spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
21.2 C
Vaslui
15-mai-2025

Grădinița Nr. 8 Bârlad s-a încurcat în socoteli și a rămas fără bani de salarii. ISJ a luat din bugetele altor școli pentru a rezolva problema!

- Advertisement -
ÎNGĂDUITORI… Directorul a scăpat nesancționat, deși, pentru a rezolva problema, Inspectoratul Școlar a fost nevoit să diminueze bugetele altor unități de învățământ

EROARE… Grădinița Nr. 8 din Bârlad a început anul școlar cu stângul, mai exact cu un minus de aproape 200.000 lei. Conducerea unității de învățământ s-a încurcat în socoteli primare și a rămas fără bani de salarii și alte cheltuieli. Pentru că problema implica o sumă mare de bani, Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a trimis de urgență o echipă de control pentru a afla cum s-a întâmplat ca grădinița să aibă un astfel de deficit. “ISJ a inițiat o cercetare extinsă printr-o comisie care a audiat directorul, contabilul, membrii Consiliului de Administrație. Din declarații, precum și din verificarea la fața locului, s-a constatat că problema a fost generată de introducerea eronată a numărului de copii în aplicația informatică SIIIR a Ministerului Educației”, a declarat inspectorul școlar general adjunct, prof. Andrei Huiban. Mai exact, directorul a confundat numărul copiilor înscriși la program normal cu cel al copiilor înscriși la program prelungit. Directorul a scăpat nesancționat, deși, pentru a rezolva problema, Inspectoratul Școlar a fost nevoit să diminueze bugetele altor unități de învățământ. Spre exemplu, Liceului Pedagogic “I. Popescu” Bârlad i s-a scăzut bugetul cu 83.863 lei.

Pentru a înțelege cazul Grădiniței nr. 8 din Bârlad, trebuie să facem câteva precizări. Unitățile de învățământ primesc bani de la Ministerul Educației în baza unei formule de calcul: „costul per elev” (stabilit prin lege) înmulțit cu numărul de elevi ai școlii și cu anumiți coeficienți (fixați în funcție de specificul școlii ). Trecând în aplicația informatică SIIIR a Ministerului Educației un număr mai mic de preșcolari, unitatea de învățământ a primit, normal, o sumă mai mică de bani, apărând astfel un deficit de 186.621 lei. Pentru această greșeală, Consiliul de Administrație a decis să nu sancționeze directorul. “Concluziile comisiei de cercetare au fost prezentate în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean. În baza art. 280 din Legea educației cu completările și modificările ulterioare, comisia de cercetare a ISJ a prezentat concluziile în Consiliul de Administrație al unității școlare, adică al Grădiniției Nr. 8, iar acesta a decis nesancționarea directorului”, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct, prof. Andrei Huiban.

Școlile cu elevi mulți au bugete ce depășesc cheltuielile salariale și materiale

De asemenea, mai trebuie precizat că suplimentări de buget au mai avut nevoie, alături de Grădinița Nr. 8 Bârlad, alte trei unități școlare din județ: Școala “I. Agarici” Muntenii de Sus – 63.000 lei, Grădinița ntr. 18 Vaslui – 32.027 lei și Școala “C. Rotaru” Târzii. În total, 283.863 lei. Pentru a le putea sprijini cu această sumă de bani, Inspectoratul Școlar Județean a trebuit să diminueze bugetele altor unități de învățământ: câte 50.000 lei de la Școala “Vasile Alecsandri” Vaslui, Liceul “M. Eminescu” Bârlad, Liceul Tehnologic Vladia și Colegiul Economic “Anghel Rugină”, precum și 83.863 lei de la Liceul Pedagogic “I. Popescu” Bârlad. Ba mai mult, zilele trecute, a avut loc o nouă rectificare: “Pe data de 10 octombrie au fost suplimentate unitățile școlare cărora nu le ajungea bugetul, în număr de 55, suma de 6.643.928 lei prin diminuarea bugetului a 67 de unități școlare. OM 3140/14.02.2022, art.3, ne permite să redistribuim aceste sume. Bugetul unei școli înseamnă costul standard per elev înmulțit cu numărul de elevi. Se adaugă bani de investiții de la Guvern, primărie, prin proiecte europene, dacă sunt. La unele școli cu mulți elevi bugetul astfel constituit depășește cheltuielile salariale și materiale. La alte școli, în schimb, nu ajunge, de unde și redistribuirea”, a mai precizat inspectorul școlar general adjunct, prof. Andrei Huiban.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

10 COMENTARII

  1. Auuu..nu mai amintiți..alea de la 9 care „rup” și la propriu si la figurat simpozioanele și concursurile in două..și pe domn director..😁că de aia se și ahlomerează treaba..

    • Știu niște K…E de la 9 care se dădeau in bărci cu domn director de la …..școală..spunem data viitoare..😀. 😁😁😁 Fete măritate si de „familiw” cu copii mari …care pozeaza in” duamne”ca si Geaninuta..

  2. Dna Gianina nu vă supărați, lumea..este rea..bărfește..așa bărfea și săptamăna trecută de alt caz..” căderea dnei Director autonumit” de la șc 9, dna. Înv. , pip, care dintr-o eroare de woodoo nu a luat examenul.

  3. A emoționat-o Buzamat pe Geanina. De când au fluturi in stomac uita sa fie atenți și la alte detalii. Prietenii știu la ce ma refer. Sa vedeți când vine curtea de conturi ce dans este acolo…

  4. Probabil a fost înmulțit numărul de preșcolari cu „taxa de înscriere”. Parca tot aici dispareau materialele de curățenie și alimentele iar femeia de serviciu presta și la doamna director acasă. Când pisoiul nu-i acasă…

  5. Prietenele Geaninutei nu au sancționat-o!
    Dar ISJ ce a făcut? Ce calificativ i-a acordat in urma evaluării anuale? Evident, foarte bine! Și încă un Bonus, promovată recent in Corpul metodistilor!
    Bravooooo!

  6. Bine a făcut ca nu i sancționat ca nu au timp de grădiniță și calculele se fac pe fuga, între doua sau chiar trei joburi, cât o să mai poată săracii?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.