ACUZAȚII DE COMPLICITATE… Cătălin Toma, director adjunct în cadrul Consiliului Județean (CJ), este al doilea om, după Valeriu Caragață, implicat în dosarul șpăgii de 1,25 mil. lei, primită de președintele CJ. Acesta este manager tehnic în proiectul Drumului strategic Bârlad-Laza-Codăești și omul de legătură dintre Dumitru Buzatu și expertul Radu Judele, respectiv supervizorul proiectului, Emeric Koti. Potrivit procurorilor DNA, Toma primea de la președintele Consiliului Județean indicații despre cum trebuie modificată contraexpertiza și, apoi, le dădea mai departe expertului Judele. După ce s-a rezolvat cu contraexpertiza, Toma a primit ordin de la Buzatu să găsească o soluție pentru deblocarea sumei de bani cuvenită firmei controlate de Emil Savin: „acest demers a fost trasat ca prioritate de către numitul Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, responsabililor proiectului menționat, iar aceștia din urmă pun în aplicare sarcinile primite de la Buzatu Dumitru. Numitul Koti Emeric se arată precaut asupra cerințelor lui Toma Cătălin Alexandru și îl atenționează să nu-l determine să facă ilegalități pentru că nu se va conforma”, scriu procurorii DNA în referatul de arestare a lui Dumitru Buzatu. “Nu, mă…. Să nu mă pună să fac măgării, că nu fac”, ar fi reacționat supervizorul Emeric Koti, potrivit stenogramelor din dosar. Presiunea exercitată de Dumitru Buzatu asupra managerilor de proiect era atât de mare încât aceștia exercitau la rândul lor presiuni asupra subalternilor. “Ai apucat să te bagi în… Scorbură?”, îl întreabă Toma, la un moment dat, pe Bogdan Antohi, angajat în cadrul Direcției Tehnice, explicând, apoi, urgența întocmirii documentelor: “că vezi, dragă Doamne, din cauza noastră nu se plătește la… La ăia! Înțelegi?”. Reacția lui Antohi arată presiunea la care era supus: “Nu mai că nu mai îmi văd capul de treabă! Amețesc aici în birou!”. Cătălin Toma este acuzat, împreună cu Valeriu Caragață, de complicitate la săvârșirea infracțiunii de luare de mită pentru că au “înlesnit activitatea numitului Dumitru Buzatu”.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au stabilit schema prin intermediul căreia Dumitru Buzatu reușea să controleze proiectul Drumului Strategic Bârlad-Laza-Codăești. Potrivit acestora, președintele CJ dădea indicații managerilor de proiect, iar ei transmiteau mai departe ordinele. „În demersul său, numitul Judele Radu a ținut legătura în permanență cu reprezentanții CJ Vaslui, în special cu Toma Cătălin, managerul tehnic al proiectului și Caragață Valeriu, managerul proiectului, a căror indicații le-a urmat. Numitul Toma Cătălin i-a comunicat numitului Judele Radu că trebuie să obțină anumite aprobări informale de la președintele Consiliului Județean, Buzatu Dumitru, pentru a demara procedurile legale privind această documentație de adaptare a concluziilor expertizei inițiale efectuată pe lotul 1 și 2 al Drumului Strategic din județul Vaslui”, se precizează în referatul procurorilor. Același document arată că solicitările președintelui CJ erau transmise direct și neoficial: “în ceea ce privește relația numitului Judele Radu cu factorii decizionali din cadrul CJ Vaslui, acesta ține legătura și acționează la instrucțiunile venite din partea lui Toma Cătălin. Acesta, la rândul său, primește instrucțiuni de la președintele CJ Vaslui, Buzatu Dumitru, pe care le transmite numitului Judele Radu. De asemenea, Toma Cătălin îi dă instrucțiuni numitului Judele Radu asupra procedurii cum trebuie să ajungă această adaptare a concluziilor expertizei anterioare la CJ Vaslui, în condițiile în care autoritatea contractantă-CJ Vaslui nu are o comunicare cu antreprenorul SC Soragmin SRL și se află într-un diferend. Cu toate acestea, reprezentanții CJ Vaslui îi solicită în mod direct, neoficial, această documentație numitului Judele Radu pentru a o pune în aplicare. Este de menționat că Judele Radu nu se afla în nicio relație profesională contractuală cu CJ Vaslui în cursul lunii aprilie 2023”.
