PEDEPSIȚI… Fostul primar al orașului Murgeni, Ioan Buta, își va petrece următoarea lună de zile după gratii. Acesta a fost reținut ieri într-un dosar în care e acuzat că a instigat la abuz în serviciu un polițist. Mai exact, după ce a fost prins circulând cu viteză pe drumurile publice, fostul edil i-a propus polițistului să rețină permisul de conducere al soției și nu pe al lui. Polițistul a acceptat, iar scenariul s-a repetat, potrivit anchetatorilor, și în cazul unui fermier din Cârja – Stelică Nechita, reținut, de asemenea, pentru 30 de zile, în acest dosar. Aceeași măsură a fost luată și pentru polițistul Dragoș Pleșu, cel care ar fi trebuit să rețină permisele celor doi șoferi. Acesta este acuzat de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (două acte materiale) și fals intelectual în formă continuată (3 acte materiale). În cazul colegului său de echipaj, polițistul Olaru, un tânăr care lucra de doar trei săptămâni în Murgeni, procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar. Acesta este acuzat în dosar de săvârșirea infracțiunii comisive prin omisiune. Cu alte cuvinte, el știa de înțelegerile pe care colegul său le încheia cu șoferii, însă nu și-a anunțat superiorii.
Foarte interesant în acest dosar este cum au aflat anchetatorii de practica polițistului Pleșu din Murgeni. Potrivit unor surse, fostul primar Buta s-ar fi lăudat prin oraș cum a reușit el să scape fără reținerea permisului de conducere, deși depășise limita de viteză și fusese oprit în trafic de un polițst. Una dintre persoanele care au aflat cum a procedat fostul edil a mers la Parchet și a făcut denunțul. Apoi, anchetatorii au încercat să refacă traseul polițistului Plesu. Au analizat procesele-verbale încheiate de acesta, au văzut în ce zi și la ce oră au notat că au sancționat-o pe soția lui Buta, iar apoi au verificat camerele de supraveghere din oraș. Astfel, au văzut momentul în care fostul edil a discutat cu polițistul Pleșu s-a urcat în mașină, a mers acasă și apoi s-a întâlnit din nou cu polițistul. Același traseu a fost urmat și în cazul fermierului Stelică Nechita.
Fostul primar Buta, oprit în trafic pe 1 martie: trebuia să rămână fără permis, dar a negociat cu polițistul
Potrivit prim-procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, ambele fapte au fost comise în urmă cu două luni jumătate: „În fapt, se reține că în ziua de 1 martie 2025, doi agenți de poliție din cadrul Poliției orașului Murgeni, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au încălcat dispozițiile legale de aplicare a sancțiunilor la regimul rutier, cu complicitatea a doi șoferi inculpați în cauză, care au fost de acord cu sancționarea soțiilor lor pentru încălcarea limitei legale de viteză, scop în care au fost întocmite mai multe înscrisuri în fals. În dosar se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, fals intelectual, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale, toate infracțiunile fiind săvârșite în formă continuată. Cercetările continuă în acest moment, în vederea stabilirii unei corecte și complete situații de fapt. La acest moment, procurorul a dispus măsura controlului judiciar față de unul dintre inculpați, iar față de ceilalți trei a formulat propunere de arestare preventivă la judecătorul de drepturi și libertăți de la Judecătoria Bârlad”, a declarat Ingrid Botezatu, prim-procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui. În cazul celor trei bărbați, judecătorul a dispus arestarea preventivă pentru 30 zile.
Murgeni, orașul în care toată lumea face ce vrea
ANARHIE… De ani buni, orașul Murgeni se confruntă cu probleme grave: bătăi între clanuri, cămătării, furturi și multe alte infracțiuni. Nu de puține ori, oamenii au vorbit de faptul că poliția e mână în mână cu interlopii, pentru că, deși făceau plângeri, dosarele se închideau fără vreo sancțiune. În timp, lucrurile au degenerat din cauza managementului slab al Poliției Române: șeful Poliției orașului Murgeni este un subcomisar din Galați, care face naveta zilnic. Programul i se termină la ora 16:00, astfel că îi este greu să mențină un control asupra a ceea ce se întâmplă în oraș. Poate nu ar fi rău dacă în oraș ar fi reinstituite măsuri speciale de securitate, așa cum s-a întâmplat în 2020, când localitatea a fost declarată „zonă specială de siguranță publică” pentru 30 de zile, iar zeci de polițiști și jandarmi au patrulat în zonă.