spot_img
spot_img
13.2 C
Vaslui
29-mai-2025

Cinematograful de la Huși, între entuziasm și eșec! Sălile sunt mai mult goale, iar aleșii se miră că localnicii nu vin la filme

- Advertisement -

INCERTITUDINI… Deși hușenii au cerut ani la rând reabilitarea clădirii cinematografului „Dacia” și au pledat sub diferite forme pentru ca acest obiectiv să fie scos din ruine și readus la viață, iată că nici bine nu s-a împlinit anul, că pesimismul în privința sorții sale s-a și instalat. Uneori, în sală nu se strâng nici măcar cinci spectatori, motiv pentru care proiecțiile filmelor sunt anulate. Și nu producțiile cinematografice ar fi de vină, căci, spun cunoscătorii, sunt aduse filme de primă mână, însă se pare că localnicii s-au cam dezobișnuit de mers „la un film, la cinema”, așa cum se întâmpla pe vremuri, când, ce-i drept, nu exista o ofertă TV atât de variată și nelimitată, la fiecare acasă. Ce e de făcut în aceste condiții? Se întreabă chiar unii aleși locali. Ei bine, răspunsul este simplu: edilii au obligația de a fi preocupați, responsabili și creativi, în a găsi soluții pentru a transforma într-un veritabil punct de atracție acest cinematograf. Practic, hușenii de asta i-au ales în fruntea orașului. Dacă va fi lăsat totul la mâna… întâmplării și edilii doar se vor uita în zare, să vadă dacă vin sau nu vreo cinci-șase spectatori la câte un film, s-ar putea să nu mai dureze mult până când obiectivul să fie închis cu lacătul sau, mai rău, închiriat la vreun privat, pentru cine știe ce activități.

Cochet, elegant și perfect situat chiar în centrul urbei, cinematograful Dacia a devenit un an de zile „camera de oaspeți” a municipiului Huși, adică locul cel mai frumos și modern, în care, din aprilie 2024 până în prezent, hușenii și-au primit musafirii. Asta spune multe despre utilitatea unei asemenea investiții în „orașul dintre vii”. Ar fi la fel de important însă ca cinematograful să aibă și o anumită eficiență în plan financiar, măcar cât să se asigure o parte a cheltuieilor de întreținere. Se pare că filmele oferite la prețuri variind între 20 – 23 lei sau chiar 27 de lei, pentru adulți sau mai mici, în cazul copiilor, elevilor sau studenților, nu reușesc să fie atractive, ca să se umple sala cu spectatori. În aceste condiții, nu este deloc o soluție lamentarea pentru nerentabilitatea momentană a obiectivului, ci căutarea de idei pentru ca o asemenea clădire modernă să devină o atracție locală. Și aici este responsabilitatea aleșilor, fie ei din executiv sau din rândul consilierilor, care de asta sunt în fruntea Hușului, pentru a veni cu soluții și idei bune.

Cinci spectatori la un loc, greu de adus în sala cinematografului Dacia

Ce s-a făcut până acum a fost bine, dar cu siguranță este nevoie de un alt aplomb. S-a modernizat clădirea, dotările sunt excelente, iar în foaierul cinematografului s-a amenajat o micuță, dar vie galerie de artă. De aici și până la a aduce mai mulți spectatori la cinematograf este o chestiune de implicare, de idei și de preocupare a Primăriei și a Consiliului Local, în egală măsură. Consilierul Sergiu Boeru este unul dintre cei care au dat semne că ar vrea ca noul obiectiv să funcționeze, fie și pentru faptul că a atras atenția în spațiul public asupra faptului că nimeni nu a venit la film și proiecția s-a anulat într-o anumită seară, după ce a reușit să strângă câțiva prieteni și să meargă la cinematograf, în așa fel încât pelicula să poată fi difuzată. Poate fi și acesta un mic imbold sau un mic semnal că este cazul unor inițiative serioase, pentru a da viață obiectivului, căci, altfel, ar fi păcat de toată investiția realizată prin CNI, cu bani deloc puțini.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

14 COMENTARII

  1. Atunci când pui manager, altceva decât un manager, nu te aștepta să ai performanța. Să te plimbi prin oraș cu telefonul în mână arătând cat de interesat ești de cultură când defapt singurul atu al tău este ca speli niște covoare bine și la fel speri să fii un pui de vice primar (sau poate chiar primar) arată cât de perversa a rămas autoritatea locală. Au trecut cele zile în care vi s-a promis marea-cu sarea, acum hai siktir și marș la cinema. Revenind: puneți naibii un manager acolo care să vină cu un plan pe hârtie, asumat, evaluat la perioade stricte, să își asume proiecte cu elevii, cu părinții, cu cei de la grădinițe (și nu numai). Chiar nu v-ați săturat de propriul interes și de aburit prostii care va suporta din ce în ce mai puțin? Cum să faci un produs să devină profitabil dacă oamenii care sunt puși să facă acest lucru sunt numiți pe criterii… doar de ei știute? Mergeti dl Boieru și ocupați-vă de Cinema, implicați-vă, gestionați-l (ca și așa nu aveți altceva de făcut), să vedem fapte, nu lătrat pe Facebook, ca ne-am cam săturat de șmecherii de astea cu iz electoral la orice pas. Vedeți ca pe Dric trebuie să se inaugureze și o biserică, să nu uitați să vă pozați și cu clopotnița de acolo, să reamintiți prostimii cat de implicați sunteți. Așa o scârbă avem de voi…nu vă imaginați

  2. Eu zic ca e bine ce a zis fiecare, putere financiara scazuta a celor mai multi, care poate isi doresc sa vada un film, nu cei cu SUV ca vor vreo petrecere cu manele, pardon concert, nu ai unde sa muncesti nu iti arde nici de cinema.

