spot_img
spot_img
23.3 C
Vaslui
23-mai-2025

VIDEO | Fermierii vasluieni, cu tractoarele la protestul din vama Oancea

- Advertisement -

SOLIDARI… Fermierilor din județul Vaslui le-a ajuns și lor cuțitul la os și nu au stat pe gânduri când a fost nevoie să se alăture protestului fermierilor din toată țara. Nevoiți să își vândă grâul, porumbul sau floarea soarelui pe mai nimic, din cauza importurilor necontrolate din Ucraina, vasluienii care muncesc pământul s-au dus cu tractoarele la proteste.

Din Găgești, de pildă, au pornit mai mulți fermieri cunoscuți în zonă, precum Valentin Valerică Șchiopu, Vlad Buta, Sorin Necula și nu numai, cu toții având aceleași nemulțumiri, dar și speranțe că revolta lor va conta pentru decidenți. “Suntem într-o situație grea. Suntem obligați să dăm grâul cu 1 leu și 20 de bani cel mult, ca să supraviețuim, dar să facem dacă din Ucraina se dă porumbul cu 60 de bani kilogramul; kilogramul de porumbul se dă cu 90 de bani, iar cel din Ucraina se dă cu 60 de bani, iar de floarea soarelui nici nu mai spunem, noi avem un preț de un leu și 40 bani, iar ucrainenii vin și vând aici cu 70 de bani. Nu e corect”, a spus Valentin Valerică Șchiopu, fermier din Găgești, în vârstă de 40 de ani. La Oancea, unde s-au dus cu toții, cu tractoarele, pentru a porotesta împotriva acestei situații care îi aduce în pragul falimentului, au fost în jur de 300 de fermieri, de toți. Revendicările au fost aceleași: activarea rapidă a stării de salvgardare, reintroducerea taxelor vamale pentru importul de produse agricole din Ucraina și verificarea, controlarea, înregistrarea, monitorizarea exigentă a fiecărui camion/vagon intrat în România, dar și urgentarea acordării despăgubirilor în integralitate, pentru prejudiciile cauzate de secetă la culturile semănate în primăvara anului 2022.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

  1. Subvențiile se acordă doar în bază unor hârtii depuse la Apia la fel și despăgubiri de secetă bani care niciodată nu ajung în agricultură în irigații. Lipsa controalelor permanente de pe teren și a unor criterii clare de acordare a subvențiilor au dus la cazuri dovedite de instanță când animale fictive earu trecute la Subvenții, sau terenuri necultivate erau trecute la apia ca terenuri cultivate dae de fapt erau necultivate. În goana nebuna după Subvenții după profit mare și imediat agricultură a devenit o junglă. Oare ce fac anaf itm poliția autoritățile locale protecția muncii a mediului etc ??? Cum s a ajuns la firme cu sute de ha subvenționate nu au angajați nu aduc plus valoare economiei nu procesează niciodată ci vând producțiile direct de pe câmp cu tirul direct în port și se plâng ca nu găsesc forță de muncă și ca agricultura nu este profitabilă?! Ce cauta tractoare pe DE fără itp rovigneta rca?!? Sa nu mai vb ca nu dețin permise de conducere corespunzător ptr autovehicul respectiv și umbla băuți. Cine verifica producțiile care se vând la negru prin târguri sau direct de acasă de la fermieri? Evaziunea fiscală și muncă la negru au atins cote alarmante și fac din acest sector cel mai SUBVENȚIONAT din economie ,GAURA NEAGRA ÎN BUGETUL STATULUI.

  2. Parerea mea e ca tocmai subventiile pentru agricultura, in loc sa scada pretul cerealelor, il maresc, din cauza ca omoara concurenta intre fermieri. In plus, ne mentin in epoca de piatra din punct de vedere al exploatarii agricole. Toti se bat pentru subventii, nu pentru a se tehnologiza si a produce mai bun si mai ieftin decat vecinul / concurentul. Dar… daca n-ar fi subventii, cum ar mai incasa cei de la APIA si stapanii lor din guvern spagi? 😀

  3. Subvențiile și acești „fermieri ” au distrus satele românești. Au dispărut CAP,IAS,SMA, tot felul de forme de colectivizare care sunau comuniste iar în locul lor s a instalat sărăcia. Au dispărut locurile de muncă din agricultură, se lucrează la negru cu zilieri, flora fauna sunt distruse de chimicalele fermierilor, își spala utilajele în iazuri în albia râurilor. Drumurile sunt distruse de tirurile care încarcă peste 40 de tone NET . Ăștia au luat cu japca terenurile țăranilor pe care ii amăgesc cu arenda infima în timp ce ei se îmbogățesc ușor. O mangleală de recidivisti asta ca subvențiile ne aduc mancare ieftină, FALS . Subvențiile sunt cele mai dăunătoare pentru agricultură, au atras ca un magnet mafioții vânători de subvenții. Criterii stricte la acordarea lor . Obligați cine primește subvenții sa aibă angajați cu forme legale cu caracter permanent nu vor eliminați de la plata subvențiilor. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care au studii superioare în domeniul agricol.

