
ADEVĂRUL… Vremea Nouă a reușit să dezlege ițele încurcate ale facturilor care au uluit întreaga Românie! Prima constatare este că prețurile aberante au crescut și nimeni nu a protestat când au apărut facturile mărite pentru consumul din luna noiembrie. Pentru că a fost mai cald, nu s-a consumat atât de mult gaz, dar facturile au venit mărite, prețul pe MWh fiind același ca și cel de pe facturile din ianuarie, pentru consumul din decembrie! Exemplu elocvent este Grădinița nr.9 din Bârlad, care a primit factura pentru noiembrie de 10.277 lei, cu același preț de 543,21 lei/MWh ca și în decembrie, când factura a ajuns la exorbitanta sumă de 57 947 lei! Abia acum s-au sesizat cei din conducerea Grădiniței 9 că suma este aberantă și au mers fuga la primarul Dumitru Boroș! Așa s-a întâmplat la toate cele 11 școli despre care am relatat. A doua constatare este și mai dureroasă. Pentru că la mijloc nu a fost vorba doar despre cât de mult au încărcat facturile furnizorul de gaze naturale E-ON Energie România! Este vorba despre indolența celor din Primăria Bârlad, care nu au fost în stare, ca ordonatori de credite, să lectureze cu atentie Legea 259/ noiembrie 2021 și să le transmită directorilor de școli și grădinițe că trebuie să depună o cerere de plafonare a prețului la furnizor! Cum nimeni nu le-a spus de această facilitate a Legii 259/2021, directorii nu au știut ce au de făcut, chiar dacă facturile, inclusiv pe luna noiembrie, au fost mari. În aceste condiții, trebuie văzut de unde începe șirul indolenților, care au făcut ca 11 unități de învățământ din Bârlad să aibă acum datorii la gaze în valoare de câteva sute de mii de lei cu care se puteau asfalta câteva străzi!! Primul ar fi senatorul Iulian Mihail Bîca, cel care, deși toată ziua stă pe capul primarului Dumitru Boroș, a fost incapabil să îi atragă atenția edilului asupra legii pe care și el a votat-o în Parlamentul României. Și sunt două posibile explicații: ori senatorul Bîca habar nu a avut ce Lege a votat, doar a ridicat mâna, ori îl doare în cot de bârlâdeni. Asta în condițiile în care la Vaslui s-a putut! Primăria a instruit directorii de școli, recomandându-le să facă cerere de plafonare a prețului către furnizorul de gaz. Școlile din Bârlad au primit într-un final adresă de la ISJ prin care li se solicitau directorilor să facă cereri de plafonare, prea târziu însă!
Pentru început, putem spune că la unitățile de învățământ din municipiul Vaslui nu s-a întamplat ceea ce s-a întâmplat la Bârlad, datorită faptului că aici Primăria Vaslui a fost atentă la prevederile legii 259/2021 și a instruit directorii de școli, recomandându-le să facă acea cerere de plafonare a prețului către furnizorul de gaz. Oricum, vasluienii sunt mult mai avantajați, inclusiv de faptul că au ales să aibă contract cu firma Gaz Est, firmă locală, care are la ora aceasta cel mai ieftin gaz din toata România. La Bârlad însă lucrurile au mers numai pe dos. Acesta este purul adevăr, descoperit de reporterii ziarului Vremea Nouă: lanțul indolenței și nepăsarea factorilor de decizie de la senator și primar, până la marii funcționari publici cu salarii umflate bine și ultimii vinovați, directorii și contabilii șefi ai unităților școlare! Cine a câștigat de aici? Bineînțeles că E-ON Energie România, care într-un comunicat sec, transmite că școlile nu au trimis cereri de plafonare a prețului MWh decât începând cu consumul din luna ianuarie a.c. Plafonarea nu se dă reatroactiv! Frumos, domnule primar, nu? Cine a pus presiune pe bugetul local? E-ON sau funcționarii dumneavoastră care au preferat în decembrie să sărbătorească Crăciunul și Anul Nou??
