START… Vineri, de Ziua Tineretului, au început, în sfârsit, activitãtile pregãtite de Federatia Tinerilor din Vaslui. Am fost la inaugurarea Centrului de Tineret, dar la celelalte evenimente nu am mai reusit. M-am uitat, în schimb, pe pagina de Facebook si, din fotografii, am observat cã foarte putini tineri au participat – 15, maxim 25 de adolescenti. Oare nu ar fi trebuit sã participe mai multi? Facem evenimente pentru 15 oameni? Întreb si eu, pentru cã nu vreau sã mai critic. Astãzi vreau sã mã contraziceti. Vreau sã aud cã gresesc si cã ceea ce se întâmplã în proiectul „Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025” e foarte bine. Pentru cã, poate nu vã vine sã credeti, dar pânã si eu mã gândesc „bãi, Simona, dar iar esti nemultumitã? Iar critici? Gãseste si tu ceva bun de scris despre proiectul ãsta”. Nu stiu de ce nu îmi iese.
La deschiderea centrului de tineret, invitatii (reprezentanti ai tineretului la nivel national) s-au întrecut în aprecieri la adresa administratiei vasluiene. Unul dintre ei a spus cã a gãsit aici „un ecosistem administrativ pe care nu l-a mai vãzut pânã acum în alte orase”. Wow! Sunã de zici cã trãim în New York si nu stiam. Însã omul se referea, în mod special, la un gest al administratorului public al orasului: l-a vãzut umblând cu sacul de gunoi printre tineri într-o zonã în care nu era un cos de gunoi. „Genul acesta de coborâre la un nivel de implicare nu l-am mai vãzut în România, iar pentru asta Vasluiul meritã toate felicitãrile”, a spus unul dintre invitati. Asa o fi, nu putem sã-l contrazicem. Într-adevãr, în unele orase, astfel de gesturi în rândul angajatilor din administratia publicã nu existã. Mã bucur cã Vasluiul a reusit sã-l surprindã plãcut, dar nu am cum sã nu mã gândesc cã acesta e genul de discurs cliseu, folosit în orice oras ar merge. Anul trecut a lãudat administratia orasului Ploiesti, iar în 2026 o va lãuda pe cea din Alba Iulia. Ar fi si culmea sã critice o administratie care plãteste desfãsurarea proiectului…
O echipã de PR, care „lucreazã non-stop, de dimineata pânã seara…”
Trecem mai departe, Ovidiu Gherasim, presedintele Federatiei Tinerilor din Vaslui, a prezentat o listã a celor mai importante evenimente care vor avea loc anul acesta în cadrul evenimentului: Maratonul „Podul Înalt”, Vasluiul pedaleazã, VasluiMun, FestivalYa, Arena Tinerilor Antreprenori. Spre final, acesta a adresat o rugãminte tuturor celor prezenti: „rugãmintea din partea echipei de PR, care lucreazã non-stop, de dimineata pânã seara, este sã vã abonati la paginile noastre de Facebook si Instagram, pentru o mai bunã vizibilitate. Puteti sã vã abonati chiar acum, în timp ce vorbim. Programul propriu-zis, cu evenimentele de anul acesta, este chiar acolo. Ca algoritmii sã functioneze, sã ajungã direct la voi în feed, trebuie sã fiti abonati la paginile „Vaslui, Capitala Tineretului din România”. Ca sã ajungem la nivelul de vizibilitate pe care am auzit cã îl dorim în comunitatea vasluianã, este nevoie de o implicare realã în mediul online din partea tuturor, indiferent de vârstã si ocupatie, informatiile sunt acolo. Informatiile sunt promovate de echipa de PR, de dimineata pânã seara doar asta face”. Serios? M-am uitat pe pagina de Facebook a proiectului si nu am gãsit decât lista evenimentelor din weekend-ul acesta. O fi lucrând echipa de PR de dimineata si pânã seara, nu vã contrazic, dar ce spuneti despre rezultate? Se vãd?
Com’ON Vaslui! Sau cum sã lucrezi moca de dragul comunitãtii, în locul administratiei
Tot în cadrul evenimentului de deschidere a centrului de tineret, suntem anuntati cã anul acesta vom putea initia proiecte pentru comunitate, iar administratia localã va oferi finantare. „Ai o idee pentru comunitatea ta? O propui, orasul o voteazã, tu o pui în practicã – fãrã birocratie, fãrã ONG!”, ne spune Federatia Tinerilor din Vaslui pe Facebook. Iar acum tineti-vã bine, finantarea va fi de 2500-3500 lei/proiect. Cum? Pãi, Federatia Tinerilor din Vaslui cheltuie minim 2000 lei pe servicii foto, iar noi trebuie sã facem proiecte de banii ãstia? Eu îi apreciez pe oamenii cu spirit civic, care rup din timpul lor si al familiei lor, pentru a se implica în comunitate, dar eu nu m-as bãga în astfel de proiecte… Ce mai poti face cu 3000 lei? Vasluiul a avut, anul trecut, program de bugetare participativã cu 200.000 lei per proiect si nu s-a implementat nici mãcar unul, iar acum trebuie sã ne descurcãm cu 3500 lei? Iertati-mã, dar mie asta mi se pare un fel de „muncã gratuitã de dragul comunitãtii, în locului administratiei”.
