REZULTATE… Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat din 2021 a elevilor din mediul rural din programul “Vreau în clasa a 9-a”, derulat de Fundatia World Vision România, este de 82%, cu peste 14,2% mai mare decât cea nationalã (67,2%) si cu 18,5% mai mare decât promovabilitatea din mediul rural (63,5%). Trebuie însã tinut cont de faptul cã aceastã promovabilitate provine dintr-o ratã de înscriere de numai 77% la nivel national, în timp ce în programul World Vision rata de înscriere la Bacalaureat a fost de 98%. “Cele mai mari emotii le-am avut la limba românã, însã am fãcut multe teste în prealabil si m-am simtit pregãtitã. Astãzi a început perioada de înscrieri pentru Facultatea de Medicinã. Acolo vreau sã ajung, îmi doresc tare mult sã fiu medic cardiolog, sã ajut si sã aduc bucurii în viata familiilor pe care le întâlnesc”, a declarat Ioana, o elevã.
Din pãcate, statisticile din mediul rural aratã astfel: aproape 1 din 2 copii sunt supusi riscului de sãrãcie si excluziune socialã si 70% renuntã la scoalã dupã liceu. Peste 44% dintre copiii de pânã la 15 ani sunt analfabeti functionali si doar 4,3% dintre elevii din mediul rural obtin medii peste 9 la Bacalaureat. Elevii din programul “Vreau în clasa a 9-a” sunt copii fãrã posibilitãti materiale din satele României, care îsi doresc foarte mult sã învete. Concret, “Vreau în clasa a 9-a” le oferã burse lunare, care acoperã pe de o parte nevoile de bazã ale acestora (transport, cazare, mâncare), însã extrem de important le formeazã copiilor abilitãti de viatã independentã prin participare în programe de consiliere vocationalã si activitãti de dezvoltare personalã, programe de internship si stagii de practicã oferite de companiile partenere, voluntariat si implicare civicã, activitãti de mentorat, activitãti culturale si tabere de varã pe diferite tematici.
“Am pierdut multi posibili absolventi doar pentru cã statul a rãmas restant la investitia în educatie”
În acest an scolar, peste 150 de voluntari au sustinut peste 2.000 de sesiuni de meditatii, elevii au participat la sesiuni de consiliere vocationalã si, în plus, psihologii din program au sustinut 2.400 de sedinte de consiliere individualã. În primele luni de pandemie elevii din proiect care nu au putut sã-si continue educatia online pentru cã nu au avut infrastructurã digitalã au primit tablete, laptopuri sau telefoane performante din partea donatorilor. “Într-un an în care mai bine de un sfert dintre copii nici mãcar nu s-au înscris la Bacalaureat, concluzia este clarã: am pierdut multi posibili absolventi doar pentru cã statul a rãmas restant la investitia în educatie. Copiii din mediul rural au nevoie de un pachet de servicii personalizate pentru a le oferi sansa construirii unui viitor mai bun. Programul “Vreau în clasa a 9-a” are uriasul merit de a le da sanse egale acestor copii, sã fie pe aceeasi scarã cu cei din Bucuresti, Cluj, Timisoara etc”,a declarat Mihaela Nabãr,director executiv World Vision România