spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
11.4 C
Vaslui
16-mai-2025

Consiliul Județean, în impas: nu știe ce să facă cu arborii bătrâni de pe marginea drumurilor județene. “Spuneți dacă vă trebuie vouă!”

- Advertisement -
INTERPRETARE… Dumitru Buzatu crede că adevăratul motiv pentru care liberalii s-au opus distribuirii gratuite a lemnului către instituțiile din subordinea CJ este acela că vor să îl stocheze și să îl folosească ei: “Spuneți dacă vă trebuie vouă, ca să nu-mi mai bat capul degeaba”, le-a spus președintele CJ consilierilor din opoziție.

IMPAS… Consiliul Județean Vaslui nu știe ce să facă cu arborii bătrâni pe care trebuie să îi elimine de pe marginea drumurilor județene. Proiectul de hotărâre care propunea distribuirea gratuită a masei lemnoase către instituțiile din subordine a fost respins pentru a doua oară. Majoritatea consilierilor din opoziție (PNL-USR) s-au abținut de la vot, lucru care l-a făcut pe președintele CJ, Dumitru Buzatu, să dea o altă interpretare acestui gest: “Presupun că aveți nevoie de ele (n.r. lemnele), vreți să le stocăm mai mulți ani la rând, în speranța că veți deveni majoritari și le veți achiziționa dumneavoastră, că noi urma să le dăm instituției noastre de asistență socială (DGASPC), ca să nu mai cumpere în această perioadă în care și prețul este ridicat… Spuneți dacă vă trebuie vouă, ca să nu-mi mai bat capul degeaba, că eu nu mai depun proiectul ăsta pe ordinea de zi”, a spus Dumitru Buzatu în cadrul ședinței de marți, 25 octombrie. Liberalii și-au expus punctul de vedere în ședința din luna iulie, când au propus ca masa lemnoasă să ajungă și la cei de pe raza cărora se exploatează. Aceștia au sugerat, totodată, că poate să ajungă la școli, grădinițe, la alte instituții subordonate unității administrativ-teritoriale respective, inclusiv pentru cazuri sociale. Scoaterea la licitație a masei lemnoase nu reprezintă neapărat o soluție pentru actuala configurație politică. Consiliul Județean a încercat de mai multe ori să facă acest lucru, însă proiectele au strâns cu greu votul a două treimi din consilieri.

Proiectul de hotărâre la care facem referire viza aprobarea unui Regulament de distribuire a masei lemnoase aflată pe aliniamentul drumurilor județene și pe amplasamentul imobilelor aflate în proprietatea publică și privată a Județului Vaslui. Mai exact, inițiativa reglementa distribuirea gratuită, către unitățile din subordinea CJ, a masei lemnoase provenite din tăierea arborilor de pe aliniamentul drumurilor județene sau de pe amplasamentul imobilelor aflate în proprietatea publică sau privată a județului. “Impactul socio-economic constă în susținerea instituțiilor publice subordonate Consiliului Județean Vaslui cu material lemnos pentru consum propriu. În cazul în care, după asigurarea consumului propriu sau distribuirea către instituțiile subordonate, rămâne disponibilă o anumită cantitate de masă lemnoasă, aceasta se valorifică”, se arată în Raportul anexat proiectului de hotărâre, document în care se mai precizează că “administratorul drumurilor județene are obligația de a lua toate măsurile de a înlătura de urgență cauzele generatoare de evenimente rutiere pe rețeaua de drumuri, este absolut necesară măsura răririi arborilor, precum și tăierea celor uscați și degradați (rupți,cojiți etc.) din plantația rutieră de pe aliniamentele drumurilor județene, care prezintă pericol atât pentru circulația rutieră, circulația pietonală, locuințele și locuitorii din zonă, cât și pentru rețelele aeriene tehnico-edilitare (electrice, telefonie fixă sau mobilă etc.), cu care se intersectează”.

