar înmormântarea va avea loc, marți, 9 februarie”, a spus cu lacrimi în ochi, notarul Traian Irimia.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Zerourilor umane ce sunteti in fapt, condoleantele si regretele pt. disparitia celui decedat se adreseaza familiei in spatiui privat!
    Deci direct numai acesteia, nu prin ziare de tot kakatu’ ca sa sa aveti impresia ca existati!
    Regula de bun simt, nu altceva.
    Si va mai auto_gratulati si cu apelativul … crestini, huh?!?
    Sa te-apuce greata, zau asa…

    • Bai, idiotilor, pt. ce sa-l ‘ierte’ Dumnezeu daca era un om atat de bun pe cat spuneti?
      A ajuns cumva Dumnezeu … puitor de particele si si iertaciuni in cer pt. ignobilii djuvarieni fii ce-i suntem?!?

  2. Ce veste trista!!! Ce Om!!! Ce familie! Ani de zile i-am urmărit de la geamul apartamentului (nu se mutase la casa) minunați- ma de Frumusețea și Eleganta cuplului!
    Peste ani ne-am cunoscut, ocazie cu care am descoperit imensa frumusețe sufleteasca a acestei familii!!! Doamne, ai grija de sufletul celui care, aici pe pământ, ne-a mângâiat pe foarte mulți dintre noi! Dzeu sa-l ierte! Condoleanțe familiei care, l-a adorat!!!

  3. Drum lin spre lmparatia Domnului,Fanut! Dumnezeu sa te ierte si sa te odihneasca iar pe Poliana si toti ai tai sa-i intareasca sa poata depasi necazul.Gaby Varlam nu te-a uitat pt .ca impreuna cu alti slobozeni te pomeneam( eu le mai dadeam stiri vasluiene) si -ti admiram reusitele.

    • Bai, proasta targului, pana nu te-ai auto_bagat in seama ca sa stie vecinii cine ‘zda ma-tii mare ‘stirista’ si, wtf?, admiratoare esti, chiar ca nu se putea, nu-i asa?!?
      Multi cre(sh)tini djuvarieni pe lumea asta ai mai lasat, Doamne, mult prea multi, zau asa!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.