spot_img
spot_img
15.4 C
Vaslui
10-mai-2025

Planetariul din Bârlad își redeschide porțile pentru vizitatori

- Advertisement -
VIZITE… Din cauza restricțiilor sanitare, numărul maxim de persoane care va beneficia de un spectacol de planetariu va fi de 15, iar numărul minim va fi de 10 persoane.

VEȘTI BUNE… De aproximativ un an, Planetariul din cadrul secției de Astronomie a instituției muzeale bârlădene, nu a funcționat din cauza unor defecțiuni tehnice la sistemul de proiecție. „După o perioadă lungă de timp în care am făcut tot ce a fost necesar ca defecțiunea să fie remediată, iată că acum Planetariul este din nou funcțional și gata pentru a primi vizitatori. Costurile reparației au fost suportate din bugetul instituției noastre cu aprobarea Consiliului Județean Vaslui.”, a menționat dr. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad. Povestea planetariului din Bârlad a început odată cu obținerea fondurilor europene necesare unei asemenea construcții. Un planetariu este o construcție special amenanjată pentru simularea bolții cerești, așa cum este în realitate. Tot aici se pot desfășura diferite activități științifice și educative destinate unei game variate de public. Planetariul este situat pe terasa pavilionului muzeal „Marcel Guguianu” din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan”.

Grupurile de vizitatori vor putea să se programeze la un spectacol de planetariu, începând cu data de 6 ianuarie a.c.. Lista cu spectacolele de planetariu poate fi accesată online pe site-ul Clubului AstroBârlad. Vizitatorii vor beneficia de proiecții în cupola planetariului după ce se vor programa la sediul Pavilionului „Marcel Guguianu” sau la numărul de telefon: 0335 428 808.

„Din cauza restricțiilor sanitare, numărul maxim de persoane care vor beneficia de un spectacol de planetariu va fi de 15, iar numărul minim va fi de 10 persoane. Programul de vizitare va fi în fiecare zi de marți până vineri cu trei proiecții pe zi, la orele: 11.00, 13.00 și 15.00. Planetariul va fi deschis și sâmbata, intervalul orar fiind puțin diferit, deoarece în ziua respectivă sunt programate și observații solare (între orele 11.00 – 13.00), la Observatorul Astronomic, de la sediul din str. Republicii nr. 235. În aceste condiții, spectacolele de planetariu vor avea loc la orele: 9.00, 14.00 și 15.00. Prețul biletului este 6 lei de persoană! Accesul în Planetariu se va face conform regulilor impuse de autorități cu privire la pandemia COVID-19″, a mai precizat dr. Mircea Mamalaucă.

Planetariul bârlădean, primul din județul Vaslui, complet digitalizat

Planetariul de la Bârlad este primul planetariu digital din județul Vaslui. Este o tehnologie de ultimă generație ce aparține firmei franceze R.S.A. Cosmos. Planetariul e un sistem complex format dintr-o cupolă și o sală special amenanjată, zona echipamentelor care, la rândul lor, este compusă din două părți: camera tehnică și proiectoarele centrale, întregul sistem este conectat la pupitrul de comandă. Construcția planetariului din Bârlad s-a desfășurat în același timp cu construcția planetariului din Galați, tot de către aceeași firmă franceză. Cele două planetarii construite în această zonă sunt realizate la fel ca cel de la Pitești, acolo unde s-a construit primul planetariu digital din România în anul 2008.

Ce rol are un planetariu?

De obicei, în cadrul unei secții de astronomie, planetariul este construit pe lângă un observator astronomic. Planetariul Bârlad a fost construit în scopul diversificării ofertei turistice transfrontaliere cu Republica Moldova, având posibilitatea să exercite o influență asupra turismului din această regiune. Acest proiect a fost realizat de către dr. Mircea Mamalaucă, director al muzeului bârlădean și prin contribuția câtorva parteneri. Planetariul a fost inaugurat pe 5 decembrie 2009 și deschis pentru public la circa o saptămână după această dată. În prezent, la planetariu sunt realizate prezentări cu aspectul cerului, cu ajutorul unui program numit Sky Explorer (simulator astronomic) și spectacole de planetariu ce tratează subiecte de astronomie, clasificate pe mai multe categorii de vârstă, de la copii până la adulți, cum sunt: Tărâmul Luminii, Două bucăți mici de sticlă, Sistemul Solar, Cursa spre Pământ, Galaktos. Spectacolele științifice sunt puțin mai complexe, de exemplu: ALMA și Atingând marginea universului, ce se adresează studenților și persoanelor ce doresc să aprofundeze informații științifice despre Univers.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.