Anul acesta, Floriile – sărbătoarea care marchează începutul Săptămânii Mari și, implicit, anunță Paștele – pică în aceeași zi atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici: 13 aprilie 2025, o coincidență de calendar care adaugă profunzime unei zile deja pline de simboluri.
Este, poate, momentul perfect pentru a redescoperi ce înseamnă această sărbătoare, nu doar din perspectiva religioasă, ci și prin obiceiurile și magia care au transformat-o într-un ritual adânc înrădăcinat în sufletul satului românesc.
Ce înseamnă Floriile pentru ortodocși și catolici: semnificația Duminicii Floriilor
Duminica Floriilor este momentul în care Iisus a intrat în Ierusalim călare pe un măgar (asin), iar mulțimea l-a întâmpinat cu ramuri de finic (palmier conform altor traduceri) și a așternut haine pe drum, creând astfel un fel de covor simbolic, ca semn de respect și adorație. Era imaginea unui rege smerit, venit să aducă pacea. În spatele exuberanței mulțimii, însă, se ascundea o prevestire a patimii ce va urma.
La ortodocși, sărbătoarea este cunoscută ca Duminica Floriilor și este a șasea duminică din Postul Mare, având o puternică încărcătură spirituală. În biserici se citesc pasaje despre Intrarea Domnului în Ierusalim, iar credincioșii vin să sfințească ramuri de salcie, simbol al blândeții și al renașterii…https://adevarul.ro/stil-de-viata/florii-2025-ziua-in-care-florile-prind-glas-si-2435125.html