spot_imgspot_img
19.4 C
Vaslui
30-apr.-2024

Asistentă moartă, după ce un medic de familie din Huși, ajuns “urgentist”, ar fi confundat un infarct cu o faringită! (DOCUMENT)

- Advertisement -
GRAV… Nuțica Baluș, fostă asistentă medicală, a murit din cauza unui infarct masiv, care, după cum acuză fiul femeii, Dorin Ilie, nu a fost “observat” de medicul Laura Vrabie. Fiul și-a luat un avocat și este decis să lupte pentru dreptate.

GRAV… Acuze grele planează asupra unui medic de familie din zona Hușului, ajuns, între timp, “urgentist” la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență Bacău. Este vorba despre Laura Vrabie, cea care a fost în jur de 15 ani medic de familie în comuna Duda Epureni. În noua postură de medic specialist în Urgențe însă, s-a ales de curând cu mai multe plângeri, inclusiv la Colegiile Medicilor din Vaslui și Bacău, după ce o femeie de 67 de ani a fost adusă la UPU cu simptomele unui infarct în desfășurare, dar a fost diagnosticată de medicul Vrabie cu… faringită! Deși pacienta acuza dureri puternice în piept și în gât, avea stări de greață și vărsături, doctorița Vrabie i-a prescris un antibiotic, un algocalmin și un Nurofen. Îi făcuse, ce-i drept, și un EKG, însă după ce s-a uitat lung la el, tot la diagnosticul de faringită a rămas, așa că a trimis pacienta acasă, cu rețeta prescrisă. Patru zile mai târziu, Nuțica Baluș, fostă asistentă medicală, deceda din cauza unui infarct masiv, care, din păcate, după cum acuză fiul femeii, Dorin Ilie, nu a fost “observat” de medicul Laura Vrabie. Fiul și-a luat un avocat și este decis să lupte pentru dreptate. Între timp, instituțiile abilitate trebuie să facă verificări și să stabilească dacă medicul Laura Vrabie și-a făcut sau nu datoria. Până atunci însă, în acest caz s-a pronunțat un medic cardiolog cu notorietate, precum Vasile Rădulescu. Acesta, văzând EKG-ul făcut pe 12 octombrie de medicul Vrabie, a spus: “Îmi pare rău. EKG-ul e de manual și prinde infarctul chiar în evoluția lui, practic atunci se defășura. E cumplit de trist”, a fost mesajul cunoscutului cardiolog.

Săptămâna trecută, la Colegiul Medicilor Vaslui a fost depusă o plângere pe numele medicului Laura Cristina Vrabie, care, în prezent, are un contract de colaborare cu Spitalul Județean de Urgență Bacău, în calitate de specialist în Medicină de Urgență. Un bărbat din județul Bacău cere ca o comisie de disciplină să ancheteze modul în care medicul Vrabie i-a tratat mama, adusă la UPU Bacău cu un infarct în desfășurare, dar externată în aceeași zi cu diagnosticul de farigintă. Degeaba a intuit imediat echipajul de pe Ambulanță că e vorba despre un caz grav, punând “cod 32 – urgență”, că la UPU Bacău medicul Vrabie nu doar că nu a considerat la fel, ba a certat-o pe pacienta care se ghemuise de durere, că “să nu se mai plângă atât, pentru o durere de gât”. Pe Nuțica Baluș o cunoșteau toți din Spitalul Județean, că acolo muncise în calitate de asistentă medicală 42 de ani, de aceea fostele sale college au intervenit pe lângă doctorița Laura Vrabie să facă EKG și alte analize specifice în cazul unor afecțiuni cardiace, căci vasluianca nu le-a luat în seamă. A făcut totuși EKG-ul, care este și atașat plângerii către Colegiul Medicilor. Pe imagine, spun cardiologi cu pricepere în domeniu, se vede infarctul în desfășurare, însă medicul Vrabie, dacă se dovedește că anume așa este, iată că nu l-a băgat de seamă. I-a prescris Nuțicăi Baluș un antibiotic, un Nurofen și un algocalmin și a trimis-o acasă.

