spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
30-apr.-2024

Sărăcia lasă urme: Peste 100 de copii au ajuns în atenția medicilor din cauza malnutriției

- Advertisement -
STATISTICI ÎNGRIJORĂTOARE… Tot mai mulți copii sunt diagnosticat cu malnutriție, majoritatea din mediul rural!

REVOLTĂTOR… Un număr de 116 copii cu vârsta de până la trei ani se află în evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vaslui cu malnutriție proteino-calorică, dintre care 49 provin din mediul urban, iar 67 din mediul rural, au transmis reprezentanții instituției. Când un copil este internat pentru evaluare într-o unitate medicală și este stabilit diagnosticul de malnutriție proteino-calorică, departamentul de asistență socială din cadrul spitalului realizează verificări cu privire la climatul socio-familial al acestuia, iar dacă se constată elemente de neglijare, cazul este sesizat instituției noastre”, declară reprezentantul DGASPC Vaslui.

Potrivit datelor furnizate de DSP Vaslui, “La sfârșitul anului trecut, în evidențele instituției erau înregistrați 116 copii cu vârsta de până la trei ani, cu malnutriție proteino-calorică. Dintre aceste cazuri, 80 au fost înregistrate în cursul anului 2020”, au declarat reprezentanții DSP Vaslui. Cele mai multe dintre noile cazuri sunt înregistrate în mediul rural, mai exact 67. Dintre acestea, 27 având vârste cuprinse între 0 și 1 an. În mediul urban a fost identificat un număr de 49 de cazuri. Dintre acestea, 31 sunt cazuri de copii cu vârste cuprinse între 0 și 1 an. Numărul crescut al cazurilor poate fi corelat cu un nivel scăzut de trai, probleme digestive, dar și cu hrana necorespunzătoare atât din punct de vedere calitativ, cât și cantitativ. Potrivit specialiștilor, copiii cu malnutriție sunt mai vulnerabili în fața bolilor de natură infecțioasă, au o dezvoltare neurologică întârziată, sunt predispuși la tulburări de memorie și prezintă o imunitate scăzută.  De asemenea, “Literatura de specialitate evidențiază cauzele care stau la baza unui astfel de diagnostic, ce pot fi atât de natură medicală, cât și de natură socio-familială (îngrijiri necorespunzătoare din partea părintelui, carențe alimentare). În situația din urmă, atunci când un copil este internat pentru evaluare într-o unitate medicală și este stabilit diagnosticul de malnutriție proteino-calorică, departamentul de asistență socială din cadrul spitalului realizează verificări cu privire la climatul socio-familial al acestuia, iar coroborat cu observațiile persolalului medical asupra deprinderilor parentale de îngrijire, atunci când se constată elemente de neglijare, cazul este sesizat instituției noastre. Un rol important în sesizarea acestor cazuri îl au și medicii de familie,  prin cabinetele medicale individuale, care monitorizează evoluția medicală a copiilor în mediul familial. Atunci când aceștia constată elemente care intră în sfera neglijării parentale, informează serviciul public de asistență socială de la nivel local și/sau DGASPC Vaslui. Funcție de gravitatea situației, aceștia solicită, prin apelul 112, preluarea copilului într-o unitate medicală. Cu alte cuvinte, cazurile de neglijare socio-familială a copiilor, care produc periclitarea vieții și a sănătății acestora, sunt semnalate instituției noastre de către autoritățile care au rol în prevenție și intervenție medicală,” declară reprezentantul DGASPC Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Conform constituției României statul este obligat să asigure cetățenilor un trai decent.de ce cetățeanul sarac nu este reprezentat de nimeni și să tragă statul român de mânecă??? Când zic de sarac nu mă refer de șmecherul care profită de stat. In Romania sunt oameni foarte săraci cu,conducători foarte bogați. Se merge prin noroaie la școală..in comuna Rebricea sa asfaltat un drum prin câmp și în sat copii înoată prin glod. Nimeni nu vede ???????

    • Un drum în camp un drum agricol nici măcar comunal.este incredibil cum se toaca banul public.cum poți face așa ceva?? In loc sa faci un drum comunal cu asfalt tu cheltui un morman cu bani pe ceva inutil.. domnilor de la vremea Noua va rog mergeți la primarul din Rebricea sa vă spună de ce a făcut acel drum pe când în toate satele din comuna nu se poate merge de noroaie.

  2. Pai normal, cine in afară de episcopul de la Huși cu preoții, sau world vision, sau salvați copiii, sau bikerboyz a făcut ceva pentru cei in nevoie ? Da, da, da, … preoții ăia amendați…. ținta tuturor…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.