Viata în comunism, cu Gelu Voicu Bichinet si Valeriu Budeanu
Am zis la începutul textului cã nu am fost la celelalte evenimente organizate de Federatia Tinerilor în acest weekend, dar haideti sã ne uitãm putin pe postãrile publicate pe pagina oficialã a proiectului. La întâlnirea cu directorul Bibliotecii Judetene, Gelu Voicu Bichinet si vasluianul Valeriu Budeanu au participat maximum 15 tineri. „Astãzi (n.r. sâmbãtã – 3 mai) a fost despre istorie – despre povesti nespuse, emotii reale si o incursiune sincerã în trecutul nostru recent. Am început ziua cu vizionarea filmului „Amintiri din epoca de aur”, care ne-a introdus în atmosfera tensionatã, dar adesea absurdã, a vietii cotidiene din anii comunismului. A urmat o discutie captivantã alãturi de invitatii nostri, Gelu Voicu Bichinet si Valeriu Budeanu, în care am aflat detalii autentice despre viata în comunism: cum munceau femeile în fabricile textile izolate în munti, cum reuseau tinerii sã se distreze într-o lume plinã de restrictii si cum se simtea presiunea regimului condus de „cuplul de fortã”. Participantii au fost implicati, curiosi si dornici sã afle adevãrurile nespuse dintr-o perioadã care încã ridicã semne de întrebare”, noteazã echipa de PR a proiectului.
„De la abilitate la venit”
Un alt eveniment, împãrtit în trei workshop-uri, a fost „De la abilitate la venit”. „Cum a decurs? „Pãi… Ne-am cunoscut, am aflat despre parcursul domnului Rãscanu în viata de antreprenor si am beneficiat de informatii utile de la dumnealui! Participantii îsi expun ideile si le discutãm împreunã – care este urmãtorul pas, cum facem ca ideea sau abilitatea sã devinã o afacere de succes. Activitatea continuã si astãzi (n.r. 3 mai), si mâine (n.r. 4 mai), tot de la ora 12:00 la Centrul de Afaceri din Vaslui, etajul 1, Sala de Conferinte. Ne vedem?”, se aratã în postarea de pe Facebook. Nu avem detalii despre întâlnirile de sâmbãtã si duminicã, probabil echipa de PR încã nu a finalizat „munca non stop, de dimineata si pânã seara”. Din imagini se vede, însã, cã invitatii sunt liceeni – maximum 25-30 la numãr, desi sala permitea gãzduirea mai multor participanti.
Workshop „Istoria ideilor politice”!
Un alt eveniment desfãsurat în acest weekend a fost „Istoria ideilor politice”. Tot cu 20-maximum 30 de liceeni. În cadrul acestuia, tinerii au avut onoarea de a-l avea alãturi pe av. Marian Senchiu – „invitatul nostru special, care a adus o perspectivã valoroasã si autenticã asupra temei. Totodatã, ne-am bucurat de prezenta Viceprimarului Valeriu Caragatã si a Presedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Ciprian Trifan, care ne-au onorat cu participarea lor. Activitatea principalã a fost una cu adevãrat provocatoare: participantii au fost împãrtiti în echipe si au trebuit sã sustinã câte o ideologie – liberalism, conservatorism, socialism, comunism si anarhism – ca parte a unui exercitiu de analizã criticã. Fiecare echipã a studiat, sustinut si apãrat ideologia sa, încercând sã convingã cã viziunea lor este cea mai potrivitã pentru lumea de azi. Am înteles pe parcursul zilei cã societatea si statul sunt concepte care se intersecteazã, iar dorinta de libertate si guvernare corectã si echitabilã pentru toti este ceva la care se lucreazã constant. Avem o mare responsabilitate ca tineri, pentru ziua de mâine!”, a transmis echipa de PR a proiectului „Vaslui, Capitala Tineretului din România 2025”
Cacaciosul ala e presedinte?!😂😂😂😂
Un proiect esuat total, care a inghitit sume colosale. Usor, usor, e material de DNA
Cum sa vina tinerii într-un asemenea curent când grasul acela sare la bătaie la fete! Cum este posibil ca după ce a sărit la gâtul Teodorei, acesta sa mai mănânce shaorma la Vaslui. Rușine întregii mișcări care este de acord cu violența.