spot_img
spot_img
15.9 C
Vaslui
08-mai-2025

Ce înseamnã o întreprindere socialã? Cum poti transforma o companie obisnuitã într-una socialã si care este rolul AJOFM Vaslui în aceastã ecuatie?

- Advertisement -

ACTIVITATE… În a doua jumãtate a lunii mai, Agentia Judeteanã de Ocupare si Formare în Muncã îsi propune o serie de activitãti privind promovarea economiei sociale. Activitãtile au în vedere, în principal, sprijinirea economiei sociale, dar si conditiile de atestare a întreprinderilor în acest domeniu. Activitãtile proiectate sunt legate, printre altele, de producerea de bunuri, prestarea de servicii sau executia de lucrãri care contribuie la bunãstarea comunitãtii sau a membrilor acesteia. Pentru antreprenorii interesati, de retinut este cã economia socialã reprezintã ansamblul activitãtilor organizate independent de sectorul public, al cãror scop este sã serveascã interesul general, interesele unei colectivitãti sau interesele personale nepatrimoniale. Mai prescis, antreprenorii care îmbrãtiseazã un astfel de concept îsi canalizeazã profiturile pentru a sprijini grupurile de persoane defavorizate. În schimb, vor putea avea beneficii, atunci când satisfactia de a ajuta semenii primeazã.

Luna mai este luna promovãrii domeniului economiei sociale si este dedicatã organizãrii diferitelor evenimente sau actiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale, având drept scop dezvoltarea localã si cetãtenia activã, cooperarea si solidaritatea socialã. Domeniul economiei sociale, stabilirea mãsurilor de promovare si de sprijinire a economiei sociale, precum si conditiile de atestare a întreprinderilor sociale si de certificare a întreprinderilor sociale de insertie sunt reglementate legislatia în vigoare privind economia socialã. Acest sector are ca obiective cresterea calitativã si cantitativã a ocupãrii, prin crearea de locuri de muncã pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de insertie si dezvoltarea de întreprinderi sociale de insertie care asigurã mãsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptatã pe piata muncii în economia realã, sustinerea si dezvoltarea antreprenoriatului social. Ca în fiecare an, promovarea domeniului economiei sociale se va realiza si în cadrul bursei generale a locurilor de muncã vacante, care va avea loc în data de 23.05.2025.

Obiectivele activitãtilor propuse de AJOFM

Pentru îndeplinirea obiectivelor economiei sociale, entitãtile economiei sociale desfãsoarã, în principal, urmãtoarele activitãti de interes general: producerea de bunuri, prestarea de servicii sau executia de lucrãri care contribuie la bunãstarea comunitãtii sau a membrilor acesteia, promovarea cu prioritate a unor activitãti care pot genera sau asigura locuri de muncã pentru încadrarea persoanelor apartinând grupului vulnerabil. De asemenea, activitatea urmãreste dezvoltarea unor programe de formare profesionalã, dedicate persoanelor din grupul vulnerabil, dezvoltarea serviciilor sociale pentru cresterea capacitãtii de insertie pe piata muncii a persoanelor din grupul vulnerabil. Atestarea întreprinderilor sociale si certificarea întreprinderilor sociale de insertie sunt gratuite si se realizeazã de cãtre AJOFM. Situatia întreprinderilor sociale care au primit atestat sau marcã se regãseste în Registrul Unic de Evidentã a Întreprinderilor Sociale, care se actualizeazã lunar. În cadrul campaniei de promovare a economiei sociale, AJOFM va desfãsura actiuni de tipul mese rotunde sau seminarii, întâlniri prin care sã se asigure cadrul de dialog între specialistii din domeniu, factori interesati (reprezentanti ai ONG, ai angajatorilor si ai autoritãtilor locale) care pot sprijini dezvoltarea acestui sector si va emite comunicate de presã sau organiza conferinte de presã. Evenimentele organizate în luna mai vor aduce în atentie prevederile legale referitoare la domeniul economiei sociale si vor facilita dialogul la nivel local pentru dezvoltarea acestui sector.

Cine poate participa la activitãtile propuse de AJOFM Vaslui?

CONDITIILE ÎN CARE DEVII ÎNTREPRINDERE SOCIALÃ… În cadrul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Muncã Vaslui functioneazã Compartimentul Economie Socialã, care are în sarcinã analiza pietei muncii, organizarea de programe de ocupare si implementarea de mãsuri active. De asemenea, Compartimentul Economie Socialã are atributii de atestare a întreprinderilor de economie socialã, potrivit prevederilor legale. Atestatul de întreprindere socialã se acordã întreprinderilor sociale care dispun, prin actele de înfiintare si functionare, respectarea urmãtoarelor criterii: actioneazã în scop social si în interesul general al comunitãtii, alocã minimum 90% din profitul realizat scopului social si rezervei statutare, se obligã sã transmitã bunurile rãmase în urma lichidãrii cãtre una sau mai multe întreprinderi sociale, aplicã principiul echitãtii sociale fatã de angajati, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferente care sã depãseascã raportul de 1 la 8. În vederea obtinerii atestatului, persoanele juridice de drept privat, trebuie sã depunã sau sã transmitã prin postã, cu confirmare de primire, la AJOFM Vaslui urmãtoarele documente: cerere pentru acordarea atestatului, actele de înfiintare si functionare care demonstreazã faptul cã activitatea desfãsuratã are scop social.

Ce este economia socialã si cui se adreseazã

Economia socialã este un concept despre cum ne gândim la o afacere, nu este doar despre câstiguri financiare, ci despre impact social, sustenabilitate si îmbunãtãtirea vietii comunitãtilor noastre. Este un model economic care prioritizeazã impactul social si sustenabilitatea pe termen lung în locul maximizãrii profitului. Spre deosebire de economia traditionalã care urmãreste câstiguri financiare, economia socialã se axeazã pe îmbunãtãtirea conditiilor sociale, economice si de mediu pentru comunitãti si indivizi. Într-o economie traditionalã profitul este obiectivul principal, fiind distribuit actionarilor si investitorilor. În schimb, economia socialã urmãreste sã reinvesteascã profiturile pentru a crea un impact social durabil, sustinut de initiative care sã îmbunãtãteascã calitatea vietii. Organizatiile din economia socialã, cum sunt cooperativele si întreprinderile sociale, sunt structurate sã rãspundã nevoilor membrilor si beneficiarilor, nu doar sã creascã economic. În cadrul acestui tip de economie se promoveazã initiative care sprijinã cererea de locuri de muncã pentru grupuri vulnerabile, protectia mediului si dezvoltare sustenabilã, cresterea calitãtii vietii pentru comunitãtile marginalizate. Economia socialã este necesarã pentru a ajuta comunitãtile marginalizate si persoanele defavorizate sã devinã activi în economie si în societate. Aceasta promoveazã insertia socialã si dezvoltarea personalã, contracarând sãrãcia si marginalizarea. Economia socialã reprezintã un mod alternativ de dezvoltare economicã, centrat pe oameni si binele comun, iar antreprenorii care îmbrãtiseazã un astfel de concept se pot bucura de beneficiile sufletesti oferite de faptul cã vin în sprijinul semenilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Dar pietarii , cei din bazar, stomatologii, unele servisuri auto care invirt milioane si nu dau bonuri, fiscale, unde se incadreaza
    Actualmente….. ? La intrprinderi sociale. Sau la unitati de ciordeala?

  2. Serios, Coae?
    Nu mai bine da-ti voi repartitie la someri din evidenta?
    Stati pe bani multi si pe proecte europene.
    Dupa 18 o sa analizam mai atent activitatea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.