spot_imgspot_img
10.7 C
Vaslui
30-apr.-2024

Primãrii amendate pentru cã nu au spatii verzi!

- Advertisement -

AMENDATI 30 de primãrii din judetul Vaslui au fost amendate cu câte 1000 lei pentru cã nu au dispus, în Consiliile Locale, ca eventualele suprafete libere de teren din comunã sã fie destinate înfiintãrii de spatii verzi. O lege din 2007 prevede ca, pentru a fi în acord cu normele europene în vigoare, fiecãrui locuitor sã-i revinã 26 mp de spatiu verde, situat în intravilanul localitãtilor. Nu conteazã cã, în unele cazuri, pãdurea este chiar în spatele casei, nici faptul cã, de multe ori, întreg domeniul public al primãriei nu este îndestulãtor pentru a fi în acord cu legea, ori cã sunt cereri depuse de ani de zile de persoane în drept, pentru atribuirea de locuri de casã, dar trebuie neapãrat, conform absurdei legi, sã avem parte de parcuri. Nici mãcar nu s-au luat în calcul cheltuielile primãriilor cu privire la întabularea respectivelor terenuri sau de eventuala modificare a PUG-urilor abia finalizate, doar pentru cã cineva a considerat cã românii nu respirã un aer destul de curat.

Garda de Mediu a Judetului Vaslui a început, din luna august, o serie de controale la primãriile din judet pentru verificarea stadiului în care se aflã implementarea actelor normative cu privire la reglementarea si administrarea spatiilor verzi de pe teritoriul unitãtilor administrativ-teritoriale. Conform Legii 24/2007 si a directivelor europene 2008-50-CEE, fiecãrui locuitor i se atribuie suprafata de 26mp de spatiu verde din terenul intravilan apartinând domeniului public. Din pãcate, în momentul în care, în 2007, parlamentarii au votat aceastã lege, nu s-au gândit dacã existã destul teren în administrarea primãriilor care ar putea fi transformat în spatiu verde. Este adevãrat cã pot fi incluse în aceastã categorie atât parcurile sau terenurile neocupate, cât si spatiile verzi din jurul institutiilor publice ori a scolilor, sau islazurile comunale, cu conditia ca acestea sã fie în intravilanul localitãtilor, dar, la un calcul simplu, pentru o comunã cu 3000 de locuitori, 7,8 ha de teren apartinând primãriilor ar fi blocate, pentru cã legea prevede cã terenurilor desemnate ca spatiu verde nu li se pot da altã destinatie, fãrã atribuirea, în compensare, a altor terenuri.

Amenzi peste amenzi, dãri peste dãri

Dacã ar fi de respectat “ad literam” legea, ar însemna cã o mare parte a bugetului primãriilor sã meargã doar pe obtinerea de avize sau autorizatii sau plãtii de tot felul de taxe, inclusiv pentru mediu. Pe lângã faptul cã autoritãtile locale pot fi amendate pentru gunoiul menajer existent pe raza de competentã, cu toate cã în judetul Vaslui nu existã nici o groapã ecologicã în folosintã, totul trebuind a fi transportat la Roman sau Galati, ori disimulat în râpe si acumulãri de apã, plus faptul cã, cu cei trei-patru lucrãtori din subordine, primarii ar trebui sã organizeze servicii de salubritate functionale, si sã recupereze deseuri, ar mai trebui cheltuite sume destul de importante pentru întabularea… spatiilor verzi. “Deja au început controalele pentru a se vedea dacã se respectã legea 24/2007, circa 30 de primãrii au fost amendate cu suma de 1000 lei pentru cã nici mãcar nu au hotãrârile Consiliului Local privind destinatia de terenuri din domeniul public pentru spatii verzi, nemaivorbind de registrul special destinat în acest scop. În 2012 se vor relua aceste controale, care vor viza inclusiv întabularea terenurilor respective ca având destinatie de spatii verzi, asa cum prevede legea. În plus, în cazul în care, din diverse motive, terenurilor respective li se va da o altã destinatie, este obligatoriu ca autoritãtile locale sã dea la schimb o suprafatã echivalentã…”, a declarat Adrian Jecu, comisar sef al Gãrzii de Mediu Vaslui. Cu alte cuvinte, autoritãtile locale trebuie sã nu mai acorde locuri de casã pentru tinerii cãsãtoriti, de exemplu, ci sã facã în loc parcuri, doar pentru cã parlamentarii din 2007 au votat o lege “conformã cerintelor europene”, fãrã a se gândi la impactul social ulterior sau la costurile efective ale implementãrii.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.