
NOROCOS… După o lungă perioadă de timp petrecută în arest preventiv și arest la domiciliu, în sfârșit, polițistul Chiper Cristian Costel se poate bucura de libertatea oferită de măsura controlului judiciar. Decizia Tribunalului Vaslui nu este definitivă și ultimul cuvânt îl vor avea magistrații Curții de Apel Iași. În urmă cu aproape un an, Chiper a fost reținut de procurorii DGA și acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și purtare abuzivă. Și asta după ce același polițist mai fusese condamnat pentru aceleași fapte în trecut, dar a scăpat cu o condamnare cu executare. Numai că lăcomia polițistului a fost mai mare decât teama de închisoare astfel că ancheta a probat faptul că, din luna martie și până a fost prins, Chiper a pretins și a luat drept mită de la șoferi sume cuprinse între 200 și 2.600 de lei.
După ce a fost judecat și condamnat la închisoare cu suspendare pentru luare de mită, polițistul de la Gherghești nu se liniștește și ajunge, încă o dată, în boxa acuzaților. Procurorii DGA l-au acuzat, anul trecut în luna august, de luare de mită, abuz în serviciu și purtare abuzivă. A fost arestat preventiv, dar iată că, de ieri, a surâs norocul și pentru Chiper Costel Cristian. Și asta după ce magistrații Tribunalului Vaslui au decis înlocuirea măsurii arestului cu cea a controlului judiciar pentru 60 de zile. Decizia instanței vasluiene nu este definitivă și poate fi contestată în termen de 48 de ore de la comunicare astfel că ultimul cuvânt îl va avea Curtea de Apel Iași. În tot acest timp, inculpatul va avea și următoarele obligații: să se prezinte în fața judecătorului de cameră preliminară sau în fața instanței de judecată ori de câte ori este chemat, să nu comunice cu inculpații Catană Constantin și Botușneanu Ovidiu Valeriu, cu persoana vătămată, Obreja Gheorghe, precum și cu martorii Spanache Larisa Mădălina, Chiriac Vasilica, Vamă Tudosia, Ștefăniță Vasile Aurel, Călin Dănuț, Lemnaru Veronica, Radu Robert Nicolae, Blach Ionel, Pascu Vasile, Totolici Ionuț Adrian, Buhuș Marian Ștefan, Pascal Adelin, Munteanu Vasilică Elvis, Suciu Sebastian, Pădure Radu Mihai, Maftei Constantin, Ichim Costică, Căpraru Nicușor, Petrea Gheorghe, Apostol Carmen, Surugiu Petruț Dănuț, Irimia Costel, Curcă Sergiu, Curcă Mariana Cristina, Ene Claudiu Ionuț, Bratu Cosmin Constantin, Pora Gheorghe. Pe durata arestului la domiciliu, inculpatul va mai avea următoarele obligații: să nu exercite profesia sau activitatea în exercitarea căreia a săvârșit fapta, să comunice periodic informații relevante despre mijloacele sale de existență.
Polițistul Chiper, un șpăgar recidivist
Faptul că agentul Costel Cristian Chiper era un vânător de mită pe șoselele județului nu a fost o noutate nici pentru proprii colegi, dar nici pentru opinia publică, întrucât acesta a mai fost anchetat în trecut pentru aceleași fapte. În 2019, instanța Tribunalului Vaslui l-a condamnat pe individ la 4 ani și 8 luni de închisoare, însă, în mod bizar, Chiper reușește să îi înduioșeze pe judecătorii Curții de Apel Iași care îl achită. Bucuros de izbândă, polițistul s-a reîntors la serviciu și, din câte au arătat ofițerii DGA, și-a continuat activitate de „recoltare” a mitei de la șoferii pe care îi amenința cu luarea permisului sau cu dosare penale. Până la urmă, Chiper a fost demascat prin apel la numărul anticorupție. „Ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Vaslui au desfășurat activități procedurale, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vaslui, într-o cauză penală în care sunt cercetate două persoane, un agent de poliție din cadrul IPJ Vaslui și o persoană fără calitate specială, privind săvârșirea infracțiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu și purtare abuzivă. Dosarul penal a fost inițiat ca urmare a unui apel efectuat la Call-center anticorupție 0 800.806.806. În fapt, începând cu luna martie 2024 până în prezent (iulie 2024 – n.r.), agentul de poliție în cauză, având atribuții pe linie de poliție rutieră, a pretins și primit în mod repetat sume de bani cuprinse între 200 de lei și 2.600 de lei de la conducătorii auto pentru a nu aplica sancțiuni contravenționale sau a nu întocmi dosare de cercetare penală în cazul constatării unor infracțiuni”, transmiteau, la acea dată, reprezentanții DGA.
Iartă-l Doamne și pe ăsta,care se afla pe drojdie!A păcătuit cu gândul, cu fapta având buzunarul gol și foamea mare.Să fie trimis la vale lîngă Avicola ptr.reciclare.