spot_img
spot_img
22.2 C
Vaslui
18-iul.-2025

Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad vã invitã la Conferinta „Colectionarul sec. XX – Dr. Marcel Vainfeld”.

- Advertisement -

Conferinta „Colectionarul sec. XX – Dr. Marcel Vainfeld”

INVITATIE…În anul 1981, Muzeul bârlãdean si-a îmbogãtit considerabil valoarea patrimoniului cultural ca urmare a încheierii unui act de donatie între Statul Român, prin Muzeul „Vasile Pârvan”, si dr. Marcel I. Vainfeld, datat 9.03.1981, lista anexã cuprinzând 57 de obiecte de artã orientalã, compusã din piese de portelan, bronz, mic mobilier, miniaturi, etc, donatie care este completatã în anul 1982, cu încã 12 obiecte din aceeasi categorie. Colectia este expusã în permanentã în una din sãlile Muzeului din cadrul Sectiei de Artã, care redã în mod exceptional universul artelor din Orient. Obiectele de mobilier sunt realizate în tehnici de lucru specifice lumii orientale, astfel, întâlnim tehnica traforului, lemn traforat, pictat cu lac negru, peste care este aplicat ulterior sidef, si tehnica patinãrii fildesului, o tehnicã specificã Japoniei. Piesele de mobilier sunt completate în mod armonios de obiectele de uz casnic, din ceramicã, portelan, sau diferite metale care redau fastuosul ritual al servirii ceaiului sau aranjamentul florilor, o artã traditionalã japonezã numitã ikebana.

În cadrul evenimentului va fi lansat si un catalog de artã, ce contine întreaga „Colectie de artã orientalã si extrem orientalã a dr. Marcel Vainfeld”. Prezintã: Prof. univ. dr. Petru Bejan si poetul Mihai Sultana Vicol. Evenimentul va avea loc la sediul central al muzeului, în sala Vasile Palade, din str. Vasile Pârvan nr.1, Bârlad. Accesul publicului la conferintã este gratuit, cu respectarea normelor de distantare socialã impuse de Guvernul României, din cauza pandemiei.

Cine a fost dr. Marcel Vainfield?

Înscriindu-se în galeria prestigioasã a marilor colectionari ai Bârladului, dr. Marcel I. Vainfeld se impune cu o serie de obiecte de Artã Orientalã si Extrem Orientalã incluse într-o colectie ce a fost donatã muzeului nostru în 1981. A fost fiul doctorului Isac Vainfield si a urmat cariera tatãlui sãu. Nãscut la data de 1 februarie la Bârlad, dupã unii în anul1872, dupã altii în anul 1877, Isac Vainfeld, cunoscut în lumea literarã sub pseudonimul Ion Palodã, a fost primul cetãtean evreu recunoscut ca cetãtean român, la începutul secolului XX. Stãpânit de timpuriu de o pasiune pentru literaturã, pasiune ce nu l-a pãrãsit nici în ultimele zile de viatã. A scris la „Graiul nostru”, „Cronica Moldovei”, „Rãzesul” „Tara de Jos”, „Vremuri bune”. Studiind la Liceul „Gh. Rosca Codreanu” din Bârlad, fãrã a fi un elev emi­nent, face parte din orchestra liceului, ia parte la înfiintarea „Societãtii Cultural- Stiintifice” devenitã ulterior „Societatea literar-stiintificã Stroe Belloescu”, scoate în 1886 publicatia „Revista”, în colaborare cu scriitorul Ion D. Manolache. În perioada studentiei la lasi, lsac Vainfeld se ocupã de muzicã în paralel cu studiile de medicinã, cântând în formatia de camerã condusã de profesorul de conservator si compozitor, Caudella. Activitatea sa pe linie culturalã este întregitã prin activitatea în societatea localã „Filarmonica” si Armonia” dar mai ales în cadrul „Academiei bârlãdene”, unde, în timpul sedintelor sãptãmânale era criticul cel mai competent, în sensul cã el „comenta versurile, le analiza si dãdea o sentintã definitivã care era asteptatã cu teamã si înfrigurare” A legat prietenii de duratã cu mai multe personalitãti, dintre care pictorii Stavru Tarascov, N.N. Tonitza, D. Hârlescu, scriitorii G. Tutoveanu, Emil Gârleanu, V.l. Popa si altii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.