
CULTURĂ… Departamentul cultural al Primăriei Bârlad, condus de director Cristina Viziteu, a avut pe 8 octombrie două evenimente culturale organizate pentru bârlădeni. Primul a fost la Galeria de Artă „N. N. Tonitza” Bârlad, unde a avut loc vernisajul expoziției de pictură și artă vestimentară „Amprenta”, a artistei Simona Pascale, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Filiala Galați. După această acțiune, la Centrul „Mihai Eminescu” a avut loc o nouă întâlnire specială cu scriitori de seamă din Bârlad, Huși, Galați și Focșani.
Publicul prezent La Galeriile de Artă „N.N.Tonitza” din Bârlad a avut posibilitatea pe 8 octombrie să admire talentul artistei Simona Pascale , reprezentat atât pe pânza tablourilor, cât și pe pânza delicată a vestimentației feminine. Aspecte referitoare la noul concept de „artă la purtător” propus de Simona Pascale au fost detaliate de artistul Antonio Romeo Pălie. În dar pentru invitata din Galați, dar și pentru participanții la eveniment, grupul folk „Ecou” coordonat de prof. Corneliu Pleșu a susținut un frumos moment artistic. Expoziția este cu vânzare și rămâne deschisă până pe data de 30 octombrie.
Întâlnire specială cu scriitori de seamă din Huși, Galați și Focșani
Tot sâmbătă, 8 octombrie, timp de aproximativ două ore, iubitorii de cultură s-au bucurat, la Centrul Mihai Eminescu, de o nouă întâlnire specială cu scriitori de seamă din Huși, Galați și Focșani. Activitatea intitulată sugestiv ”Provocările prezentului pentru scriitori” a scos în evidență preocupările comune ale scriitorilor participanți: Acad. Theodor Codreanu, Mioara Baciu, Lina Codreanu, prof. critic literar Virginia Dimofte-Chiriac și Sterian Vicol de a se solidariza pentru salvarea identității locurilor natale, prin consemnarea întâmplărilor trăite, descrierea amănunțită a obiceiurilor, tradițiilor, a membrilor familiei, a dascălilor, a prietenilor, aceasta fiind o modalitate de a lăsa generațiilor viitoare mărturii incontestabile privind evoluția și transformarea societății noastre. Oaspeții au oferit Centrului Mihai Eminescu pentru cititorii care nu au putut ajunge la eveniment cele mai recente volume de poezie, proză, studii literare, care pot fi citite în cadrul instituției. De asemenea, scriitorii invitați au apreciat în mod deosebit ospitalitatea și efortul autorităților ca întâlnirea cu publicul bârlădean să se desfășoare în cele mai bune condiții.

„Cei prezenți în sala, devenită neîncăpătoare, de la parterul Casei Roșie (cum o numim noi, bârlădenii) am fi dorit ca timpul să se oprească în loc, pentru a ne bucura cât mai mult de prezența și de harul vorbitorilor. Suntem fericiți că avem ocazia să trăim din nou momente culturale deosebite, hrană pentru minte și suflet, de care am dus lipsă în cei doi ani de pandemie. Aducem mulțumiri Centrului «Mihai Eminescu» care este gazdă primitoare și Consiliului Local Bârlad, prin Direcția pentru Cultură ce susține toate activitățile culturale din oraș”, a spus scriitoarea Dorina Stoica, una dintre organizatoarele acestei frumoase întâlniri.