Pentru ApaVital, o vântoasă de primăvară reprezintă „un fenomen natural total extraordinar”. Acesta a fost argumentul invocat în instanță de reprezentanții companiei împotriva unei ieșence a cărei mașină fusese avariată de o cracă ruptă dintr-un copac din curtea furnizorului de servicii de apă-canal. Remarca a stârnit zâmbetele judecătorilor, cărora li s-a părut perfect normal ca vântul să bată, mai ales primăvara.
Mihaela B. a chemat în judecată ApaVital, cerând obligarea companiei la plata sumei de 15.040 de lei, reprezentând contravaloarea reparațiilor mașinii sale. În dimineața zilei de 28 martie 2023, își găsise mașina parcată pe strada Mihai Costăchescu din Copou cu luneta, haionul, plafonul și tripla dreapta sparte, ca și ornamentele cupolei și aripa dreapta spate distruse de o creangă ruptă dintr-un copac din curtea ApaVital. Cererea de despăgubire depusă la sediul companiei fusese respinsă, nemotivat.
ApaVital a invocat „caz de forță majoră”
Femeia și-a bazat solicitarea pe prevederile Codului Civil, care impune obligația oricui de a repara, independent de orice culpă, „prejudiciul cauzat de lucrul aflat sub paza sa”. Arborele ce cauzase avarierea autoturismului se afla pe terenul aflat în proprietatea ApaVital, deci „sub paza” sa. Compania avea datoria de a lua toate măsurile necesare pentru ca teiul cu pricina să nu devină periculos pentru oameni sau lucruri.
De cealaltă parte, reprezentanții ApaVital au afirmat că lucrurile nu stăteau chiar cum considera Mihaela B. În seara precedentă, Iașul se aflase sub cod galben de vânt puternic, intensitatea acestuia putând depăși izolat 70-75 km/h. De altfel, în aceeași dimineață, peste stația de călători Triumf căzuse un copac din parcul Copou, distrugând-o și rupând în cădere cablurile rețelei electrice a tramvaielor. Era deci vorba de un caz de forță majoră, definit de Codul Civil ca „orice eveniment extern imprevizibil, absolut invincibil și inevitabil”, care exonera compania de orice responsabilitate. „Intensificările vântului până la viteze de peste 70…75 km/h produse efectiv în Municipiul Iași în data de 28.03.2023 reprezintă un fenomen meteorologic natural total extraordinar, străin de activitatea și voința omului”, au arătat reprezentanții ApaVital. Compania își îndeplinise obligația de întreținere a copacilor din curtea sa. Suprafața de aproximativ un hectar are statut de parc dendrologic, arie protejată. Cu un an înaintea incidentului, reprezentanții Agenției de Protecție a Mediului inspectaseră parcul și menționaseră în concluziile lor că nu sunt necesare lucrări suplimentare de întreținere. Teiul care se rupsese era într-o stare fitosanitară corespunzătoare. Vântul fusese însă prea puternic…https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/un-copac-al-apavital-rupt-de-furtuna-a-distrus-masina-parcata-pe-interzis-a-unei-soferite-cine-e-vinovatul-sentinta-surpriza-a-instantei–1753114.html