Verdict în cazul toxiinfecției alimentare de la Negrești: sarmalele și cașul, contaminate cu e-coli și stafilococ
REZULTATE… Analizele efectuate de autoritățile sanitare din Vaslui, în cazul toxiinfecției alimentare de la Negrești, au arătat că sarmalele erau contaminate cu e-coli, iar cașul cu stafilococ. „Presupunem că este vorba despre stafilococul auriu, care e foarte agresiv. Astăzi am trimis analizele la București, ca să vedem cu exactitate despre ce tulpină este vorba. Ambele bacterii au dus la toxiinfecție alimentară. Din punctul nostru de vedere, a fost, de fapt, un cumul de factori, pentru că și lipsa igienei în care au fost preparate produsele și neasigurarea lanțului frigorific au contribuit semnificativ”, a declarat directorul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, dr. Mihai Ponea.
Restaurantul care a permis organizatorilor să aducă alimente din exterior a fost sancționat cu 12.000 lei, iar activitatea i-a fost suspendată temporar. „Am luat această măsură pentru a ne asigura că alimentele pe care le avea pe stoc, spațiul și toate echipamentele pe care le deține nu sunt contaminate. Localul trebuie să facă o curățenie generală atât mecanică, cât și chimică cu o firmă specializată. I se va permite reluarea activității atunci când va face dovada acestei dezinfecții”, a mai adăuga dr. Mihai Ponea, directorul DSVSA Vaslui.
Atenție de unde cumpărați produsele lactate. „Cașul poate deveni unul dintre cele mai periculoase alimente”
De asemenea, directorul DSVSA Vaslui atrage atenția cetățenilor să fie foarte atenți cum și unde depozitează alimentele deoarece acestea pot reprezenta o adevărată bombă alimentară. „Este o problemă universală în această perioadă de vară: alimentele tratate termic, precum borșul, supele, cașul, tot ce constituie un mediu propice dezvoltării bacteriilor, dacă nu sunt ținute în condiții optime, pot provoca toxiinfecție alimentară. De asemenea, le recomandăm cetățenilor să nu cumpere produse lactate din locuri neautorizate. Cașul, spre exemplu, poate deveni unul dintre cele mai periculoase alimente. Preparat în condiții improprii și lăsat la soare, reprezintă o bombă alimentară”, a mai precizat dr. Mihai Ponea.
16 persoane – adulți și copii, transportați la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. Aceștia participaseră la filmarea unui videoclip al artistei Cosmina Adam
Caz rezolvat.