spot_img
spot_img
20.9 C
Vaslui
05-mai-2025

UPDATE: S-a finalizat centralizarea proceselor verbale din secțiile de votare

- Advertisement -

UPDATE: Prefectul județului Vaslui a anunțat că s-a terminat predarea fizică a tuturor proceselor verbale: „S-a finalizat centralizarea proceselor verbale din secțiile de votare, în grafic, fără a avea evenimente neprevăzute. Maine situația va fi predată către BEC”, a transmis prefectul Eduard Popica. 

APROAPE DE FINAL… Nici la această oră nu s-a terminat predarea fizică la BEJ Vaslui a tuturor proceselor verbale prin care s-a consemnat rezultatul alegerilor prezidențiale, de la primul tur. Dacă în online aseară, la ora 00.30, erau toate secțiile urcate pe site-ul AEP-ului, fizic, predarea lor s-a făcut foarte greu. Pe surse, cei din BEJ dau vina pe graficul de predare întocmit de Prefectura Vaslui. Numărătoarea în secții a mers mult mai repede decât se așteptau cei din Prefectură, iar după terminarea numărătorii din secții, oamenii s-au dus acasă să se culce, pentru că erau programați pe dimineață. La acest moment mai sunt 40 de secții de venit. S-a stat degeaba între 3 și 5 dimineață, când în acest interval au venit doar 2-3 secții de votare. Dimineață însă reporterii Vremea Nouă au surprins imagini cu șiruri de oameni, care veneau cu sacii de voturi către Biroul Electoral Județean Vaslui.

Și la aceste alegeri sunt decizii de corectare a proceselor verbale

Au fost și de data aceasta procese verbale întocmite prost și a trebuit să fie modificate prin decizia președintelui BEJ, însă nu au fost atât de multe, cum s-a întâmplat la alegrile europalamentare sau locale, atunci când jumătate dintre acestea a trebuit să fie modificate la BEJ Vaslui. Majoritatea proceselor modificate la aceste alegeri a însemnat, în mare parte, erori umane. Fie nu a fost pusă ștampila, ba s-a uitat trecerea unui membru din comisie sau s-a încărcat greșit poza procesului verbal. Avem și un proces verbal la o secție din Bârlad, unde a fost nevoie de modificarea cifrelor în procesul verbal. Purtătorul de cuvânt al BEJ Vaslui, judecător Cătălina Darie, a declarat în exclusivitate pentru Vremea Nouă: „Procesele verbale au fost întocmite exemplar la aceste alegeri. Au fost doar câteva mici erori, care nu au influențat în niciun fel numărul de voturi valabil exprimate. De exemplu, în decizia cadru cu nr. 19, în câteva procese verbale s-au îndreptate niște erori materiale ce țin de lipsa unei ștampile sau lipsa unor nume a celor care au participat la numărare. După aceea s-au dat 26 de decizii în care s-au făcut câteva modificări la procesele verbale, iar unele dintre acestea au fost făcute ca urmare a încărcării greșite pe tabletă a fotografiei procesului verbal. Într-o singură secție, la Bârlad, vorbim de cea cu nr. 128, am fost nevoiți să modificăm procesul verbal la numărul de semnături de pe lista electorală permanentă. Nu s-a modificat rezultatul votului, pentru că cifrele au fost corect trecute. Din acest motiv, considerăm că erorile au fost de natură umană, ca urmare a oboselii acumulate, fără să influențeze în niciun fel numărarea corectă a votului din secțiile de votare”, a declarat judecător Cătălina Darie, purtător de cuvânt al BEJ Vaslui.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. imi bag pula in politica comunista din romania ,s-a ciordit pe viata si pe moarte pentru PSD ,futuva n gura de lepre comuniste

  2. Consider o problemă pentru actul democratic din România faptul că aceste campanii electorale și partidele politice parlamentare primesc finanțare de la statul român!

    Poate nu realizați, dar zecile de milioane de lei (RON) cheltuite de partide și candidați în aceste campanii electorale vor fi suportate de contribuabilul român, doar dacă partidele/candidații obțin un SCOR DE MINIM 3%.

    Așadar, dacă vă vine să credeți un pierzător care a cheltuit maximul prevăzut de lege (ex. coaliția nefirească PSD-PNL-UDMR care a susținut acum pe Crin Antonescu) de cca 80.000.000 lei (RON) vor primi banii înapoi de la statul român (adică din taxele și impozitele dumneavoastră).

    Aici putem include și ceilalți candidați perdanți, independenți sau susținuți de partidele politice….

    SLAVA!

  3. DEMOCRAȚIA este PARTICIPATIVĂ.

    Din punctul meu de vedere VOTUL ar trebui să fie OBLIGATORIU, iar alegătorul să poată opta și pentru varianta că nu este de acord cu nici un candidat. În acest caz, dacă 50 +1 dintre votanți optează pentru aceasta ultimă variantă, atunci partidele sa fie OBLIGATE să vină cu ALTE propuneri și se vor repeta alegerile. Da, această practică costă, dar DACĂ TOT SUPORTĂ STATUL TOTUL metoda va forța partidele să vină cu NOI propuneri de candidați:

    1. care să nu mai aibă nevoie de meditatori atunci când ajung sa dețină funcții de înaltă demnitate publică;
    2. să nu trebuiască să cheltuie milioane de euro pentru promovare de cărți pentru ca lumea să știe cine ești, de parcă gradul de general și de fost șef al Armatei nu erau suficiente;
    3. să aibă cunoștințe solide de geopolitică, mai ales că te confrunți cu un război adevărat la granițele țării;
    etc, etc.

    Nu poți să te plângi acum că nu aveai cu cine vota în condițiile în care ai avut de ales între 11…14 candidați la prezidențiale și o sumedenie de liste de propuneri ale partidelor pentru parlament. Dacă de la TV nu afli, ai la îndemână internetul. Nu poți sa stai impasibil acasă și apoi sa te plângi, sau SA ALEGI NEINFORMAT.

    PS: Educația civică trebuie să devină o materie de studiu foarte importantă în licee, poate chiar și disciplină de examen la bacalaureat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.