
SOLICITARE… Spitalul Municipal de Urgență, în colaborare cu CLM Bârlad, a trimis la Ministerul Sănătății proiectul privind „Extinderea Secției Boli Infecțioase și dotări pentru Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman Bârlad”. La ședința consilierilor locali de ieri, una extraordinară și care s-a desfășurat online, s-a luat în discuție aprobarea Studiului de Fezabilitate și întocmirea proiectului, care va fi depus până pe 30 noiembrie, urmând a fi discutat și ales pentru finanțare prin PNRR. Ministerul Sănătții are scoase la finanțare un număr 25 de proiecte ce vor fi a luate în calcul în urma unei analize a proiectelor depuse de spitalele din țară. Valoarea maximă eligibilă a proiectului „Extindere Secție Boli Infecțioase și dotări pentru Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman Bârlad” finanțată prin PNRR, este de 6.015.200 Euro, fără TVA, la cursul valutar aferent lunii august a.c. de 4,9342 lei/euro. Contribuția proprie din bugetul local al Municipiului Bârlad este în sumă de 1.000.000 de euro reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului rezultate din depășirea sumei maxime nerambursabile din PNRR. Consilierii locali prezenți au aprobat proiectul de hotărâre.
Inițierea proiectului a fost determinată de necesitatea aprobării documentației tehnice pentru Studiul de Fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici (faza studiu de fezabilitate) pentru proiectul „Extindere Secție Boli Infecțioase și dotări pentru Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman Bârlad”. Proiectul de finanțare propus are ca obiectiv general reducerea riscului de infecții nosocomiale în Spitalul Municipal de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad.
Investiții pe trei direcții
Prima direcție este extinderea Secției Boli Infecțioase cu un nou corp de clădire, unde construcția propusă va fi dispusă pe 3 nivele, Demisol, Parter, Etajul 1. Noul corp de clădire al secției va fi prevăzut cu 5 saloane de tip izolator cu 1 pat, 8 saloane de îngrijire continuă cu 2 paturi și 2 saloane de spitalizare de zi cu câte 2 paturi. Deci, în total vor fi 25 de paturi. O a doua direcție este dezvoltarea laboratoarelor de analize de microbiologic specializate, mai precis înființarea Laboratorului de microbiologic și a compartimentului de biologie moleculară în corpul de clădire propus pentru extinderea secției de Boli Infecțioase, care va fi construită în spatele Spitalului nou. Cea de a treia direcție este dotarea Blocului operator, a secției ATI și a celorlalte secții ale Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, prin achiziționarea de echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale. „Prin implementarea acestui proiect, Spitalul de Urgență <<Elena Beldiman>> Bârlad va îndeplini o mare parte din cerințele de conformare cu normativele și legislația în domeniul sănătății stabilite de-a lungul timpului de către reprezentanții Ministerului Sănătății prin actele și documentele de control, reglementare și conformare întocmite de către aceștia. Implementarea proiectului va aduce beneficii pentru populația care se adresează Spitalului Municipal de Urgentă „Elena Beldiman”. Deci, în principal, cetățenilor municipiului Bârlad”, se precizează în proiectul de hotărâre aplicat.
Costurile proiectului – 7 miloane de euro, din care CLM Bârlad cofinanțează 1 milion de euro
Valoarea totală a proiectului „Extindere Secție Boli Infecțioase și dotări pentru Spitalul Municipal de Urgență Elena Beldiman Bârlad” este în cuantum de 39.857.707,23 lei (inclusiv TVA). Valoarea maximă eligibilă a proiectului, finanțată din PNRR, este în sumă de 29.680.199,84 lei fără TVA, echivalentul a 6.015.200 Euro, fără TVA, la cursul valutar Inforeuro aferent lunii august 2022 de 4,9342 lei/euro. Valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile, în sumă de 5.639.237,97 lei, va fi suportată de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții, respectiv Ministerul Sănătății. Contribuția proprie din bugetul local al Municipiului Bârlad este în sumă de 4.538.269,42 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului rezultate din depășirea sumei maxime nerambursabile din PNRR. Sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului în condiții optime, se vor asigura din Bugetul Local al Municipiului Bârlad. Durata de realizare estimată (proiectare și execuție) este 14 luni de la semnarea (conform SF) contractului de finanțare.