spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
9.3 C
Vaslui
14-mai-2025

SFÂNTUL VASILE: Tradiții în prima zi a anului. Peste 500.000 de români își sărbătoresc onomastica

- Advertisement -

SĂRBĂTOARE… În prima zi a Noului An, este sărbătorit Sfântul Vasile. În această zi, este bine să îți pui un gând bun, pentru că „se înnoiesc” toate. Se spune că așa cum este musafirul din această zi, bogat sau sărac, așa va fi tot anul. Peste 530.000 de români își sărbătoresc onomastica de sărbătoarea Sfântului Vasile cel Mare. Conform datelor de la Direcția de evidența persoanei, este vorba despre 452.144 de bărbați și 80.619 femei. Cel mai des întâlnit prenume în rândul bărbaților este Vasile – purtat de 431.390 de persoane. Se mai regăsesc următoarele prenume derivate: Sica/Sică – 382 de persoane, Sile – 439, Silica/Silică – 227, Vasi – 120, Vasilica/Vasilică – 20.407. La femei, cel mai des întâlnit este prenumele Vasilica – 77.469. Mai sunt regăsite derivatele numelui: Sica – 862 de persoane, Silica – 519, Vasi – 24, Vasila – 370, Vasilca – 1.375.

Sfântul Vasile, episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanți părinți ai Bisericii Ortodoxe și unul dintre cei mai mari teologi creștini. S-a născut în Pont în jurul anului 329 și a murit în Cezarea în ziua de 1 ianuarie 379. Acesta provenea dintr-o familie creștină binecunoscută – tatăl său, Sfântul Vasile cel Bătrân, a fost un renumit învățător în Pont, iar sora sa, Macrina, și fratele său, Grigore din Nyssa, au devenit de asemenea sfinți. Sfântul Vasile a studiat la Cezarea, la Constantinopol și la Atena, remarcându-se încă de tânăr prin profunde cunoștințe în filosofie, astronomie, geometrie, medicină și retorică. Sub influența sorei sale Macrina, Vasile se apropie mai mult de biserică, iar episcopul Cezareii, care îl aprecia deosebit de mult, îl încurajează să accepte o slujbă bisericească. În căutarea căilor spre perfecțiune, Vasile vizitează multe mănăstiri din Egipt, Siria, Palestina și Mesopotamia. La întoarcerea în Pont, el înființează o mănăstire pe malul Irisului. Scrierile sale din acea perioadă pun bazele vieții monahale sistematice și de aceea Sfântul Vasile este considerat părintele monahismului oriental.

În anul 370, Sfântul Vasile a fost ales episcop al Cezareii. În această înaltă funcție, el era totodată Mitropolit al Cappadociei și Exarh al Pontului, autoritatea sa întinzându-se între Balcani, Mediterană, Marea Egee și până la Eufrat. A depus eforturi susținute pentru organizarea bisericii și a luptat pentru drepturile clerului, totodată punând un mare accent pe temeinica pregătire canonică și spirituală a preoților.

O mare atenție a acordat Sfântul Vasile săracilor și celor oprimați, inițiind nenumărate acte de caritate. Dragostea sa față de semeni s-a concretizat mai ales în așezământul filantropic, numit de credincioși Vasiliada. Acest așezământ a fost construit la marginea Cezareei. Aici au fost adunați cei înfometați și abandonați, spre a fi hrăniți. Potrivit cercetătorilor, fiecare boală își avea rezervată clădirea și personalul necesar pentru îngrijire. Sfântul Vasile a murit în anul 379, iar la înmormântarea sa au participat mulți creștini, evrei, păgâni, localnici și străini, ca dovadă a popularității sale. Numele Vasile este foarte răspândit în toată lumea creștină. Acesta provine din grecescul “basileios”, care la rândul lui înseamnă “rege”, ”împărat”, “bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.