ALERTĂ…. O familie din comuna Todirești, alcătuită din trei persoane, a fost internată marți la Secția de Boli Infecțioase din Vaslui după ce a consumat ouă de rață. În urma consumului, persoanele afectate au acuzat o stare generală de rău, specifică unei simptomatologii de toxiinfecție alimentară și au fost internate în unitatea sanitară din Vaslui.
Ancheta desfășurată de inspectorii DSVSA Vaslui a scos la iveală că familia a consumat mai multe alimente printre care alimentul în comun la toate persoanele, au fost ouăle de rață, achiziționate de o vecină, fără să se cunoasca de la cine, fară sa existe un bon sau o dovadă a achiziției. Cu privire la acest caz, dr. Mihai Ponea, directorul executiv al DSVSA Vaslui a declarat: “Specialistii recomandă fieberea foarte bine a ouălor de rață și gâscă și evitarea folosirii acestora în maioneze. Animalele, în special șoarecii și șobolanii, sunt considerate un enorm „rezervor” de salmonella”. Acesta a mai explicat că ouăle de rață pot fi contaminate cu bacterii pentru că aceste păsări adoră să se scalde în apă murdară și în noroi. De aceea, dacă ouăle de rață nu sunt curățate și depozitate corespunzător, pot să transmită boli. Medicul mai spune că ouăle pot fi menținute la temperatura frigiderului pentru câteva zile. Ținute la temperatura camerei, trebuie să fie consumate în câteva ore. Acestea se deteriorează și pot produce toxiinfecție alimentară.
DSVSA Vaslui reia apelul către cetățeni de a respecta regulile de igienă, pentru a preveni contaminarea și îmbolnăvirea:
- spălarea temeinică a mâinilor cu apă și săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecției animalelor, înainte și după schimbarea scutecelor, înainte și după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc)
- spălarea sub jet de apă a fructelor și legumelor proaspete tratamentul termic corespunzător al cărnii și a cărnii tocate înainte de consum (cel puțin 700 C timp de 2 minute în interiorul cărnii)
- fierberea foarte bine a oualor (cel putin zece minute în cazul celor de găina și 15 minute pentru cele de rață)
- depozitarea separată a cărnii proaspete si ouălor , de alte alimente, precum și utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente
- fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum
- evitarea manipulării în condiții de igienă precară a alimentelor
- persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecțioasă să evite prepararea și servirea hranei.
Ancheta în acest caz este în derulare , urmând ca după primirea buletinelor de analiză inspectorii DSVSA Vaslui să revină cu amănunte.