spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
21.2 C
Vaslui
15-mai-2025

Spitalul Orășenesc Negrești, reabilitat, modernizat și dotat prin Compania Națională de Investiții

- Advertisement -

VEȘTI BUNE… Spitalul Orășenesc Negrești va fi predat Companiei Naționale de Investiții (CNI). Hotărârea va fi luată în ședința de Consiliu Local de astăzi, 20 octombrie, și este absolut necesară pentru următorul pas: reabilitarea, modernizarea și dotarea unității medicale. “Obiectivul de investiție a fost inclus în Lista Sinteză a Companiei Naționale de Investiții, iar pentru trecerea în etapa următoare de finanțare a obiectivului este necesară Hotărârea beneficiarului privind predarea amplasamentului (imobilul constituit din teren și construcții) pe perioada realizării investiției, pe bază de protocol, liber de orice sarcini, către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin CNI, care va realiza investiția”, explică în Referatul de aprobare primarul Cristi Rusu. Predarea amplasamentului trebuia să aibă loc mai devreme, însă s-a pierdut mult timp până când s-a stabilit ce firmă se ocupă de obținerea tuturor documentelor (emiterea certificatului de urbanism, efectuarea studiului geotehnic, efectuarea studiului topografic etc.).

Spitalul Orășenesc din Negrești a fost închis în 2011 printr-o Hotărâre de Guvern, deși dispunea de aparatură modernă și deservea peste 50.000 de locuitori. De atunci au existat mai multe tentative de redeschidere, sub o formă sau alta, a spitalului. O firmă din București și-a exprimat, în același an, intenția de a prelua unitatea medicală și de a o transforma într-un spital privat, însă nu s-a mai concretizat. În 2016, Consiliul Județean a vrut să deschidă aici o secție de paliație pentru suferințele celor aflați în ultima fază a unor boli incurabile, însă nu a mai pus în practică proiectul. Și medicul Iulian Șerban, managerul unității medicale private „Spitalis”, și-a exprimat, la un moment dat, intenția de a prelua prin concesiune clădirea fostului spital orășenesc. Acesta voia să creeze 60 de locuri de muncă pentru o unitate de urgențe în regim permanent, o secție de boli cronice și una de paliație. La una din ședințele de consiliu local din luna august a anului 2016, o parte dintre consilieri s-au opus proiectului, astfel că primarul Vasile Voicu nu a primit cele două treimi necesare votării proiectului. Astfel, concesiunea nu a putut fi realizată.

Consiliul Local Negrești, obligat să întrețină spitalul minim 15 ani de la finalizarea investițiilor

Acum s-a ivit o altă ocazie: reabilitarea, modernizarea și dotarea spitalului prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Unitatea medicală a fost inclusă pe Lista Sinteză, iar finanțarea se va face în funcție de alocările bugetare viitoare. Astăzi, 20 octombrie, consilierii locali ai orașului Negrești vor decide dacă predau sau nu amplasamentul către Compania Națională de Investiții. Date fiind demersurile făcute până acum, precum și nevoia unui spital în oraș, adoptarea proiectului va fi doar o chestiune formală. Potrivit Referatului de aprobare, autoritatea locală va trebui să își ia angajamentul că va asigura, în condițiile legii, suprafețele de teren necesare pentru depozitare și pentru organizarea șantierului. De asemenea, după finalizarea investițiilor, Consiliul Local Negrești are obligația de a menține destinația spitalului și să-l întrețină pe o perioadă de minimum 15 ani. Până atunci, însă, va mai trece ceva timp deoarece lucrările de reabilitare vor dura câțiva ani. “Este un proces de durată, care presupune eforturi susținute și permanente, dar vă asigur că, atât timp cât există șanse pentru redeschiderea spitalului, vom pune toată priceperea și bunăvoința noastră în scopul identificării de soluții la obstacolele ce pot apărea și vom aloca resurse suplimentare de timp și oameni, pentru că nimic nu este mai de preț decât sănătatea”, explica în urmă cu câteva luni primarul orașului Negrești.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Cine se duce la spitalul Negresti, poate o baba, doua dar restul merg la Vaslui daca vor sa traiasca. Asa ca sunt bani aruncati pe fereastra. La Husi Tataru cati pacienti avea ?

    • Praf electoral (liberal), domnule Rares.
      Oare cum de apare mereu acest subiect inainte de alegeri?
      Oricum nu se va deschide, indiferent cat ii va cadea bretonashul lui Nelu Liberalu.

  2. Mai puțin contează cum se numește: spital ori secție! Important este sa se facă ceva acolo pentru binele populației locale și din împrejurimi!
    🤕

  3. Extrem de complicat si aproape imposibil!
    Dando, iar te-au pacalit liberalii si Timo sa scrii aberatii!
    Actualul cadru legal, dupa care functioneaza unitatile spitalicești, este diferit de cel anterior anului 2011, cand s-a inchis. Deci, sa fie clar, ca sa apara un nou ”spital”, trebuie sa fie indeplinite enorm de multe conditii (existenta unor sectii, a personalului, a actualelor norme de siguranta inclusiv la incendii etc.) si care reprezinta constrangeri IMPOSIBIL de indeplinit. Repet, pentru un viitor SPITAL!
    Acum, ca se va face o sectie, doua, pendinte SJU Vaslui, asta este altceva, adica, mai bine zis ”praf in ochi” pentru pulime (citeste ”alegatori”) din partea liberalilor, iar ca acestei investitii le va place unora sa ii zica ”spital”, este cu totul altceva.
    Tine de nivelul de MINCIUNA POLITICA ELECTORALA amplificata de iminenta alegerilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.