Prețurile au fost mari și în noiembrie, dar nimeni nu s-a “șifonat”
În noiembrie 2021, a fost mai cald decât în decembrie, iar facturile la gaz pentru școli și grădinițe la Bârlad au venit tot cu prețurile alea mari pe MegaWatt/oră (MWh), ca și în decembrie. Doar că a fost mai mic consumul, dar totuși valoarea facturilor era simțitor mărită! N-a deranjat pe nimeni din conducerea școlilor, că doar nu plătesc ei din buzunar, ci bârlădenii din bugetul local! Dacă măcar un director ar fi sesizat că prețul este enorm/MWh, poate se trezeau din amorțeala (nu am scris lenea proverbială, observați, da?) și cei din Primăria Bârlad. Dar era decembrie, era de sărbătorit Crăciunul, de luat concedii pentru tăiat porcul din ogradă și de dat cu artificii de 50 000 de lei la Anul Nou. “Plăcinta” a venit în luna ianuarie! Deja se știe de câteva zile ce mare presiune se pune pe bugetul local, care până la urmă va plăti, că nu are încotro! Cum E-ON Energie România a emis niște facturi de valori imense, ambramburind niște prețuri exorbitante de nimeni nu mai știe nimic, directorii de școli și-au pus mâna în cap văzând cât au de plată! Abia după această lovitură dată bugetului local bârlădean s-au dezmeticit și “băieții buni” din Primăria Bârlad, în frunte cu primarul Dumitru Boroș, că legea 259/ noiembrie 2021 prevedea că școlile, spitalele, IMM-urile și Bisericile, precum și direcțiile de ajutor social puteau să ceară plafonarea la prețul vechi la gaz și energie, începând din noiembrie 2021 până în martie 2022, urmând ca diferența ce rezulta din facturile E-ON să fie plătită de Ministerul Energiei. Din păcate, nu s-a întâmplat așa, iar acum consecințele sunt … grele. E-ON a transmis printr-un comunicat de presă pentru ziarul Vremea Nouă, că plafonarea se aplică, la cererea școlilor bârlădene, începând cu luna februarie, când va sosi plata pentru consumul din luna ianuarie. Nu se aplică plata retroactiv, adică ce este facturat pe decembrie, se va achita integral! Iată ce spune E-ON România despre situația de la Bârlad:
“Conform Ordonanței de urgență nr. 118/2021, aprobată prin Legea nr. 259/2021, categoriile eligibile de consumatori (unități de învățământ, spitale etc.) pot beneficia de plafonarea prețurilor, începând cu luna noiembrie 2021, cu condiția să transmită furnizorului o solicitare în acest sens, însoțită de o declarație pe propria răspundere. Reducerile la factură se acordă începând cu luna în care a fost transmisă cererea către furnizorii de energie, cu excepția lunii noiembrie 2021, pentru care cererea putea fi depusă și în luna decembrie 2021. În cazul neîndeplinirii cerințelor legale imperative, respectiv lipsa cererii și a declaratiei pe propria răspundere, furnizorii nu pot, din punct de vedere legal, să acorde facilitățile respective pentru această categorie de consumatori eligibili. Toate unitățile școlare menționate de dvs. au înaintat documentele privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale în luna ianuarie și vor regăsi prețurile cuprinse în schema de sprijin pe facturile emise având consumurile lunii ianuarie. Cererile înregistrate în luna ianuarie vor permite consumatorilor să primească facturi reduse începând cu luna ianuarie, pe toată perioada aplicării legii 259/2021, dar nu au efect retroactiv. E.ON Energie România sprijină orice demers inițiat de beneficiarii legii 259/ 2021 pentru a clarifica situațiile specifice, respectiv pentru a beneficia de un preț cât mai accesibil. Totodată, intelegând situația dificilă creată de actualul context din piața de energie, compania discută cu clienții pentru a identifica împreună soluții, de la modalități de reeșalonare a debitelor la amânări la plată. Condițiile contractuale sunt diferite pentru fiecare client în funcție de data la care s-a semnat contractul, profilul de consum etc., acestea fiind influențate semnficativ de volatilitatea prețurilor energiei de pe piața națională și internațională”, a precizat E-ON Energie România, prin Biroul de Presă, pentru ziarul Vremea Nouă.