Toma primea reproșuri de la Buzatu: “vezi, dragă Doamne, din cauza noastră nu se plătește la… la ăia!”
După acceptarea concluziilor modificate ale expertizei emise de Judele Radu, factorii decidenți de la nivelul CJ Vaslui, managerii de proiect și președintele CJ Vaslui, au întârziat decontarea sumelor de bani către antreprenorul Sc Soragmin SRL. Argumentul acestora a fost că lista de cantități ale materialelor folosite pe loturile 1 și 2 a Drumului Strategic întocmită de către antreprenor nu se încadrează în cerințele supervizorului Emeric Koti, fapt pentru care nu pot fi decontate sumele de bani care nu sunt eligibile din fondurile europene. Astfel, antreprenorul SC Soragmin SRL a trebuit să accepte suma de 12.337.087 față de suma de aprox. 15.000.00 lei, cât se estima inițial. “Numitul Buzatu Dumitru, președintele CJ Vaslui, a trasat sarcini numiților Caragață Valeriu, managerul proiectului Drum Strategic, și numitului Toma Cătălin Alexandru, managerul tehnic al Drumului Strategic, pentru a urgenta elaborarea documentației care să poată duce la decontarea sumelor de bani către antreprenorul Sc Soragmin SRL, sume de bani aferente lucrărilor pe care antreprenorul le-a efectuat pe loturile 1 și 2 a Drumului Strategic. Aceștia din urmă transmit instrucțiunile primite din partea președintelui CJ Vaslui către numiții Antohi Bogdan și Crețu Bogdan, lucrătorii din cadrul Direcției Tehnice delegați cu întocmirea acestei documentații pentru ca această documentație să fie efectuată cu celeritate. Numiților Caragață Valeriu și Toma Cătălin-Alexandru le revine și sarcina de a ține legătura cu supervizorul Emeric Koti și de a-l determina să efectueze cu celeritate documentele care sunt de competența lui pentru a se putea efectua cât mai rapid plata către SC Soragmin SRL”, se arată în referatul procurorilor. În același document este relatată o discuție în cadrul căreia angajații vorbeau codificat despre insistențele președintelui CJ de a se urgenta plata către SC Soragmin SRL: “La data de 16.08.2023, ora 15.16, Toma Cătălin Alexandru îl contactează telefonic pe numitul Antohi Bogdan și îi comunică că trebuie să urgenteze întocmirea documentației privind decontul sumei către SC Soragmin SRL (“Ai apucat să te bagi în… scorbură?”) deoarece a primit reproșuri de la președintele CJ Vaslui că această documentație trebuie să ajungă mai rapid la Mircea Țuțuianu (“Că vezi, dragă Doamne, că mi s-a spus că trebuia să ajungă pe birou la Mircea, dar Mircea n-are nimica pe birou la el și că nu știu mai ce și că nu știu mai cum”) și că din cauza funcționarilor din cadrul Direcției Tehnice nu s-a efectuat plata către antreprenor (“Că vezi, dragă Doamne, din cauza noastră nu se plătește la…la ăia! Înțelegi? Și de asta voiam…”). Numitul Antohi Bogdan resimte puternic presiunea care se exercită asupra lui privind urgentarea întocmirii acestei documentații, afirmând (“Nu mai că nu mai îmi văd capul de treabă! Amețesc aici în birou!”)”, se arată în referatul procurorilor.
Cătălin Toma, către un coleg: “N-au mai plecat de la noi căcaturile alea de hârtii pentru agitația aia de la 1 și 2?”
