spot_imgspot_img
19.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Sătenii din Rebricea au superimunitate la Covid. Au fost vaccinați de „doamna ministru” (FOTO)

- Advertisement -
HOTĂRÂTĂ… Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, și-a lepădat haina de ministru și a vaccinat la Rebricea peste 44 de persoane, cot la cot cu personalul medical

VIZITĂ… Venirea ministrului Sănătății în județul Vaslui le-a amintit vasluienilor de Nelu Tătaru, care cutreiera în lung și-n lat țara, când era ministru, luând la mână fiecare spital Covid. La fel ca acesta, Ioana Mihăilă merge peste tot în țară și încurajează vaccinarea „ la firul ierbii”. Și, acolo unde simte că e nevoie de ajutor, își leapădă haina de ministru, își suflecă mânecile și vaccinează cot la cot cu medicii de familie sau cu cei de la Direcția de Sănătate Publică. Așa a fost și la Rebricea, unde sătenii au avut surpriza să fie vaccinați chiar de „doamna ministru” cum se lăudau la ieșire din centru. „Are mâna ușoară, nici nu simți când bagă acul. Te ia cu glume, te întreabă de unele, de altele și nici nu-ți dai seama când te înțeapă”, a spus unul dintre săteni, care suferă de astm și care a stat în toată această perioadă izolat de frică să nu se infecteze cu Covid. Și ministrul a fost mulțumit de ce a văzut la Vaslui și chiar a fost încântat de cum a fost organizată vaccinarea în mediu rural. „În comuna Rebricea avem un exemplu de primar pesedist, care a reușit să mobilizeze cetățenii, a înțeles că sănătatea e mai importantă decât orice altceva și împreună cu Prefectura și cu Direcția de Sănătate Publică a reușit să organizeze a doua campanie de vacinare în comună și lucrurile merg foarte bine”, a spus Ioana Mihăilă.

Primarul Radu Valerică nu a roșit la cele spuse de ministru și a speculat la maxim momentul, cerându-i sprijin ministrului pentru a face în comună un centru medical. De aceea primarul merită notă maximă pentru organizarea acestui eveniment, dovedind că știe să pună interesul oamenilor înaintea oricăror nuanțe de ordin politic. Și, culme, are toate șansele să obțină și finanțare pentru centrul medical pe care și-l dorește la Rebricea. Ioana Mihăilă a fost primită cum se cuvine în comună, iar mica festivitate de primire a fost una organizată ca la carte, așa cum îi șade bine unui om gospodar. Ministrul Sănătății a fost primit cu pâine și sare, oferită de doi copii în costume populare, iar primarul Radu, galant, i-a oferit un coș cu flori. Acum, dat fiind faptul că au mai fost cazuri în care unii primari sau politicieni au tratat cu impolitețe demnitarii din alt partid, veniți la ei în bătătură (vezi cazul Solomon vs. fostul premier Răzvan Ungureanu), evident că atitudinea primarului pesedist, Radu Valerică, nu poate fi decât una de laudă. Poate că așa se explică și de ce Rebricea este o comună în care s-au realizat multe investiții, căpătând un aer occidental și în care ministrul Mihăilă s-a simțit ca acasă, în Bihor.

“Doamna ministru, este o onoare pentru mine, ca un membru al Guvernului să vină în comuna noastră”! Acesta a fost mesajul inspirat al primarului Radu Valerică, cel care a înțeles că, pesedist sau nu, când vine un membru al Guvernului în mijlocul comunității tale, modul în care este primit ține strict de educația și diplomația gazdei, nicidecum de coloratura politică. Cu siguranță, ministrul Ioana Mihăilă a remarcat aceste aspecte, astfel că, atunci când a vorbit presei, a ținut să laude atitudinea primarului și să sublinieze că e important ca autoritățile să coopereze pentru binele comunității.

Alături de ministrul Mihăilă a fost prezent și prefectul Marcel Lăudatu, cel care este un artizan al Maratonului Vaccinării de la Vaslui. Nu a lipsit nici Mihaela Vlada, șefa DSP, care, de asemenea, a susținut venirea ministrului Mihăilă în județ, mizând pe impactul unei astfel de acțiuni asupra populației care încă nu s-a vaccinat. Și efectul nu a întârziat să apară. La Rebricea, de pildă, când au auzit sătenii că vor fi vacinați de însăși doamna ministru, au venit cu zecile. 44 de persoane s-au vaccinat, iar alții au prins curaj și au spus că se vor duce și ei să se imunizeze.

Sătenii din Rebricea: “Doamna ministru a stat de vorbă cu mine și nici nu am știut când m-a vaccinat”!