“Mama a murit în brațele mele”

Fiul femeii, Dorin Ilie, în vârstă de 37 de ani, povestește cu durere că nu a mai plecat la București, de unde venise în grabă, când mama l-a anunțat că se simte rău și cheamă Ambulanța. A rămas lângă ea, de pe data de 12 octombrie, iar pe 16 octombrie, după prânz, femeia s-a prăbușit în locuință. Fiul a chemat imediat Ambulanța, a venit repede un echipaj, însă, în ciuda eforturilor, nu s-a mai putut face nimic pentru fosta asistentă medicală, declarându-se decesul. “Mama a murit în brațele mele. Sunt un om care vrea să se facă dreptate pentru moartea mamei”, spune, cu vocea tremurândă, fiul Nuțicăi Baluș. Colegiul Medicilor, cel competent să verifice dacă medicul Vrabie a respectat protocolul în acest caz și a acționat ca un profesionist pentru viața pacientei Nuțica Baluș, urmează să verifice cele întâmplate. Între timp, Dorin Ilie, reprezentat de un avocat, spune că va face toate demersurile posibile, ca adevărul să iasă la iveală. “Mama avea 67 de ani, dar era în putere, era un om activ. A ajuns la timp la spitalul din Bacău, la Urgențe, și putea fi salvată, dacă doamna doctor Vrabie înțelegea de pe EKG că e vorba despre un infarct în desfășurare, nu despre o faringită. Nu e posibil ca oamenii să moară așa, pentru că avem urgentiști care nu pot, nu știu, nu reușesc să înțeleagă un EKG”, spune fiul femeii decedate.

O fostă colegă: “Eu am doar cuvinte bune despre domnișoara doctor Vrabie”

Medicul Laura Vrabie este cunoscut în zona Huși mai mult ca medic de familie la Epureni, unde a făcut serviciu aproape 15 ani. Oamenii din localitate au păreri împărțite, unii o laudă și spun că era un medic bun, competent și implicat, însă alții susțin că era cam nervoasă și, la supărare, vorbea cam neadecvat cu pacienții. Nu se știe de ce, nici cu reprezentații Primăriei Duda Epureni nu a avut o colaborare prea bună, alegând să plece în urmă cu doi-trei ani din cabinetul unde făcuse și niște investiții, spun consilierii din sat, în valoare de aproximativ 45 mii de lei. A plecat însă, iar locul ei nu a mai fost luat de nimeni, sătenii mergând la medici de familie fiecare pe unde a putut. A lucrat într-o vreme și la CPU-ul din cadrul Spitalului Huși, unde, de asemenea, a mai avut niște mici reclamații. Unii dintre foștii colegi de serviciu îi iau apărarea: “Eu o cunosc pe domnișoara doctor Vrabie foarte bine. E un medic de familie bine pregătit și, probabil, dacă a învățat mai mult, a ajuns și medic la Urgențe. Este un om hotărât, cam dintr-o bucată și poate de aceea unii nu îi acceptă felul. Dar ei îi place dreptatea și corectitudinea, dar așa cum vede ea un lucru, nu cum vin eu sau dumneata să i-l spunem. Așa e felul dânsei, foarte decisă și sigură pe munca dumneaei. Câteodată, când se supără, e adevărat că mai spune lucrurilor pe nume, pe limba fiecăruia, dar nu o face cu răutate, o face ca pacientul să înțeleagă care este situația. O cunosc de vreo 20 de ani și vreo 3 ani am avut ocazia să lucrăm în același loc. Eu am doar cuvinte bune despre domnișoara doctor Vrabie, dar știu că sunt și unii care o critică”, a spus una dintre asistentele medicale, care a lucrat în trecut cu medicul Laura Vrabie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Sa lucrezi la spitalul de urgenta, sa vina pacientul in stare fffff gravă și tu sa tipi și să urli….mai mare rușinea!
    Sa mergi de 3 ori la URGENTE cu salvarea și să nu faci nimic pt pacienți…..e fff grav

  2. Ori că se moare acasă, ori că se ajunge la spital…e fix același lucru! Nicio diferență!
    Să fii incapabilă că găsești un diagnostic corect și să lucrezi în urgențe, e grav! Ca și la Galați!
    Să meargă fiul până-n pânzele albe, să facă dreptate….că după capul lor, de asta se ajunge în spital…de ”alint, ori ca să ne plângem”. Condoleanțe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.