SÃRBÃTOARE… Ziua comunei Boțești a fost sãrbãtoritã, anul acesta, printr-un program amplu, plin de activitãți culturale și muzicale. Printre acestea, se numãrã Simpozionul „Boțești, vatrã milenarã” în cadrul cãruia au fost prezentate patru cãrți, s-au recitat poezii și s-au înmânat premii. Atât Liga Scriitorilor Români – Filiala Iași Nord-Est, cât și Primãria Botești au oferit premii invitaților și celor care au contribuit la buna desfãșurare a evenimentului. Un moment emoționant a fost oferirea a șapte Plachete de Excelențã, trei dintre ele au revenit scriitorilor Silvia Hodaș, Constantin Vasilache și Gheorghe Țârțârãu, iar patru, cadrelor didactice pensionare care și-au adus contribuția la creșterea și educarea tinerelor generații în școlile comunei. Este vorba despre profesoarele Sandu Emilia, Racovițã Rodica, Ionescu Ioana și Chetran Veneta. Manifestãrile au continuat pe scena din Parcul de Agrement Boțești, acolo unde au evoluat pe rând mai mulți artiști: Ansamblul vocal-instrumental din Boțești (prof. Carmen Trufia), artiștii bucovineni Alexandru Brãdãțan și Andreea Haisan, interpretele Sidonia Hurdubaia, cu rãdãcini în comuna Boțești, și Graur Carina-Larisa din comuna Tãtãrãni, județul Vaslui. Spre final, atmosfera a fost întreținutã de cãtre DJ Lya.
Simpozionul „Boțești, vatrã milenarã” s-a desfãșurat la Cãminul Cultural. Evenimentul a început la ora 13:00 și a fost moderat de Ionel Popa, președintele Asociației „Solidar”. Prima carte prezentatã a fost cartea „Boțești – Gugești, Monografie”, semnatã de Ioan Costache Enache. Prezentarea a fost fãcutã de Silvia Hodaș, membrã a Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iași Nord-Est, membrã a Asociației Jurnaliștilor Români de Pretutindeni(AJRP) Canada, care a evocat personalitatea autorului nãscut în comuna Boțești. A urmat romanul polițist „Vocea conștiinței”, autori frații Silvia (cãsãtoritã Hodaș) și Constantin Vasilache. „Prezentarea cãrții a fost fãcutã de cãtre Ioan Hodaș, vicepreședinte al Ligii Scriitorilor Români, Filiala Iași Nord-Est, membru al Uniunii Epigramiștilor din România. Un alt moment cultural a fost lansarea unui alt roman polițist, „Ucis de propriul vis” avându-i ca autori pe aceeași talentați frați, Silvia (cãsãtoritã Hodaș) și Constantin Vasilache. Prezentarea cãrții a fost fãcutã de cãtre colonelul (r) Bãdãrãu Didel, președintele Asociației „Frontiera Gãlãțeanã”, fost șef al Inspectoratului Județean al Poliției de Frontierã Galați, care de altfel, a scris și prefața cãrții. Col. (r) Constantin Vasilache a activat în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui ca expert criminalistic. Sursa de inspirație a celor douã romane o reprezintã cazuri reale întâlnite în timpul activitãții de polițist. Cele douã romane prezintã și contextul în care au loc întâmplãrile, astfel cã întâlnim multe informații despre viața de dupã anul 1989 din mediul rural vasluian. Bineînțeles cã este evidențiatã activitatea din sistemul judiciar românesc, prezentându-se în special conlucrarea dintre procuror și polițiști”, a povestit Ionel Popa, președintele Asociației „Solidar”.
De Ziua comunei Boțești, s-a pus accent pe evidențierea trecutului istoric, a realizãrilor și a succeselor prezentului
A urmat lansarea volumului de poezii „Balada dorului pierdut”, semnat de Gheorghe Țârțârãu, cetãțean al Boțeștiului. Prezentarea cãrții a fost fãcutã de cãtre Ioan Hodaș, cel care a scris și prefața, de altfel. „Gheorghe Țârțârãu confirmã cã poezia este o tainã a sufletului în care se rãsfrâng o multitudine de sentimente… A cãutat iubirea ca pe o cetate sfântã, ca pe un cer de cântec în lumea de dureri. A cãutat iubirea ca pe o patrie voioasã, ca pe un pãmânt edenic de pace troienit. A cãutat iubirea ca pe un cer al firii ca s-o îmbrace falnic cu ramuri de finic”, a spus Ioan Hodaș. În pauzele dintre prezentãri au susținut momente artistice doi copii talentați din Boțești, Daria Vizitiu la pian și Teodor Pantea la clarinet. „Copiii de la școala din localitate au recitat poezii ale autorului Gheorghe Țârțârãu. Apoi, au luat cuvântul și cei trei autori – frații Silvia Hodaș, Constantin Vasilache și Gheorghe Țârțârãu, fiecare evocând imboldurile creației, mulțumind totodatã celor din salã pentru prezențã. A existat și o expoziție de picturã, având-o ca autoare pe Andreea Negrescu din localitatea Botești, creatoare de mare perspectivã. A luat cuvântul și Claudia Gruia din București, recent debutantã cu un volum de poezii numit „Identitate”. Auditoriul a fost format din cadre didactice active din localitate, cadre didactice pensionare, iubitori de culturã și elevi din localitate. Pe parcursul simpozionului a existat și un stand cu cãrți la vânzare din portofoliul autorilor prezenți la eveniment. Banii rezultați în sumã de 250 lei au fost donați Asociației „Solidar” pentru a fi folosiți în acțiuni umanitare. Ca o concluzie de final, apreciez acest fel de organizare a Zilei comunei Boțești în care s-a pus accent pe evidențierea trecutului istoric, a realizãrilor și a succeselor prezentului. Dacã ar fi sã încadrez într-un singur cuvânt toate manifestãrile de la Boțești, acesta ar fi consistențã. Felicit Primãria, Consiliul Local și pe toti cei implicați în organizarea evenimentului!”, a mai transmis Ionel Popa, președintele Asociației „Solidar”.