spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
12.3 C
Vaslui
13-mai-2025

Situația Covid-19 în județ este bună la început de an! DSP, precizări pentru pacienții infectați! (DOCUMENTE)

- Advertisement -
INFECTĂRI… În acest moment, 20 de persoane sunt internate în Spitalul Bârlad, 18 pe secții și 2 în ATI, iar 4 persoane sunt internate în Spitalul Vaslui: 2 pe secții și 2 în ATI.

STĂM BINE!… În județul Vaslui, situația epidemiologică privind numărul de infectări cu virusul SARS-CoV-2, este una foarte bună. Dacă la 31 decembrie 2021, rata incidenței cumulative pe întreg județul era de 0,17/1000 de locuitori și doar 10 cazuri noi în ultimele 24 de ore (30-31 decembrie), ieri, 5 ianuarie a.c., situația era foarte puțin modificată, mai precis se observă o mică creștere, nesemnificativă a ratei incidenței, care a ajuns la 0,19/1000 de locuitori și tot 10 cazuri noi descoperite în ultimele 24 de ore (4/5 ianuarie). Județul este tot în zona verde, nu se întrevăd creșteri semnificative de pacienți. Pentru a veni în sprijinul populației județului Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui face o serie de precizări privind traseul pacientului confirmat cu infecția SARS-CoV-2, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății din 30 decembrie, precizări pe care populația trebuie să le cunoască.

La sfârșitul anului trecut, pe 31 decembrie, situatia epidemiologică conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, se prezenta astfel: 21 de persoane internate în Spitalul Bârlad, din care 18 pe secții și 3 în ATI, precum și 6 persoane internate în Spitalul Vaslui, mai precis 3 pe secții și 3 în ATI, iar 61 de persoane pozitive erau izolate la domiciliu. Pe 5 ianuarie, după Revelion, situația nu era mult schimbată. 20 de persoane sunt internate în Spitalul Bârlad în momentul de față, și anume 18 pe secții și 2 în ATI, 4 persoane internate în Spitalul Vaslui: 2 pe secții și 2 în ATI, iar 73 de persoane pozitive la domiciliu. Pe 5 ianaurie, rata incidenței cumulative era 0,19/1000 de locuitori și 98 de persoane infectate cu Covid în 14 zile. De asemenea, de pe 31 decembrie 2021 și până pe 5 ianuarie a.c., orele 14.00, s-au înregistrat trei decese. Se observă clar că numărul pacienților internați – deci cu forme medii sau severe, este în scădere, în schimb a crescut foarte puțin, cu 0,02/1000 de locuitori, numărul persoanelor cu forme ușoare de boală sau asimptomatice, care sunt pozitive

Precizări importante de la directorul DSP Vaslui pentru pacienții pozitivi

Pentru a veni în sprijinul populației județului Vaslui, Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui, prin Mihaela Vlada, directorul instituției, face o serie de precizări privind traseul pacientului confirmat cu infecția SARS-CoV-2, după cum urmează:

Pacienții asimptomatici vor fi izolați la domiciliu și monitorizați prin medicul de familie pentru o perioadă de 10 zile;

Pacienții simptomatici vor fi evaluați clinic de către medicul de familie și, după caz, imagistic și biologic de medicii specialiști din centrele de evaluare astfel: o evaluare clinică a pacientului: simptome, evaluare puls arterial, saturația sângelui cu O2, tensiune arterială, temperatură, greutate; o identificare a factorilor de risc: boli cardiovasculare, inclusiv HTA; diabet zaharat tip 1 și tip 2; obezitate cu indice de masă corporală peste 30%; boli respiratorii cronice, inclusiv astmul bronșic; insuficiență renală cronică, pacienții cu dializă cronică; hepatopatii cronice; imunodepresii semnificative, inclusiv boli neoplazice, transplant de organ sau de celule stern, talasemie, anemie falcipară, terapie imunosupresoare sau SIDA; vârsta peste 65 de ani; copiii de 12 – 17 ani cu patologii severe asociate; o evaluare a antecedentelor personale patologice/medicație pentru afecțiuni cronice, dacă este cazul; o interpretare a rezultatelor de laborator și a rezultatelor imagistice (pentru pacienții care sunt evaluați în centrele de evaluare).

