spot_imgspot_img
12.6 C
Vaslui
30-apr.-2024

Valul de viroze respiratorii și gripă se amplifică de la o săptămână la alta în județul Vaslui

- Advertisement -
ÎN CREȘTERE… În perioada 2 – 8 ianuarie 2023 s-au înregistrat 1014 cazuri de infecții respiratorii, cu 488 mai multe față de săptămâna anterioară.

TOT MAI MULTE… Statistica realizată de către Direcția de Sănătate Publică Vaslui indică o creștere alarmantă a cazurilor de gripă, pneumonii și infecții respiratorii acute, în prima săptămână din anul 2023. Astfel, în perioada 2 – 8 ianuarie 2023 s-au înregistrat 1014 cazuri de infecții respiratorii, cu 488 mai multe față de săptămâna anterioară, ceea ce indică o creștere de 92%.

Tot mai mulți vasluieni se confruntă în această perioadă cu infecții respiratorii. O arată datele statistice ale Direcției de Sănătate Publică Vaslui, transmise, săptămâna aceasta, Ministerului Sănătății. Conform documentului, în perioada 2-8 ianuarie, în județul Vaslui, au fost înregistrate 19 cazuri de gripă, cu zece mai multe față de săptămâna anterioară. Cele mai multe cazuri au fost consemnate la categoria de vârstă peste 65 de ani (7 cazuri) și la categoria 15-49 ani (6 cazuri). 14 din cele 19 cazuri au fost internate la Spitalul Județean de Urgență Vaslui și cinci la Spitalul “Dimitrie Castroian” din Huși, acolo unde singurul medic pneumolog a găsit de cuviință să plece în concediu fix în perioada asta. În ceea ce privește infecțiile acute ale căilor respiratorii, creșterea numărului de cazuri e de aproape 100%. Astfel, dacă în ultima săptămână din 2022 au fost înregistrate 526 de cazuri de IACRS, în prima săptămână din 2023, reprezentanșii DSP Vaslui au raportat 1014 cazuri, cele mai multe la categoria de vârstă 5-14 de ani (264 cazuri). Din cele 1014 persoane cu viroze respiratorii acute, 65 au avut nevoie de spitalizare. În privința pneumoniilor, s-au înregistrat 110 cazuri, cu 16 mai multe decât în săptămâna precedentă. Pentru a preveni apariția și extinderea infecțiilor respiratorii, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Vaslui recomandă populației să evite contactul cu persoanele bolnave și zonele aglomerate, să evite deplasările în spații deschise și expunerea prelungită la frig. De asemenea, se recomandă consumul de alimente bogate în proteine, fructe și legume și, nu în ultimul rând, vaccinarea antigripală mai ales a persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire. Măsurile de igienă personală, precum spălarea cu apă și săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esențiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecțiuni respiratorii, în special gripă. În cazul alterării stării de sănătate, să se evite automedicația și se recomandă prezentarea la cabinetul medicului de familie pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.