O altă discuție relatată de procurori arată atitudinea lui Dumitru Buzatu față de subalternul său, Cătălin Toma: “La data de 25.08.2023, Buzatu Dumitru îl contactează telefonic pe numitul Toma Cătălin Alexandru, managerul tehnic al proiectului Drumului Strategic, asupra căruia exercită presiuni de a urgenta întocmirea documentației aferente decontului sumei către SC Soragmin SRL, președintele CJ Vaslui abordând o atitudine ofensivă față de Toma Cătălin Alexandru”, scriu procurorii DNA, citând, apoi, din stenograme: Dumitru Buzatu: “N-am primit semnalul!”, Cătălin Toma: “Luni ajung la KOTI hârtiile! Atâta știu!”, Dumitru Buzatu: “Băi, dă-l în pi**a mă- sii de Koti, băi!”. La aproape trei săptămâni distanță de această discuție, plata către SC Soragmin SRL nu fusese făcută, astfel că președintele CJ continuă să insiste: “La data de 13.09.2023, ora 13.15, urmare a presiunii exercitate de Buzatu Dumitru asupra sa, numitul Toma Cătălin Alexandru îl contactează pe numitul Antohi Bogdan cerându-i detalii despre stadiul documentației aferente decontului către SC Soragmin SRL. (“N-au mai plecat de la noi căcaturile alea de hârtii pentru agitația aia de la 1 și 2?/ Nu arde cu nimica, tocmai am fost întrebat dacă.. în ce stadiu sunt și eu am spus că de la mine au plecat și de asta ziceam!”). Numitul Antohi Bogdan îi comunică că documentația este aproape gata și că se simte hărțuit (“Dar nu găsesc… Nu găsesc un moment de liniște pentru că sunt hărțuit din toate direcțiile și nu mai reușesc”), aspect care denotă că presiunea exercitată de Buzatu Dumitru este resimțită de toată lumea”, se arată în referatul procurorilor DNA.
Dumitru Buzatu, în arest preventiv pentru a nu mai influența persoanele implicate în dosar
INFLUENȚĂ…. Unul dintre motivele pentru care judecătorul de drepturi și libertăți de la Curtea de Apel Iași a decis menținerea arestului preventiv a lui Dumitru Buzat fost ca acesta să nu influențeze persoanele implicate în dosar și care urmează să fie audiate: “Luarea măsurii preventive cele mai severe, cea a arestului preventiv, este cerută în cauză și de ascendentul pe care inculpatul îl are asupra persoanelor care vor fi audiate în cauză pentru lămurirea situației de fapt, existând posibilitatea influențării acestora. Asigurarea bunei desfășurări a procesului penal nu poate fi lăsată hazardului, izolarea inculpatului de mediul în care și-a desfășurat activitatea și limitarea posibilităților acestuia de a lua legătura cu posibilii martori fiind esențială. În același timp, lăsarea lui în libertate ar putea să aibă drept consecință și încurajarea altor persoane, care au luat cunoștință de activitatea acestuia, de a proceda în mod similar la nesocotire valorilor sociale, observând că atitudinea organelor judiciare este una de toleranță. Având în vedere toate aspectele mai sus învederate, se apreciază că efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra inculpatului nu sunt disproporționate față de scopul urmărit prin luarea măsurii”, se arată în decizia Curții de Apel Iași.
Esti pe langa problema omule! Dupa ce a fost debarcat de la sefia SRI Vaslui, de catre Virgil Magureanu, Constantin Vasilache a fost sef la doi si-un sfert, de unde a si trecut in rezerva. Si da, dupa aceea a fost umbra lui Buzatu pentru ca multi dintre cei care s-au afirmat in politica dupa 1989 au avut legaturi bolnavicioase!
Pe timofticiuxucc când îl înhata Dna că și el are o mulțime de afaceri cu statul!!
Urmează… Asta ii clar!!!
LA LDP cand faceti controale domniii de la DNA ???….Razvanut are mercedes cu motor de 3000 cc de cand este director acolo…..
DAPTO directorul condamnat penal ptr ca nu si a facut treaba este in continuare tot director! A murit un copil din cauza neglijentei lui ! MORAL CUM ESTE POSIBIL SA FII CONDAMNAT SI TOTUSI SA CONDUCI ACEEASI DIRECTIE !
DOMNILE TOMOFTICIUC PAOTE SCRIETI DEPSRE CONSTRUCTIA CARE SA DARAMAT LA STATUIA LUI STEFAN ! CINE A FCUT EXPERTIZA LUCRARILOR SI ASA DE REPEDE IN 7 ZILE SI NIMENI NU A GRESIT DECAT CA VANTUL ESTE VONOVAT CA A BATUT PREA TARE ! CINE ESTE ACEST EXPERT ! SCOATETI SI ACEASTA FAPTA LA LUMINA SA STIM MACAR SA NE FERIM DE ACETSE CONSTRUCTII ‘SOLIDE ^!
Mariana Salaru nevasta colonelului Salaru de la economic, era femeie de servici, acum este șefa de cadre. O p–, măcar sa dea bani mai mulți la pomelnic la Serafim din Grumezoaia, ca dacă ii vezi pe amândoi acolo, parca sint Împărați de carton. Hai beș
Ce escroci si mafioti … si asa e in toata tara la toate nivelurile , de aia suntem saraci.
