Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, va propune în şedinţa Plenului CSM de marţi ca magistraţii, care au fost excluşi din magistratură pe motive disciplinare sau care au suferit o condamnare pentru fapte de corupţie sau legată de exercitarea funcţiei de judecător sau procuror, să nu mai beneficieze de pensia de serviciu, ci să primească o pensie obişnuită.
Propunerea sa vine după ce procurorul şef al DNA, Daniel Morar, s-a plâns că 12 judecători cercetaţi de procurorii anticorupţie sau condamnaţi de instanţe beneficiază de pensia de magistrat.
Horaţius Dumbravă propune ca partea din pensia de serviciu încasată până la condamnarea definitivă sau aplicarea sancţiunii excluderii din magistratură să fie recuperată.
‘…în ultima vreme, câţiva magistraţi au fost condamnaţi penal pentru fapte de corupţie în legătură directă cu activitatea jurisdicţională – aceştia, deşi condamnaţi definitiv penal, beneficiază de pensii de magistraţi, deşi infracţiunile comise de aceştia au la bază tocmai vicierea actului de justiţie ca atribuţie esenţială a activităţii de justiţie. De asemenea, multe acţiuni disciplinare nu au putut fi finalizate pentru că intempestiv astfel de magistraţi au solicitat ieşirea la pensie. Or, în astfel de cazuri, nu este just ca marea majoritatea a judecătorilor şi procurorilor, oneşti şi corecţi, să sufere ca imagine publică, dar şi să le fie pus sub semnul întrebării actul jurisdicţional datorită unor acţiuni în afara legii a unor colegi a lor, cu atât mai mult cu cât aceşti colegi sunt în număr foarte mic. Pe de altă parte, demnitatea funcţiei de magistrat presupune acceptarea ca în cazul unor posibile alegaţii de încălcare a unor norme, cu intenţie, ce ar conduce la perturbări grave ale actului jurisdicţional să accepte să fie cercetaţi’, declară preşedintele CSM.
Preşedintele CSM susţine introducerea unui nou articol în Legea nr. 303/2004, respectiv art. 832, cu următorul cuprins:
(1) Nu beneficiază de pensia prevăzută de art. 82 sau de art. 831 judecătorii şi procurorii care, ulterior eliberării din funcţie, au fost condamnaţi definitiv pentru o infracţiune de serviciu sau în legătura cu serviciul, o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie sau o infracţiune în legătură cu infracţiunile de corupţie, săvârşită cu intenţie.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi judecătorilor sau procurorilor faţă de care a fost exercitată acţiunea disciplinară, fiind stabilită sancţiunea excluderii din magistratură, în condiţiile art. 47 alin. (31) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3) Diferenţa dintre pensia prevăzută de art. 82 sau de art. 831, încasată până la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare sau, după caz, până la data rămânerii irevocabile a hotărârii prin care s-a soluţionat acţiunea disciplinară şi pensia din sistemul public, precum şi indemnizaţia prevăzută de art. 81 alin. (1), sunt supuse restituirii.
AGERPRES.ro