În urma evaluării, pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice ușoare de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi tratați și monitorizați la domiciliu prin medicul de familie. Pacienții fără factori de risc care au manifestări clinice medii de COVID-19, care nu necesită oxigenoterapie, vor fi îndrumați de urgență pentru evaluare în centrele de evaluare, după care vor fi primi tratament antiviral și vor fi monitorizați ulterior la domiciliu prin medicul de familie. Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru evaluare în centrele de evaluare în vederea internării/inițierii tratamentului specific, prin intermediul serviciului 112, în situația existenței următoarelor simptome: febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile sau care reapare după o perioadă de afebrilitate; tuse seacă intensă sau care se accentuează; SpaO2 < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19; dispnee nou-apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente; dureri toracice la inspirul profund; astenie marcată; mialgii intense. Pacienții care nu necesită oxigenoterapie care au manifestări clinice ușoare sau medii de COVID-19 și care au factori de risc vor fi direcționați prin intermediul serviciului 112 sau se vor deplasa individual, cu evitarea utilizării transportului în comun, pentru a fi evaluați în centrele de evaluare, pentru a se decide dacă au indicații/contraindicații de administrare de anticorpi monoclonali neutralizanți și dacă necesită internare de zi sau continuă. În cazul în care există contraindicații/refuz/indisponibilitate a anticorpilor monoclonali neutralizanți, pacienților li se pot prescrie antivirale eficiente în COVID-19 cu administrare orală. Pacienții care prezintă semne de agravare legate de infecția cu SARS-CoV-2, respectiv simptomele sus menționate sau nu prezintă semne de agravare legate de infecția SARS-CoV-2, dar au o decompensare a bolii de fond în timpul monitorizării la domiciliu, vor fi direcționați la spital prin intermediul serviciului 112 pentru a fi internați. Pacienții care necesită oxigenoterapie, care au manifestări severe de COVID-19 sau cei care necesită suport al unei/mai multor funcții vitale și/sau au sepsis/șoc septic (cu stare critică) vor fi intemați/direcționați la spital pentru internare prin intermediul serviciului 112. Excepție vor face doar cei care vor refuza internarea, refuz exprimat în scris, în pofida informării privind riscurile evolutive. Pacienții care nu au manifestări severe determinate de COVID-19, dar care au alte afecțiuni care impun asistență spitalicească din cauza imposibilității acestora de a fi tratați și monitorizați eficient la domiciliu vor fi internați/direcționați la spital prin intermediul serviciului 112.

Reguli de igienizare ce trebuie respectatede pacienții carantinați sau izolați

Persoanele aflate în carantină/izolare, precum și persoanele din aceeași locuință sau gospodărie trebuie să respecte următoarele reguli igienice și îndrumări: Persoana carantinată/izolată se va plasa într-o cameră individuală, bine aerisită (de exemplu, aer condiționat sau aerisirea cu geamurile deschise). Persoana carantinată/izolată își limitează deplasările prin casă, evitând să circule prin spațiile comune (de exemplu: bucătărie, baie), spații ce vor fi bine aerisite prin deschiderea geamurilor. Este necesar ca membrii familiei să stea în alte camere sau, dacă acest lucru nu este posibil, să păstreze o distanță de cel puțin 1 m față de persoana izolată (de exemplu, să doarmă într- un pat separat). Igiena mâinilor trebuie să fie riguroasă, înainte și după prepararea mâncării, înainte de a mânca, după folosirea toaletei și ori de câte ori mâinile par murdare. Dacă mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant de mâini pe bază de alcool. Pentru mâini vizibil murdare, se recomandă apă și săpun. Când se efectuează spălarea pe mâini cu apă și săpun, se folosesc, de preferat, prosoape de hârtie de unică folosință pentru a usca mâinile. Dacă acestea nu sunt disponibile, se utilizează prosoape obișnuite curate care vor fi înlocuite atunci când se udă sau cât mai des posibil. Lenjeria și ustensilele de masă dedicate se folosesc doar de către persoanele izolate; aceste articole trebuie curățate cu apă și detergenți obișnuiți după utilizare și pot fi reutilizate. Suprafețele care sunt frecvent atinse în camera în care este izolată persoana, cum ar fi: noptierele, cadrul patului și alte piese de mobilier pentru dormitor, se curăță și se dezinfectează zilnic. Suprafețele băilor și toaletelor se curăță și se dezinfectează cu un dezinfectant obișnuit pe bază de clor, cel puțin o dată pe zi. Hainele, lenjeria de pat și prosoapele de baie și de mâini ale persoanei izolate se curăță cu detergent obișnuit, folosind mașina de spălat la 60 – 90°C, și vor fi uscate bine. Atunci când strănută sau tușesc, persoanele izolate/carantinate își acoperă gura și nasul cu șervețel de unică folosință sau strănută/tușesc în plică cotului. șervețelul de unică folosință se aruncă imediat la gunoi, în sac de plastic, urmând spălarea imediată a mâinilor cu apă și săpun. În cazul în care apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți la respirație, durere în gât, se va contacta sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Curtea de Apel București a anulat hotărârea în temeiul căreia au fost amendați protestatarii anti-certificat vaccinal în decembrie 2021, după ce activistul civic Aurelian Popa a dat în judecată Guvernul și CNSU. Dacă și Înalta Curte de Casație și Justiție va menține decizia, amenzile date pentru participarea la proteste vor deveni lipsite de fundament juridic. Știrea ne-a fost semnalată de revoluționarul Marius Mioc, el însuși amendat pentru participarea la protestul de la Parlament.

    Veste bună pentru cei amendați pentru mitingul din 21 decembrie 2021 din București: HG 1242/2021 în temeiul căreia s-au dat amenzile tocmai a fost anulată de Curtea de Apel București (poate exista recurs la ÎCCJ), anunța revoluționarul timișorean și protestatarul anti-restricții Marius Mioc, prezent și el la protestul din jurul Palatului Parlamentului, unde n-a făcut decât să se plimbe cu hanoracul lui imprimat cu un mesaj ironic la adresa vaccinării contra unei porții de mici, dar și să împartă cartea COVID, minciuna veacului, scrisă chiar de el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.