Senatorul Bîca nu a informat școlile bârlădene sau primarul despre legea votată! Primarul tace mâlc!
Legea 259/noiembrie 2021 a fost votată de Parlamentul României, din care face parte și senatorul PNL Iulian Mihail Bîca! Bârlădean get-beget, după cum s-a prezentat în campania electorală, și care a promis că va aduce la cunoștința electorilor săi tot ce se va vota și îi va ajuta să trăiască mai bine! Evident că în cazul Legii 259/2021, acesta nu a informat pe nimeni! N-a suflat nicio vorbă la urechea primarului Dumitru Boroș, bunul lui amic, cu care se afișează la toate manifestările! Am încercat să vorbim cu senatorul Bîca, însă acesta nu a răspuns la telefon. Și nici primarul Dumitru Boroș n-a răspuns ca să dea și el o concluzie pentru cititori despre faptul că facturile uriașe pentru consumul de gaz de la școlie din Bârlad lasă bugetul mai sărac cu multe sute de mii de lei!
In celebrul stil romanesc Virgil Popescu a impus in OUG aceasta cerere idioata!
Se putea stabili prin OUG cine beneficiaza de plafonarea pretului la energie.
Acum sa fim seriosi si sa nu avem pretentii de la cetatenii ce „cu greu” merg la serviciu in Primaria Barlad!Ei merg la serviciu pentru a lua salariu si nu fac nimic daca nu sunt „stimulati” de cetatenii veniti cu probleme!
Ce sa ceri de la Angheluta,Haret samd?!Ei nu stiu decat interesul personal!
Daca ar fi existat posibilitatea legala sa raspunda cu patrimoniul personal erau consecinte!
Asa …nimeni nu raspunde!!!!
Sunt o sumedenie de juristi,in primarie,incepand cu primarul,secetarul,sefa de serviciu,magduta,consiliera primarului,presedinta liberala a comisiei juridice,mare sfetnica a primarului si niciunul dintre acestia n-a avut habar, de o procedura extrem de simpla,prevazuta in legea 259/29 oct 2021.sa le fie rusine!Ar trebui sa raspunda ,in bloc,atat primarul cat si tot serviciu juridic,in frunte cu Haret!
Stai linistit ca asa cum e sefa Comisiei Juridice din CL Barlad este si juristul PSD consilier local care ii canta in struna primarului !
Toti au gresit, primarul ,senatorul, juristul, contabilul si directorul!Fiind ca este o lege si juristul trebuie sa stie toate legile, el este cel mai responsabil!
1.Senatorul Bica + 1. primarul Boroș = 2. prostovani.Scurt pe doi.
Raspunsul e in articol, citez:” Școlile din Bârlad au primit într-un final adresă de la ISJ prin care li se solicitau directorilor să facă cereri de plafonare, prea târziu însă!”. Am incheiat citatul.
Gigel..si gata!!
Directorii puși în funcție de Georgică Vulpe își arată calitățile. Managent de scoala 3.
Auzi eruditule, ce parere ai despre contabilul sef din Primarie, venit pe filiera Mitica-Ciprian, dupa ce a falimentat o firma din oras? Are el, ca si juristul Primariei, alte atributii de serviciu in afara de a consilia institutiile din subordine? Dar oare marele avocat primar nu a citit legea, ca doar ati vazut ce salariu are la Primarie?