Tudorița hai la poker că nu mai avem resurse. Suntem pe drojdie!
Imputitul de primar PAVAL pune presiune ca sa poata sa ia spaga…Multi din directia tehnica au plecat in decursul anilor din cauza presiunii pe care o exercita primarul asupara angajatilor sa semneze situatii din punct de vedere tehnic neconforme……..HAi cu DNA-ul SI la primaria UAslui….
HAI CU DNA-UL SI LA LDP…MAIMUTA DE DIRECTOR TEHNIC DL RAZVAN PAVAL SE DUCE LA CHEREM CU MASINA LDP-ULUI CU SOFER LA PETRECERI , IAS SPAGA DE LA FURNIZORII DE PIATRA, ASTA O STIM CU TOTIII…..HAI CU DNA-UL…
Are dreptate CUCOS…S avina DNA-ul ……..
Subscriu
Și la Primăria Vaslui directorii direcției trhnice Bălanescu și Țuțuianu, tatăl lui Mircea Țuțuianu de la CJ Vaslui, suferă presiuni psihice de la primarul Pavăl ca să poată lua șpagă de la constructorii care au câștigat contracte cu primaria.
Cel mai tare caz este construcția noului bazar, care a a fost oprit vreo 2 ani de la lucrări pentru ca patronul din Cluj nu înțelegea ca trebuie sa-i dea șpagă primarului Paval 10% din valoarea lucrărilor.
Aceeași rețetă de a lui Buzatu de a lua șpagă de la constructorul drumului strategic a aplicat și primarul Pavăl la constructorul noului bazar. De asta bazarul a fost dat în folosință cu întârziere.
1. Dar evolutia lucrarilor la Spitalul Judetean? Managerul Rinder a facut oare totul legal?
2. In emisiunea Ancai Alexandrescu, au fost mai multe erori dintre care una: Vasilache a fost seful SRI, nu a avut nicio treaba cu „215”. Aceasta ultima structura e din MAI. Lucruri diferite. Revedeti presa de-a lungul timpului.
3. Pastrand proportiile, cele petrecute la CJ se intampla la majoritatea UAT-urilor din Vaslui.
4. Mai trebuie insistat pe contextul inregimentarii politice a lui Buzatu, la inceputuri. Cum a intrat el in politica, la revolutie?
Astfel de presiuni face si primarul comunist Vasile Paval cu angajații primariei.
Ana Maftei si Ciudin Marilena de asta au dosare penale la procurori.
Ceva diferenta este intre Buzatu si Paval . Presedintele de CJ făcea presiuni la angajatii barbati iar primarul la angajatii femeie.
Presedintele Buzatu isi exercita presiunea asupra angajaților prin Ana Obreja pe cind primarul Paval isi exercita presiunea prin Mariana Salaru.
Toate spagile luate de primarul Paval de la dezvoltatorii imobiliari din oraș de 10% din valoarea investitei o lua prin presiunea psihica exercitata asupra Anei Maftei – arhitectului sef al orasului.
Da Ramona, unde I Ramona, cine I mai da ei bani sa mai facă o casă?
A vândut și vinde obiecte din muzeu. Are balta pește!
Are 2 vile pe delea și ii mai construiesc ăștia 1
Un jeg de om care nu știe nimic. Vorbește foarte urat cu toată lumea, înjură se crede mare sef. O panaramă . Susținut de șefi cu apartamente comune la Brașov, mamaia,iasi
Capul mafiei , scopul și determinarea e banul, coordonat de Mircea. Aici e cheia. Masonilor de Tutuianu.legatura între bursa, pricopie, și firme de casa
E cel mai bogat functionar
Zi de zi aflam lucruri pe care le vedeam doar în filmele cu mafioți. Astfel de scandaluri dezvăluie caracatiță.
Un pic de cercetare din partea procurorilor asupra celor 2: Bogdan Antohi și Bogdan Crețu(marionetele lui Toma de la CJ) și se vor afla multe alte matrapazlicuri ale lui Buzatu și ale celor de la Ldp S.A (Paval și Pricope) cu firmele de casă (Nomis,Soragmin,Viacons,etc)…lucrări decontate și neexecutate, sau executate prost și chiar mult mai târziu decât recepția lor…