Liberalii vor ca masa lemnoasă să ajungă și la cei de pe raza cărora se exploatează

Proiectul de hotărâre a mai fost supus dezbaterii și votului în ședința de pe 8 iulie, însă nu a întrunit necesarul de voturi. Consilierul liberal Gheorghe Veziteu a explicat atunci că, din punctul său de vedere, masa lemnoasă trebuie să ajungă și la cei de pe raza cărora se exploatează. De asemenea, a sugerat că poate să ajungă la școli, grădinițe, la alte instituții subordonate unității administrativ-teritoriale respective, inclusiv pentru cazuri sociale. Un alt liberal, Liviu Filip, a propus introducerea unei prevederi, și anume ca vânzarea și cumpărarea masei lemnoase să fie posibilă prin donații și sponsorizări către alte entități, inclusiv către unități administrativ-teritoriale. Vicepreședintele Ciprian Trifan a răspuns că prevederea poate fi inclusă doar sub formă de urgență: “aceste discuții au mai avut loc și ar trebui să mai taie o parte din cei care sunt marcați, pentru a nu pune în pericol pe nimeni. Această chestiune se poate scrie: în limita a 10 mc, în situații de urgență, va fi predat unității administrativ teritoriale de pe aria care face parte”.

Dumitru Buzatu: “nu putem face chiar ce vrem noi, pentru că ar putea să apară ideea să donăm”

Președintele Consiliului Județean Vaslui a explicat în cadrul ședinței din iulie că trebuie să se urmeze o anumită procedură atunci când se face transferul masei lemnoase: „Noi suntem proprietarii acestei mase lemnoase. Este un fapt notoriu, că putem dispune, aparține dreptului comun, proprietarul are drept de dispoziție, el poate să îl vândă, să îl ardă etc. Numai că noi, instituțiile publice, nu putem face chiar ce vrem noi, pentru că ar putea să apară ideea să donăm, de ce să îl donăm unei comunități, unui om mai necăjit sau cuiva care știe ce să facă cu el, nu mergem în direcția cealaltă. E o chestiune de proprietate, ar trebui să găsim modalitatea legală de transfer a acestei proprietăți. Dacă vrem să dăm o mașină care e proprietatea noastră, atunci trebuie să urmăm procedura legală de transmitere, la fel este și cu bunul acesta. Printre proceduri este prevăzută această chestiune care prevede situații de urgență. Avem și procese, persoane ale căror mașini au fost avariate, din cauza faptului că era destul de grea procedura aceasta de recoltare și necesita mult timp. Între timp se prăbușea arborele pe mașina omului. Nu am avut nicio obiecție în legătură cu aceasta chiar să ne oblige instanța să plătim, pentru că noi ar fi trebui să fi făcut orice, să nu ajungem în situația aceasta. Dacă agreați asemenea chestiune prin modalitățile prin care să precizăm treaba aceasta putem, dacă nu, vom supune la vot și vom vedea ce putem face. Îl vom lăsa acolo până când va veni timpul să acționeze indiferent de voința noastră, ideea e că nu e numai la noi, după cum știți în pădurile deținute de Romsilva este o cantitate uriașă de lemn care putrezește acolo, servește la reînnoirea solului, putem să facem și noi așa, deși nu e prea frumos. Ne ducem, le punem undeva, le tocăm etc. Găsim alte modalități de a rezolva problema, nu e obligatoriu să îl vindem sau să-l transferăm, dacă nu avem totul legal”, a spus Dumitru Buzatu.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. La familii sărace de pe raza unde sun tăiați copacii. Nici atât nu gândiți?? Un milion de euro sa dai la Republica Moldova ai găsit fereastra și niște copaci uscați nu ai lege cui sai dai?? Sa va fie rusine

  2. Bani pentru ajutor de încălzire nu sunt dar pentru artiști de peste Prut plătiți cu miliarde sunt.
    Lăsați copacii ca nu ia plantat Buzatu.
    Aveți dreptate d-le Nicu, este tot o afacere de a lui Buzatu.

  3. Asa e si firesc ca lemul sa ajunga la scolile si gradinite de pe raza comunei de unde e taiat , sau la batrani , are iar Buzatu o combinatie anul trecut sau acum doi a fost „cumparat” de de x si y si vandut mai departe , nu il mai satura dracu de bani pe asta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.