    • Da ce, mai exporta acolo ?
      Noi subvenționăm de fapt arabii, turcii, etc. de exemplu, de paști nu vedeți unde se duce carnea de miel, in fiecare an
      Pun niște preturi de sta pisica in coada si după aia bagă, ca la noi nu se merita, ca nu are lumea bani si plătim de fapt ca fraierii subvenții pentru aia

  4. Ia mergeți voi prin sate sa vedeți ce averi colosale au fermierii. Au jepanele de sute de mii de euro bucata milioane de euro băgate în utilaje și toate astea de pe terenul țăranilor și culmea ei vor ajutați de stat ?! Nu le este rușine acestor nesimțiți?! Sunt pfa care nu au angajați deloc cu toate ca iau subvenții pe sute de ha . Utilajele astea ce cauta pe drumuri publice dacă nu au RCA rovigneta itp impozite la zi ?!?! Ar fi cam timpul ca autoritățile statului sa ia la bani mărunți acești fermieri sa scoată evaziunea fiscală și muncă la negru la suprafață. Este inadmisibil sa acorzi subvenții unor firme fără angajați. Subvențiile trebuie transformate în vauchere imputuri etc nu Cash în contul fermierilor.

    • La țărani in sate preturile sunt aproape la jumătate
      Si aia nu primesc subvenții
      Subvențiile sunt o mare abureala , nici intr-un caz nu sunt pentru preturi scăzute, de-ar fi așa doar la cei care produc mai ieftin ar trebui sa le dea iar „fermierii” n-au nici o treaba cu ieftin, le primesc doar pentru a putea vinde mai scump omorând cu schema asta inclusiv țăranii care nu primesc așa ceva

  5. Dar nouă cine ne plânge de milă? Avem terenurile în arenda la acești fermieri care ne iau în ras cu arenda și nu ne plătesc impozitele pe terenuri la primărie. Corect ar fi cine cere de l primărie adeverință ptr apia sa plătescă impozitul pe acel teren iar nivelul arendei sa fie cât nivelul subvenției. Pai fermieri iau subvenții despăgubiri de secetă rambursări de tva subvenții la motorina etc iar nouă ne dau 300 sau 400 kg de cereale la ha . A nu se uita fermierii au vândut grâul de asta vara cu 2 lei pe kg iar nouă ne dau arenda grâu infectat de la Ucraina cumpărat cu 0.5 lei pe kg. Socotiți voi 400 de kg cu 0.5 lei pe kg asta a fost arenda de asta au fermierii jepanele lor de sute de mii de euro bucata.

    • Subvenția are rolul de a tine produsele derivate din agricultura la un preț decent, ca tu sa ti permiți sa le cumperi. Bou de balta care esti. Nu te obliga nimeni sa arendezi lucrează tu terenul.

      • Wai waie, ți se par preturile ieftine ?!?!? Da ia sa elimine subvențiile 2 sau 3 ani sa vad câte capete de vite furajate mai stau în agricultură?!?!?

      • arata unde subvenția le cere sau ii obliga la așa ceva ca pe cuvânt mănânc foaia cu textul ala
        Tocmai pentru ca nu exista nici o condiție au ajuns preturile unde sunt, cu subvenții din banii noștri, ca prostii

        • Subvențiile sunt adevărate ajutoare sociale bani nemunciti care încurajează falsul în declarații și trebuie introduse criterii de performanță de productivitate de creare de locuri de muncă bine plătite la noi se acorda subvenții doar în baza unor hârtii depuse la Apia. Subvențiile trebuie acordate doar acelor care se asociază produc procesează și valorifică materia prima în produse românești finite de calitate au angajați cu caracter permanent cu forme legale au mai multe ramuri ale agriculturii au studii superioare în domeniul agricol.

  6. Deci in loc sa va bateti cu statul sa scada taxele de productie .. voi va plangeti ca cineva ofera mai ieftin( nu mai bun tin sa precizez!, ce vine din ucraina e de proasta calitate (cereale cu viermi .. sau stricate din cauza ca ei nu au norme UE si nu sunt obligati sa foloseasca anumite norme pentru productie) ) . Poi ori vrem capitalism .. ori hai sa fie din nou ca pe vremea comunistilor si sa ne ajute statul in tot.. Este piata libera .. fiecare isi pune ce pret vrea . In comunism statul controloeaza pretul. Doamne in ce tara traim sa ne fereasca. Vad ca multi vor ca sa reveim la control statl in tot ca prea si-au luat-o multi in cap …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.