CONDUCTE VECHI ȘI DEPĂȘITE… În ultimii ani, aproape că nu a fost ploaie care să nu transforme Bârladul într-o mică Veneție. Cele mai mari probleme au fost semnalate în zona Gării, acolo unde un bârlădean a și ajuns vedetă națională după ce a ieșit, în repetate rânduri, la plimbare cu “gondola” din dotare. Autoritățile locale par a fi luate pe nepregătite de fiecare dată, deși bârlădenii se așteptau ca odată cu investițiile făcute în rețeaua de apă și canal, această problemă să dispară. Redactorii cotidianului Vremea Nouă au stat de vorbă cu conducerea societății Aquavas pentru a înțelege mai bine ce au presupus aceste investiții și de ce apa continuă să băltească pe străzi, deși lucrările de modernizare a rețelei au costat zeci de milioane de euro.
Directorul societății Aquavas, Gabriel Beșleagă, ne-a declarat că investițiile făcute până în prezent cu fonduri europene au vizat doar modernizarea și extinderea rețelei de apă potabilă și canalizare. Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană nu ne-a dat niciun euro pentru rețeaua de apă pluvială. “Toate fondurile acordate de Uniunea Europeană operatorilor de apă din România au fost folosite doar pentru apă și canal, nu și pentru rețeaua pluvială. Investițiile pe care le-am făcut și pe care Aquavas le va mai face în municipiul Bârlad sunt pentru alimentarea cu apă și canalizarea menajeră. Pluviala nu a făcut obiectul acestui contract. Mai mult, conform legii, rețeaua pluvială ține de administratorul drumului, care este obligat să asigure colectarea și evacuarea acestei ape”, a declarat directorul Aquavas. În municipiul Bârlad, o parte a rețelei de apă pluvială a fost dată în exploatare către Aquavas, printr-un contract de delegare, iar în prezent ea este în funcțiune. “Noi și anul trecut și anul acesta avem prevăzute mai multe lucrări privind decolmatarea acestei rețele, care vor conduce la o îmbunătățire a situației. Ne-am propus ca anul acesta să alocăm un buget de 800.000 lei pentru decolmatarea rețelelor pluviale. Inclusiv în acea zonă cu probleme din municipiul Bârlad, s-au mai făcut astfel de lucrări, chiar anul trecut. Dacă nu se făceau, situația poate era mai gravă anul acesta. Ori, după ultimele ploi, s-a putut observa că toată apa s-a retras de pe carosabil în decurs de câteva ore, în comparație cu ce a fost în anii precedenți, când apa stătea și câteva zile. Ca să înțelegem mai bine cu toții ce înseamnă aceste decolmatări, avem conducte de un metru diametru care au depuneri pe ele în proporție chiar și de 70-80%. Asta înseamnă că și capacitatea de colectare a apei este afectată. Noi am început cu aceste lucrări din aval în amonte pentru că asta este ordinea firească, iar Bârladul este o prioritate pentru Aquavas în ceea ce privește canalizarea pluvială, a sistemului pe care noi îl avem în administrare”.
Conducte vechi și colmatate versus cartiere noi
Aquavas a putut acționa și în această zonă, a decolmatării conductelor de apă pluvială și datorită acelui plan tarifar, care prevede creșterea prețului la apă în fiecare an și care pe majoritatea vasluienilor i-a scos din sărite. Acele scumpiri au permis societății să aloce un buget consistent pentru lucrările de curățare a conductelor colmatate, chiar dacă nu peste tot au început să se vadă rezultatele. Pe lângă faptul că sunt înfundate, aceste conducte trebuie să preia, mai nou, apele pluviale și din zonele aflate în plin proces de modernizare.”Este o problemă întâlnită în toată lumea, nu doar la noi în județ, pentru că această rețea de colectare a apei pluviale a fost proiectată pentru o anumită capacitate. În ultimii ani, zonele urbane s-au extins, au apărut noi blocuri, noi cartiere de locuit și e firesc ca această capacitate să fie depășită, mai ales că, după cum putem observa, ne confruntăm din ce în ce mai des cu cantități mari de precipitații pe areale tot mai mici. Nu doar la Bârlad, ci și la Vaslui ne confruntăm cu aceeași problemă pentru că noile rețelele de canalizare a apei pluviale se descarcă în cele existente, proiectate înainte de 1989, care au fost calculate la o anumită capacitate de transport. Și în municipiul reședință de județ avem puncte critice, cum ar fi de exemplu intersecția străzii Vasile Alecsandri, în apropiere de biserica Sfântul Nicolae, pe strada Spătar Angheluță, la intersecția străzii Grigore Moisil cu Ștefan cel Mare. Peste tot sar capacele atunci când plouă. Sunt probleme pe care noi încercăm să le rezolvăm, având la dispoziție rețeaua pe care o avem. Încercăm să găsim cele mai bune soluții și să facem cele mai bune investiții, astfel încât gradul de disconfort să fie cât mai mic pentru locuitorii județului Vaslui” a mai precizat conducerea Aquavas Vaslui.
Noi blocuri? pe unde ca eu nu vad nimic in constructie in Barlad, poate se refera la case..
Totul este de la CIORDELĂ și lucrari făcute în batjocoră de marii ingineri specialiști mondiali !
Asta se întâmplă de cind era Ghe. Gheorghiu Dej la barlad. Aceiași indolenta incompetenta și bagabonteala din 1990 încoace . Numa pe suteala ciordeala a fost în orașul ala după 1990. Apa baptiste acolo de 50 ani iar kokotele alea de cyoarde nu au fost în stare sa facă o scurgere de apa la barlad. Asta dovedește submediocri aia ce tari și competenți sint în ale cyoardey nu la repararea problemelor orașului. Cu cyoarde de astea nu dați înainte acolo oameni buni
De 50 de ani se inundă zona Gării și nu sunt în stare să o repare ! În urmă cu 50 de ani am aflat ca acolo este zona mai joasă și ar trebui altfel gândită rezolvarea
D le Director lăsați, vrăjeala.
Barlad e asa de zeci de ani, tin minte prin anii 90, la inceputurile internetului, aveam linie inchiriata la fabrica de la o societate din Barlad, pioniera in domeniu cumva, si la fiecare ploaie mai serioasa nu mai mergea nimic! Sunam la Romtelecom, ca ale lor erau cablurile, si-mi spuneau ca „s-au inundat, nu mai merge nimic” … deci in atatia ani, nu s-a facut tot nimic.
*s-a facut tot nimic, mai corect
Aveți ce votați!
Bouroș și PSD
Aquavas Bârlad, o adunâtură de incompetenți, în frunte cu ,,marele” director!
Domnul Besleaga stie ca la Barlad stau cu pompele oprite pana se inunda orasul, apoi le pornrsc?
Sabotaj direct la cetateni al marilor personalitati din Aquavas Barlad, Buzincu Olaru Chiper&co
Acasa hotilor si combinatorilor, va bateti joc de oameni!
Domnule Primar, acestia va pun cetatenii in cap!
De var da lumea sa va Sara capacele vouă nu ar fi mai bine, ca ați făcut o mare încurcătură cu rețeaua.