spot_img
spot_img
13.5 C
Vaslui
29-mai-2025

Un sat din Vaslui pe covorul roșu de la UNITER!

- Advertisement -

TEATRU… Satul Vutcani din județul Vaslui a ajuns pe harta teatrului românesc contemporan, devenind sursa de inspirație pentru spectacolul “Regina nopții”, scris și regizat de Leta Popescu. Producția Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați a cucerit publicul și critica, culminând cu patru nominalizări la Premiile UNITER 2025. Cel mai important trofeu l-a câștigat actrița Oana Mogoș, distinsă cu premiul UNITER pentru “Cea mai bună actriță în rol principal”, pentru interpretarea personajului Valeria – mamaia, fiica lui Grigore – în acest spectacol construit pe amintiri, emoție și umor, despre viața la țară.

Premiera spectacolului “Regina nopții” a avut loc pe 28 septembrie 2024, la Galați, și a fost rapid adoptată de public drept hitul stagiunii. Povestea are ca punct de plecare satul Vutcani din județul Vaslui, locul copilăriei autoarei și regizoarei Leta Popescu, și reconstituie cu umor, emoție și versuri memorabile o lume arhaică, în care tradiția se împletește cu ironia și spiritul critic contemporan. “Regina nopții” este o producție a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați, scrisă și regizată de Leta Popescu, cu scenografia semnată de Bogdan Spătaru, univers sonor de Csaba Boros și mișcare scenică realizată de Elena Anghel. Versurile care acompaniază spectacolul aparțin chiar actriței Oana Mogoș. Spectacolul face parte din Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan, o inițiativă dedicată promovării dramaturgiei contemporane românești, în cadrul căreia “Regina nopții” este al treilea titlu produs și al doilea text original al Letei Popescu inspirat din zona Galați–Vaslui.

Leta Popescu: „Am scris “Regina nopții” cu gândul la locul copilăriei mele”

Distribuția reunește o echipă numeroasă de actori, cu Oana Mogoș în rol principal, alături de Ciprian Brașoveanu, Dan Căpățână, Petronela Buda, Cristina Uja, Carmen Albu, Ama Beschieru, Vlad Volf, Răzvan Klop, Radu Horghidan, Elena Ghinea, Tamara Constantinescu, Ștefan Forir, Flavia Călin, Mihai Păun, Elena Emandi și Elena Anghel. Leta Popescu, regizoarea și directoarea artistică a Teatrului Dramatic „Fani Tardini” Galați, subliniază importanța acestui proiect: „Este esențial să construim spații vii pentru dezvoltarea teatrului românesc de azi, iar Proiect 9 exact asta face: deschide un cadru artistic essential”. Despre spectacol, Leta Popescu mai spune: „Am scris “Regina nopții” cu gândul la locul copilăriei mele, iar actorii au propus texte și poveşti cu gândul la atmosfera satului tradițional în care au crescut. În acest spectacol celebrăm lumea de la țară ducând mai departe câteva povești de iubire și o criticăm atunci când tradiția nu e mereu cea mai bună opțiune de viață. Un spectacol la care s-a lucrat cu bucurie și cu o lacrimă în colțul ochiului”. În luna iunie, „Regina nopții” va fi prezentat în cadrul a două importante festivaluri de teatru din România: Festivalul Internațional „Zilele Teatrului Matei Vișniec” – Suceava, Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS).

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.