spot_img
spot_img
8.6 C
Vaslui
17-mai-2025

Povestea „Rândurilor” din Muntenii de Sus, transpusã într-un film documentar

- Advertisement -

OBICEI… Cunoscuta interpretã de muzicã popularã Raluca Radu a lansat, ieri, 6 decembrie, de ziua Sfântului Nicolae, documentarul „În rând”. Realizat în colaborare cu videograful vasluian Bogdan Raba, filmul spune povestea unui obicei bazat pe un dans puternic si masculin. „Bãietii îl danseazã în cerc la casa fiecãrui gospodar din sat. Au voie sã se bage în aceastã ceatã doar tinerii, începând de la 13-14 ani si pânã când se cãsãtoresc. Cãsãtoria era un prag important. Ei cântã si danseazã acompaniati de un instrument numit triscã. În spatele dansului se aflã un lucru cu adevãrat fascinant, mã refer la filosofia pe care e construit obiceiul si anume o institutie fundamentalã a satului traditional românesc: ceata de feciori, un fel de scoalã de bãieti, un rit de trecere. Îi luau pe copiii de 13-14 ani, îi treceau în categoria flãcãilor si ieseau din aceastã ceatã în momentul în care deveneau bãrbati, adicã atunci când se cãsãtoreau”, a explicat Raluca Radu. Cãminul Cultural a fost plin de sãteni dornici sã audã povestea comunei Muntenii de Sus si a „Rândurilor”, care în fiecare an, în preajma Anului Nou, joacã în centrul satului. Lansarea documentarului s-a transformat într-un spectacol adevãrat, cãci însãsi ceata de „Rânduri” din sat a sustinut un moment artistic. Acestia, precum si sãtenii care au apãrut în film, au primit titlul de „purtãtori de patrimoniu” din partea Primãriei si a Consiliului Local Muntenii de Sus. Evenimentul s-a încheiat cu un concert sustinut de Fetele din Botosani, interpretii Andrei Balan (Iasi) si Laurentiu Marian (Neamt), precum si alti artisti locali.

Pe Raluca Radu majoritatea vasluienilor o stiu din finala concursului „Vedetã popularã”, unde s-a clasat pe locul al treilea. Pe Bogdan Raba, în schimb, multi îl stiu de la evenimentele publice sau private la care este chemat sã fotografieze sau sã filmeze. Putini stiu, însã, cã Raluca este, totodatã, absolventã a Facultãtii de Litere, sectia Etnologie, din cadrul Universitãtii Bucuresti, dar si a unui master în specializarea „Istorie, resurse culturale si patrimoniu în socitetatea contemporanã”. Pentru lucrarea sa de disertatie a realizat o strategie de promovare a unui bun cultural, adicã a „rândurilor” din Muntenii de Sus, în cadrul cãreia inclusese si realizarea unui film documentar. „Pãrea ceva ireal, pentru cã un documentar are nevoie de un buget de mii de euro. L-am întâlnit, la un moment dat pe Bogdan Raba, care mi-a povestit cã este atras de documentare, cã face cursuri în acest sens si si-ar dori sã facã un documentar, dar nu are un subiect bun. Acela a fost momentul în care mi-am dat seama cã ne putem uni fortele pentru a realiza un documentar despre „Rândurile” din Muntenii de Sus”, a povestit Raluca.

„Despre acest obicei toatã lumea spune cã este unic, dar nimeni nu a stiut sã-mi spunã de ce”

Astfel, cei doi s-au pus pe treabã, au stat de vorbã cu bãtrânii satului, i-au intervievat pe cei care au fãcut parte, la un moment dat, din „Rânduri” si au cãutat în arhive pentru a afla originile comunei si ale acestui obicei. Ce i-a motivat? Raluca Radu ne-a mãrturisit cã mereu a fost fascinatã de obiceiurile de iarnã: „Sãrbãtorile de iarnã în zona Moldovei sunt asemenea unui mare carnaval. Am fost fascinatã dintotdeauna de culoarea, bogãtia si viata pe care le transmit toate acestea. Muntenii de Sus se aflã a 7 km de orasul Vaslui, o localitate care este atipicã pentru spatiul moldovenesc atât prin grai cât si prin patrimoniul cultural. „Rândurile” a stârnit curiozitatea multora, este o practicã asociatã anului nou, eminamente masculinã în care un grup de tineri executã o suitã de dansuri la casa fiecãrui gospodar din sat pentru a le transmite urãri de bine membrilor comunitãtii. Despre acest obicei toatã lumea spune cã este unic, dar nimeni nu a stiut sã-mi spunã de ce, asa cã am început sã studiez. Dupã sase ani de cercetare intensã, am adunat un volum imens de informatii. Pentru cã în prezent obiceiul este într-o stare criticã (fiind foarte putini tineri care îl mai practicã), am hotãrât sã fac un film documentar, inspiratã fiind si de Vasile Adãscãlitei, marele etnolog iesean, cel care în 1983 vede „Rândurile” din Muntenii de Sus si rãmâne impresionat, punctând unicitatea lui. Am luat interviuri, am cãutat prin arhive, am adunat multe fotografii, toate acestea pentru a rãspunde la întrebarea „Ce îi dã unicitate acestui obicei?”. Dupã un an de muncã, materialul a fost gata si îmi doresc sã ajungã la cât mai multi oameni pentru a face cunoscutã povestea rândurilor muntenarilor. Desi pãrea un vis foarte îndepãrtat si aproape imposibil de realizat, împreunã cu videograful Bogdan Raba am reusit sã realizãm documentarul „În rând”, un film ca o poveste despre un obicei care ascunde în spatele unui dans puternic si arhaic, o întreagã filosofie de viatã”, a povestit Raluca. De asemenea, aceasta ne-a mãrturisit cã, în spatele acestui material, a stat „dorinta de a-i face constienti pe locuitorii comunei Muntenii de Sus de bogãtia culturalã pe care au mostenit-o de la strãmosi pentru a avea grijã sã transmitã generatiilor viitoare povestea rândurilor. De asemenea, un alt motiv care a stat în spatele demersului nostru a fost dorinta de a face cât mai cunoscutã aceastã traditie publicului larg pentru cã, a-l cunoaste pe celãlalt, înseamnã, de fapt, a te cunoaste pe tine”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.