    Dar, ati vazut cum sunt promovatr filmele la cinema Husi? O foita A4 pe care scrie mic de tot intr-o listuta niste nume de filmr de multe ori in engleza. De multe ori bagi nasul si il strivesti ca sa vezi ce scrie acolo.

    Dragi economisti cu facultate de management si marketing, ca sa vinzi un produs trebuie sa il promovezi, sa ii faci publicitate, sa il arati lumii. Aici, nu stie nimeni ce ruleaza ca nu vede. Nu site-ul e suficient sau doar o-line-ul. Norac ca scrie Cinema Dacia pe frontispiciu ca altfel nu ai sti ca acolo se „dau” filme.
    Puneti afise ca pe vremuri cate 4 afisiere cu filmele sala A, B si viitoare sau puneti un monitor pe care sa ruleze in geamul de la strada zi si noapte trailere cu filmele saptamanii.
    Ati vazut la cinemacity uri cum iti doresti sa vezi filmul doar pt ca trailerul pur si simplu bubuie in ecrane si boxe ??
    Ce-asa greu sa pui un ecran de un metru diagonala sa mearga nonstop in bucla reclamele la filme.
    Incerci si asta poate doi trei de pe strada or fi atrasi.

  3. Ați tot țipat ani in șir că vreți Cinematograf și acum îl aveți. Apoi ați țipat că vreți muzeul înapoi. Mai e un pic și aveți și muzeul. Acum să vă văd cum o să vă buluciți la muzeu după ce ieșiți de la cinema.
    A, am uitat, întâi trebuie să coborâți din tren și apoi urmează vizita la muzeu și cinematograful… vorba unuia musai ăstea-s condițiile ca ,,să fie concetățenii fericiți”.

  4. Mirlanii din zona nu servesc ciltura ….. dacă serveau kileala în preț era full …. sala 24 din 24…. kileala e la putere ….. în twilight zone……

  5. Nesiguranța zilelor de mâine vă spune ceva ?
    Cate locurilor de muncă s-au făcut în ultimii ani în oraș, câte fabrici s-au deschis noi ?
    Tinerii sunt susținuți de părinți să facă o școală să poată profesa, să fie pe picioarele lor, însă inevitabil se duc spre orașele mari să-și găsească un loc de muncă.
    În Huși este o criză a locurilor de muncă, agenți economici din ce în ce mai putini de la o zi la alta.
    Nu este greu să-ți dai seama de ce se întâmplă!

    • Nu sunt locuri de muncă, cică este sărăcie, însă, dacă ești puțin atent în trafic, din trei autovehicule care circulă pe străzi, unul este jeep de mulți bani. Așa că, nu sunt doritori de film printre cei cu bani, pentru că bani sunt la Huși, chiar foarte mulți (de unde, nu știu). Iar unii ca Sergiu Boeru știu să speculeze foarte bine aceste momente cu sala cinematografului goală pentru a și face o fotografie pe care să o pună pe Facebook cu mesajul ” vai, eu sunt preocupat să dau viață cinematografului”, pentru că așa consideră domnia sa că îi crește notorietatea și câștigă capital politic. Așa a postat și cu creșa nouă, de parcă ar avea el vreun merit.

  6. În ziua de azi, cu toate platformele online gen netflix, oamenii vin din ce în ce mai puțin la un cinema. Un alt factor important pentru Husi îl reprezinta puterea economică a fiecărei familii, la capitolul locuri de muncă și bine plătite orașul stă foarte prost.
    Se fac investiții în diverse obiecție, însă se uită esența de bază, crearea de locuri de muncă, stimularea investiţiilor şi creşterea economică.

  7. -închirieri pentru prezentări de investitii….?
    -dezbateri politice….?
    -evenimente de noapte pentru adulți…?
    La Husi asa ceva…pe bune??

  8. Nu vine omul la 20 lei biletul si o sa vina la 50 ?
    Va inselati .E saracie , frica de ziua de maiine .Asta este starea in care ne-au adus mai marii nostrii conducatori .
    In zare se vede saracie si lacat pe institutiile culturale .

  9. Iată câteva idei pentru „managerii” cu lipsă de imaginație:

    1. Spectacole de comedie stand-up cu artiști de renume.
    2. Lecții de cântec în privat pentru instrumente muzicale de mici dimensiuni.
    3. Închirieri pentru grupuri private care să facă în mod regulat antrenament de muzică sau schițe în creion.
    4. Închirieri pentru prezentări de investiții și proiecte, ori dezbateri private în cadrul firmelor de afaceri.
    5. Înregistrări audio în studio antifonat (muzică, discurs, dezbateri) – totuși nu știu cât de bine este sala izolată fonic.
    6. Dezbateri politice sau de altă natură, cu un auditoriu mai mic.
    7. Educație cu invitați speciali pentru studenți sau elevi.
    8. Divertisment mic pentru elevi sau studenți (Gașca Zurli, spectacol de păpuși, ventriloci)
    9. Filme 3D proaspăt lansate (nu 2D).
    10. Filme românești vechi pentru grupuri de școală în vederea pregătirii pentru examene (bacalaureat, admitere, olimpiade).
    11. Evenimente de noapte pentru adulți: dans la bară, filme erotice 3D, documentare intime pentru adulți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.