spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Fix ce-i lipsea Bârladului: Monumentele Tache, Ianke și Cadâr, Latinitate și cel al Eroilor Necunoscuți

- Advertisement -
TICHIE DE MARGĂRITAR… CLM va lua în dezbatere pe 31 august un proiect cultural, unde figurează trei ansambluri monumentale

ISTORIE ȘI CULTURĂ… Bârladul este un oraș recunoscut ca fiind cultural, mai ales în zona de sud a regiunii Moldova. Aici au trăit Tache, Ianke și Cadâr, vestiții negustori prezentați de dramaturgul Victor Ioan Popa, în piesa care are cele mai multe reprezentanții în țară: „Tache, Ianke și Cadâr”. Primarul Dumitru Boroș a mai inventat încă două monumente „necesare” pentru Bârlad: ansamblul „Latinitate” care va avea în planul principal Lupoaica cu Romulus și Remus, plus Monumentul Eroilor Necunoscuți. CLM va lua în dezbatere pe 31 august, la ședința ordinară, acest proiect cultural, unde figurează cele trei ansambluri monumentale menționate, plus un bonus: un loc de joacă în Cartierul Podeni.

„Necesitatea și oportunitatea inițierii acestui proiect de hotărâre a fost determinată de faptul că au fost aprobate și realizate trei proiecte de artă, reprezentând ansamblul statuar „Tache, Ianke și Kadâr”, ansamblul monumental „Latinitate” și „Monumentul Eroilor Necunoscuți” , care trebuie amplasate pe domeniul public, în vederea punerii în valoare a acestora. De asemenea, este necesar și oportun inființarea unui loc de joacă pentru copii în zona Podeni, strada Dimitrie Cantemir, nr.67 A, determinat de faptul că în aceasta zonă sunt mulți copii care nu beneficiază de un astfel de obiectiv”, se menționează în expunerea de motive privind proiectul de hotărâre inițiat de primarul Bârladului. Ansamblul statuar „Tache, Ianke și Cadâr” va fi amlasat pe Strada Paoda, (Podul Pescăriei-scuar la intersecția cu strada Republicii 200- Piața 1 Mai), Ansamblul monumental „Latinitate” va fi amplasat pe strada Republicii nr.46 A, pe scuarul de la intersecția Capșa, „Monumentul Eroilor Necunoscuți” va fi amplasat în fața Garnizoanei Bârlad, iar parcul de joacă pentru copii va fi amplasat pe strada Dimitrie Cantemir, nr. 67 A. Proiectul va fi supus dezbaterii consilierilor locali, în privința aprobării amplasării lucrării de artă „Latinitate”, care va avea o lupoaică, gemenii Romulus și Remus, precum și steagul dacic în bronz.

“Monumentul Latinitate are drept scop susținerea originii romane a poporului român, latinitatea fiind una dintre ideile fondatoare ale școlii Ardelene, cea care a militat pentru unirea provinciilor istorice de pe actualul teritoriu românesc. Celebra lupoaică împreună cu gemenii Romulus și Remus a apărut și în provinciile dacice păstrându-se până astăzi, nouă reliefuri funerare. Lupoaica este simbolul romanității, latinității pentru originea popoarelor latine și s-a păstrat de peste două milenii în întreaga Europă. Monumentul „Latinitate” se compune din lupoaică și gemeni cu L 1,40 m și h 0,80 m, așezați pe un soclu cu L – 1,60 m, I – 0,80 m și H – 2 m. Soclul va fi zidit și placat cu marmură, iar pe el va fi montat un basorelief cu steagul dacic și se va înscrie anul în care se va dezveli monumentul. Va fi înscris, de asemenea, numele Bârlad. Lucrarea urmează a fi executată în mai multe etape”, specifică primarul Boroș, în anul 2020, într-o prezentare scurtă a motivelor pentru care Bârladul ar trebui să aibă monumentul „Latinității”. Pentru că motivul unui monument cu „Tache, Ianke și Cadâr” este unul arhicunoscut, cei trei fiind unii dinte cei mai îndrăgiți negustori bârlădeni, despre care a scris renumitul dramaturg Victor Ioan Popa. Iar despre Monumentul Eroilor Necunoscuți nu vă putem spune cât este de necesar. Poate va explica edilul bârlădean acest lucru și, poate vom afla cu această ocazie și cam cât costă cele trei monumente istorice și culturale. Întrebăm pentru niște bârlădani foarte curioși, nu pentru noi!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

  1. Chiar ca statuile sunt fix ce i lipsea barladului. Pe afara i vopsit gardul și înăuntru i leopardul. Dacă mergi cu mașina îți rupi rotile, dacă mergi p jos îți rupi picioarele, dar când vezi statui îți luminează ziua. Bravo dl primar, tine o tot așa.

    • Banca reloaded! Barladul e innecat in gropi, praf, gunoaie si noxe iar unii fara tigle pe casa viseaza cai verzi pe pereti! Folositi banii pentru a rezolva problemele orasului si dupa aceea puteti sa va faceti si voua un monument: MONUMENTUL PROSTIEI! Naiba va mai voteaza pe voi, consilierii, si pe ala de se crede Mesia de Barlad!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.