MANIFESTÃRI..Unirea Moldovei cu Tara Româneascã, sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, a fost sãrbãtoritã, luni, la Vaslui, unde participantii au respectat restrictiile anti-Covid, asa cã multi s-au ferit sã se prindã în horã ca în anii de dinaintea pandemiei, ci doar au privit manifestãrile. Vremea a fost friguroasã, prin urmare doar aproximativ 150 de vasluieni au iesit din case, unii cu stegulete, altii cu tricolorul. Acestia s-au încãlzit pe muzica Fetelor de la Botosani, care au fost responsabile cu cântecul si voia bunã. Anul acesta, momentele solemne ale sãrbãtorii Micii Uniri au avut loc în municipiul Husi, acolo unde a fost salutat drapelul, s-au organizat slujbe si au fost depuse coroane la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Sãrbãtoarea a fost marcatã si la Zorleni, dar si în comuna Solesti, la mormântul Elenei Cuza, sotia marelui domnitor.
În municipiul Vaslui, evenimentul a început la ora 16, cu sceneta „Mos Ion Roatã si Cuza” interpretatã de actorii Teatrului „Victor Ion Popa” din Bârlad, apoi microfonul a fost preluat de cãtre profesorul universitar Constantin Dram, de la Iasi, care le-a vorbit vasluienilor despre momentul Unirii, dar si despre reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Dupã scurta lectie de istorie, participantii s-au încãlzit pe ritmuri muzicale, alãturi de orchestra Rapsodia Vasluiului, de interpreta de muzicã popularã Raluca Radu, precum si de formatia Fetele de la Botosani.
La Husi, evenimentul s-a desfãsurat într-un registru mult mai solemn
Anul acesta, epicentrul manifestãrilor prilejuite de Mica Unire s-a mutat la Husi, unde cadrul a fost total diferit fatã de cel de la Vaslui. La evenimentul organizat de Primãria Husi a rãspuns „prezent” deputatul Eduard Popica, precum si conducerea Consiliului Judetean Vaslui, dar si numerosi profesori si elevi ai unitãtilor de învãtãmânt din oras. Manifestarea a debutat cu salutul drapelului de luptã, dupã care preotii din Protopopiatul Husi au oficiat un Te Deum. La final, cei prezenti au depus coroane de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. „Astãzi am onorat invitatia primarului municipiului Husi, Ioan Ciupilan, participând la evenimentul care a marcat Mica Unire de la 24 Ianuarie 1859, organizatã la bustul domnitorul Alexandru Ioan Cuza, în Parcul Cuza Vodã din Husi. Împreunã cu colegii de partid, am depus o coroanã de flori la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, iar în final am dansat Hora Unirii. Chiar dacã husenii si bârlãdenii se luptã pentru statutul de concitadini ai lui Cuza, judetul Vaslui este legat sufleteste de cel considerat un simbol al unitãtii statale. Vasluiul a dat o serie de personalitãti, care au avut contributii majore la înfãptuirea României moderne, cum ar fi Mihail Kogãlniceanu, Anastasie Panu, Costache Epureanu, Theodor Rosetti si multi altii. De aceea, trebuie sã ne cinstim valorile poporului român, care au contribuit la primul pas cãtre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918”, a declarat Eduard Popica.
Dumitru Buzatu a încurcat-o cu matematica
Prezent, de asemenea, la Husi, presedintele Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu a afirmat, la începutul discursului sãu, cã Unirea Moldovei cu Tara Româneascã ar fi avut loc cu 173 de ani în urmã, în loc de 163 de ani. „Într-o zi de iarnã ca aceasta, acum 173 de ani, natiunea românã a hotãrât sã trãiascã împreunã, într-un stat. Cel care a exprimat cel mai bine nãzuintele românilor de atunci a fost Alexandru Ioan Cuza, ales domn, la 24 ianuarie, si în Tara Româneascã. Unii, din dorinta de a o diferentia, au numit aceastã unire, Unirea cea Micã, însã în realitate a fost Unirea Mare, primul act al românilor, de la Mihai Viteazu, în care sentimentul national a dobândit consistentã si nu a rãmas doar la nivelul de deziderat, a fãcut ca România sã devinã stat într-un secol de mari prefaceri. (…) Sã vãrsãm o lacrimã pentru toti cei care s-au jertfit, sã aducem, în acelasi timp, un omagiu si sã ne aducem aminte cu mândrie de toti cei care au fãcut ca România sã fie ceea ce este astãzi, un stat în care, desi sunt foarte multe voci critice si se plâng în permanentã, oferã o perspectivã de dezvoltare fiecãrui om”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Vaslui.
Ziua Micii Uniri a fost marcatã si la Solesti
Împlinirea a 163 de ani de la unirea Tãrii Românesti cu Moldova a fost marcatã si la Solesti, în fata mormântului Elenei Cuza, sotia marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. Zeci de copii, cadre didactice, locuitori ai comunei, dar si autoritãti locale au participat la o slujbã de pomenire, apoi cei mici au prezentat un scurt program de cântece patriotice. La final, toti cei prezenti si-au dat mânã cu mânã si s-au prins în hora unirii, aducând astfel un omagiu primului domnitor al Principatelor Române, Alexandru Ioan Cuza si sotiei sale, Elena Cuza.
…”unii cu stegulete,altii cu tricolorul…” E posibil ca acele stegulete sa nu fi fost si tricolore?Intreb si eu!