Revelion la munte cu abonatii fideli ai ziarului Vremea Nouã. Familia Gâlea si urãrile speciale fãcute cititorilor | FOTO
REVELION CU CITITORII…Cine nu are bãtrâni sã si-i cumpere, spune o vorbã cu mult rost din popor. Aceasta este si concluzia la care a ajuns echipa de reporteri Vremea Nouã care a ales sã petreacã Revelionul cu câstigãtorii concursului „Te abonezi si câstigi!” initiat de ziarul nostru. Familia Gâlea ne-a demonstrat cum trebuie sã te comporti la petrecerea dintre ani. „În primul rând,tinuta. Este obligatorie. Nu poti veni la Revelion cum te îmbraci pe stradã. Si, de asemenea, trebuie sã vii odihnit la petrecerea care marchezã Anul Nou, fiindcã trebuie sã dansezi si sã-ti onorezi partenera cum se cuvine”, spunea Constantin Gâlea, un om trecut prin viatã. Si, într-adevãr, s-a tinut de cuvânt. A venit îmbrãcat la patru ace, cu cravatã, regulamentar, pe care a dat-o jos când a vãzut cã majoritatea invitatilor pensiunii Lidana aveau tinute mai casual. Si a dansat toatã noaptea, cu exceptia miezului noptii, când gongul a bãtut intrarea în noul an. Mai mult, familia Gâlea a fãcut un gest caritabil în seara de Revelion, oferindu-i unui învãtãcel în tainele ospãtãriei un bacsis mai generos. Era si un caz mai special, care l-a marcat pe câstigãtorul nostru. Acesta, la cumpãna dintre ani, a fãcut o urare specialã cititorilor Vremea Nouã: „În acest ziar gãsiti stiri locale realizate într-un mod profesionist si obiectiv. Asa cã, nu aveti ce pierde dacã vã abonati, chiar o sã si câstigati. La multi ani cititorilor acestui ziar si anul 2022 sã-i gãseascã mai tineri si mai uniti!”
La cumpãna dintre ani, Constantin Gâlea a urat ziarului nostru belsug si viatã lungã, echipei redactionale, sãnãtate si putere de muncã, iar celor de-o vârstã cu el, sã întinereascã. Revelionul a fost unul de pominã. Au venit urãtorii, au colindat, muzica a fost una de calitate, iar meniul unul variant. Interersant este faptul cã aperitivele s-au servit pe modelul bufetului suedez, iar celelalte feluri de mâncare au fost aduse de ospãtari la mese. Si gazda noastrã nu a uitat cã suntem în inima Bucovinei, oferind un meniu pe jumãtate frantuzesc, cu rulade din brânzã si fructe la interior sau din carne cu prune uscate în mijloc, cu somon în sos de lãmâie, dar si bucate bucovinene, cum ar fi pãstrãv afumat la cetinã de brad, cotlet de purcelus si nelipsitul cozonac. Iatã cã la pensiunea Lidana s-au împletit perfect stilul traditional cu cel de fite specific bucãtãriilor occidentale. Si muzica a fost la fel, jumãtate cu taraful Oanei si cealaltã cu muzicã usoarã, dragã românilor, cu care an de an facem revelioanele. Horele s-au încins pânã dimineata, dar ca un adevãrat cavaler, Constatin Gâlea s-a retras în glorie, pe la trei dimineata, înainte de a veni tortul si friptura. Poate sotia sa, Maria, ar mai fi stat, dar capul familiei avea un plan pentru a doua zi. Au programat o excursie ineditã la Vatra Dornei si voia sã fie la timp la întoarcere, când pensiunea Lidana programase carnavalul.
Carnavalul – ratat din cauza ploii, dar petrecerea s-a mutat la interior
Carnavalul programat a fost gândit ca un eveniment mai relaxant. Sãrmãlute, ciorbã de hribi si cotlete la grãtar trebuiau sã alcãtuiascã meniul care se servea la un urias foc de tabãrã, cu tuicã si vin fiert. Numai cã ploaia începuse destul de puternic si totul s-a mutat în interior. A rãmas focul de tabãrã pentru anul viitor. Dacã ar fi fost câteva grade sub zero, la Lidana ar fi fost un carnaval pe cinste, la un foc de tabãrã si o ninsoare ca în povesti. „Noi am plecat la Vatra Dornei. Ne era dor sã ajungem acolo. Am lãsat piscina si ne-am trezit mai dimineatã pentru a ajuge în timp real. Vãzusem pregãtirile pentru carnaval si nu doream sã-l ratez sub nicio formã. Dar n-a fost sã fie, asa cã a rãmas pe altã datã. Ploaia ne-a stricat distractia. Si, dacã ar fi nins, Doamne ce frumos ar mai fi fost” a zis câstigãtorul concursului „Te obonezi si câstigi”. A doua zi, pe 2 ianuarie, a fost momentul despãrtirii. Ne-am spus cu totii rãmas bun si fiecare din cei prezenti la pensiunea Lidana au plecat spre case. Micul dejun a fost unul delicios, parcã mai bogat ca niciodatã, ca sã îti parã rãu cã pleci. Era chisleag, lapte dulce, toate variantele de cârnati, caltabosi, tobã, pastramã, dar si alivencile, plãcintele de brânzã de vaci si cu fãinã de porumb, care i-au lãsat mascã pe toti invitatii. Si prãjiturile au fost de casã, nu mai vorbim de zacusca din ciuperci, sau salata de ceapã cu chiftelute. Niste delicatese! Nu au lipsit ciupercile cu smântânã si piept de pui, jambonul fãcut special pentru pensiunea Lidana si salata de Bœuf. La plecare, gazda ne-a fãcut o surprizã plãcutã. Fiecare invitat la Revelion a primit o pâine bucovineanã, o sticlã din celebra lor afinatã si un borcãnel cu dulceatã. Sã tot pleci de la pensiunea Lidana!