Controalele fac parte dintr-o campanie nationalã ce se va desfãsura pânã la sfârsitul lunii septembrie. Aceastã campanie are ca scop verificarea modului în care sunt respectate prevederile legale privind încheierea si executarea contractelor individuale de muncã, precum si prevederile legale privind cerintele minime de securitate si sãnãtate în muncã. De asemenea, campania va curpinde patru etape. Prima etapã a început în luna mai si se va finaliza în data de iunie 2025 prin mediatizarea, informarea, privind modul de respectare a prevederilor legale care vizeazã încheierea si executarea contractelor individuale de muncã precum si modul de respectare a cerintelor minime de securitate si sãnãtate în muncã si organizarea de dezbateri în cadrul ITM-urilor cu principalii angajatori din judete cu activitate în aceste domenii. A doua etapã se va desfãsura în perioada iulie – septembrie 2025, constând în verificarea modului de implementare a mãsurilor necesare pentru respectarea prevederilor legale privind încheierea si executarea contractelor individuale de muncã precum si asigurarea securitãtii si sãnãtãtii lucrãtorilor, prin actiuni de control la angajatori. De asemenea, campania va viza si verificarea mãsurilor dispuse, în functie de termenele decise cu ocazia controalelor. A treia etapã va cuprinde centralizarea rezultatelor campaniei la nivel local si a rapoartelor privind verificarea mãsurilor, iar cea de-a patra etapã va cuprinde centralizarea rezultatelor campaniei la nivelul Inspectiei Muncii si întocmirea raportului final al campaniei.
Campania si-a propus identificarea si combaterea muncii nedeclarate si luarea mãsurilor care se impun pentru determinarea respectãrii de cãtre angajatorii care desfãsoarã activitate în domeniul constructiilor. De asemenea, campania vizeazã identificarea angajatorilor care utilizeazã ilegal munca copiilor si a tinerilor, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncã pentru persoanele depistate fãrã forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicatia REVISAL si de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncã în raza cãruia societatea are sediul social. Aceeasi campanie are în vedere cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a angajatilor în ceea ce priveste necesitatea respectãrii prevederilor legale în domeniul relatiilor de muncã, diminuarea consecintelor sociale si economice negative care derivã din nerespectarea de cãtre angajatorii care desfãsoarã activitate în domeniul constructiilor sau eliminarea neconformitãtilor constatate prin dispunerea de mãsuri obligatorii de intrare în legalitate si aplicarea de sanctiuni contraventionale corespunzãtoare.
Obiectivele din domeniul securitãtii si al sãnãtãtii în muncã
În ceea ce priveste securitatea si sãnãtatea în muncã, campania urmãreste cresterea gradului de constientizare a angajatorilor si a lucrãtorilor în ceea ce priveste cunoasterea riscurilor de accidentare sau îmbolnãvire profesionalã, a pericolelor iminente ce pot apãrea în activitatea desfãsuratã la locurile de muncã, precum si privitor la necesitatea respectãrii prevederilor legale referitoare la sãnãtatea si securitatea în muncã pentru domeniile de activitate sus-mentionate sau eliminarea situatiilor de pericol grav si iminent de accidentare prin sistarea activitãtii sau oprirea din functiune a echipamentului de muncã. Activitãtile desfãsurate în agriculturã, silviculturã, vânãtoare si pescuit, se caracterizeazã prin conditii de muncã care expun lucrãtorii la riscuri biomecanice, multi dintre factorii care determinã riscul biomecanic fiind dificil de abordat, deoarece depind de sarcinile nestandardizate îndeplinite de lucrãtor. Ecoconditionalitatea si presiunea de a îndeplini obiectivele privind schimbãrile climatice si reglementãrile de mediu sunt adesea citate ca un factor major de stres de cãtre lucrãtorii din domeniile mentionate. Fenomenele meteorologice extreme, expunerea la cãldurã si soare, bolile transmise de insecte, expunerea la praf si pesticide, utilizarea sporitã a pesticidelor pentru combaterea cresterii insectelor si riscurile specifice silviculturii (de exemplu, pericolul extrem de a tãia copacii afectati de vreme si insecte) sunt doar câteva dintre acestea.
Ce au scos în evidentã controalele anterioare ale ITM
MÃSURI… Controalele anterioare efectuate au evidentiat urmãtoarele situatii precum întelegerea tacitã între angajatori si lucrãtori, în urma cãreia angajatii presteazã muncã în lipsa unui contract individual de muncã, profitând de avantajul cã activitatea se desfãsoarã departe de asezãmintele umane, în conditii de izolare socialã, fiind mai greu de identificat si de controlat. În plus, datoritã desfãsurãrii activitãtii în conditii de izolare, identificarea si controlul angajatilor se face de cele mai multe ori cu ocazia producerii si cercetãrii accidentelor grave, activitatea de prevenire fiind redusã si foarte greu de realizat. De asemenea, s-a evidentiat si lipsa fortei de muncã calificate si instruite corespunzãtor, folosirea unor echipamente de muncã necorespunzãtoare, precum si aplicarea unor tehnologii de exploatare care nu respectã legislatia de securitate a muncii, neevaluarea factorilor de risc si lipsa programului de prevenire si protectie în urma evaluãrii, lipsa instructiunilor proprii de lucru pentru activitãtile desfãsurate. Campania va evidentia importanta existentei unui cadru general care sã impunã angajatorilor sã evalueze riscurile si sã adopte mãsuri preventive pentru securitatea si sãnãtatea lucrãtorilor.