Peste 30 de persoane erau sâmbătă dimineață la centrul din Rebricea, în așteptarea ministrului Sănătății. Cu toții voiau să se vaccineze, mai ales că aflaseră că e posibil ca însăși șefa de la Sănătate să le administreze doza. Primarul s-a îngrijit de toate. Ba a scos și câteva scaune, afară, la umbră, pentru ca oamenii să poată să își aștepte rândul, după ce cu microbuzul școlar au fost aduși cei din satele mai îndepărtate. Ministrul Mihăilă a venit cu un rucsac în care avea halatul de medic, s-a schimbat și a trecut la munca de vaccinare, cot la cot cu echipa din centru. Îmbrăcată așa, sătenii se tot întrebau: “care este doamna ministru?”.

Unul dintre sătenii care a fost vaccinat de Ioana Mihăilă a povestit că aceasta l-a întrebat ba de una, ba de alta, ba de tatuajul pe care și l-a făcut în armată, de nici nu și-a dat seama când a fost înțepat. “Dar gata, mi-ați făcut vacinul?”, a întrebat omul. “Da, bineînțeles”, i-a răspuns ministrul. Apoi, șefa de la Sănătate a făcut declarații presei, a apreciat public modul în care s-a implicat primarul, DSP-ul, prefectul și toți cei care au înțeles importanța vaccinării, făcând apel în continuare la medicii de familie, pentru a se implica mai mult în tot acest demers esențial pentru sănătatea populației. La microfon, în fața jurnaliștilor, primarul Radu i-a spus doamnei ministru faptul că i-a scris un memoriu prin care îi cere susținerea pentru un centru medical în comuna sa.

După plecarea presei, ministrul Mihăilă a fost văzut așezându-se pe unul dintre scaunele pe care au stat și bunicii veniți la imunizare, vorbind cu cei din jur și servind o cafea dintr-un pahar de plastic. Modestia aceasta nu a putut fi decât apreciată. La un moment dat, primarul a fost văzut aducându-i documentul despre care vorbise anterior, iar faptul că Ioana Mihăilă nu l-a dat imediat vreunui consilier din echipa sa, ci l-a ținut în mâna sa până a plecat, e poate semnul că este interesată de cerința celor de la Rebricea.

Iată ce i-a spus o pensionară ministrului: “Cum are nevoie copilul mic de mamă, așa avem și noi nevoie de sistemul de sănătate”!

DISCUȚII… De la Rebricea, ministrul Mihăilă a ajuns la Vaslui, la Maratonul Vaccinării, din incinta Muzeului Județean. Între timp însă, spun unii, ministrul a fost și a vizitat un cabinet al unui medic de familie, întrucât era interesată să vadă cum își desfășoară activitatea aceștia, ce dotări și ce nevoi au. La Maratonul Vaccinării, Ioana Mihăilă a vorbit cu oamenii. Doi pensionari i-au mărturisit că se vaccinează, de dragul nepoților, pe care nu i-au mai văzut de un an și trei luni. Soția, o doamnă vorbăreață și chibzuită în cele spuse, i-a mărturisit ministrului cum vede ea lucrurile: “Sperăm să fie mai bine, pentru toată lumea, pentru noi, pentru copii în special. Sistemul de sănătate mai trebuie construit. Să fie cadre medicale suficiente, pentru că, vedeți, de multe ori, batem la ușă și ne deschide doar asistenta, medic nu este. Și cum are nevoie copilul mic de mamă, așa avem noi nevoie de sistemul de sănătate, nu?”, i s-a adresat vasluianca ministrului Mihăilă, care a întrebat-o cum s-a simțit după prima doză. “Eu, sincer, o mică durere, așa în prima zi. Dar soțul a dormit, după prima doză. Și chiar am zis, uite, simptome și simptome”. Doamna ministru a mai întrebat-o pe vasluiancă ce le-ar transmite celor care încă se gândesc dacă să se vaccineze sau nu. “Nu ar trebui să aibă rețineri. Pentru că, vedeți, nu o respectat unul, s-au îmbolnăvit trei. De la trei s-au îmbolnăvit nouă. Eu, sincer, am stat un an și trei luni, ne-au aprovizionat copiii, nu am luat contact cu nimeni. Dorința mea e să fiu cu cei dragi. Nu mi-am strâns nepotul în brațe de un an și ceva”, a spus femeia. Aceasta i-a mai sugerat ministrului Mihăilă că nu ar fi rău ca producția de vaccinuri să se reia și la institutul românesc “Cantacuzino”, spunând “doamnă, știm că vechea conducere l-a distrus, dar să știți că acolo se făceau vaccinuri foarte bune și sper ca acum, noua echipă a dumneavoastră să îl repună în funcțiune”. Ioana Mihăilă, la rândul său, i-a spus că ea și soțul sunt exemple de urmat și se bucură că promovează vaccinarea, atât de importantă pentru revenirea la viața normală de dinainte de pandemie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.